Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε ακύρωση της δωρεάς στο ΕΜΣΤ προχώρησε το Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ακύρωση της δωρεάς στο ΕΜΣΤ προχώρησε το Ίδρυμα Νιάρχος

Στην ακύρωση της δωρεάς, ύψους 3 εκατ. ευρώ, προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), προχώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το in.gr επικοινώνησε με το Ίδρυμα, το οποίο δήλωσε ότι οι λόγοι της απόφασης είναι διαδικαστικοί και σημείωσε ότι είναι ανοιχτό σε ένα επόμενο στάδιο να επανεξετάσει αίτημα του Μουσείου.

Στην ακύρωση της δωρεάς, ύψους 3 εκατ. ευρώ, προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), προχώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το in.gr επικοινώνησε με το Ίδρυμα, το οποίο δήλωσε ότι οι λόγοι της απόφασης είναι διαδικαστικοί και σημείωσε ότι είναι ανοιχτό σε ένα επόμενο στάδιο να επανεξετάσει αίτημα του Μουσείου.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα, κάποιοι από τους όρους της συμφωνίας δεν είχαν ολοκληρωθεί και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση, ενώ το Ίδρυμα είχε επικοινωνήσει και με το ΕΜΣΤ.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΜΣΤ αναφέρει, ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν «σε διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες» και πως προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτηρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας.

Το ΕΜΣΤ σημειώνει επίσης ότι εκπονήθηκε νέα μουσειολογική μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα μουσειογραφική μελέτη που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου «επιτρέπει τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα».

«Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο ‘Ίδρυμα Σ. Νιάρχος’, η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Νιάρχος είχε εγκρίνει τη δωρεά τον Απρίλιο του 2014 με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας πριν από λίγο καιρό σε δημοσιογράφους, είχε δηλώσει ότι το Μουσείο αναμενόταν να ανοίξει σε δύο έως τρεις μήνες.

Δεν είναι γνωστό πώς η απόφαση του Ιδρύματος Νιάρχου θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα.

Για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου εκκρεμούν λειτουργικά θέματα, όπως οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, περίπου 15 άτομα, είχε σημειώσει ο κ. Μπαλτάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024