Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αρνό Ντεπλεσέν: Θυσιάζω τα πάντα για την ερμηνεία

Αρνό Ντεπλεσέν: Θυσιάζω τα πάντα για την ερμηνεία

Στη Θεσσαλονίκη για τη ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιεί το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, βρίσκεται ο γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για το σινεμά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ήρωά του, Πολ Ντενταλούς.

Στη Θεσσαλονίκη για τη ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιεί το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, βρίσκεται ο γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για το σινεμά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ήρωά του, Πολ Ντενταλούς.
Μιλώντας για τον Ματιέ Αμαλρίκ που έχει ερμηνεύσει τον Πολ Ντενταλούς, ο Αρνό Ντεπλεσέν σημείωσε: «Τον συναντώ συχνά. Η Γαλλία δεν είναι μεγάλο κράτος, οπότε το να βρει κανείς έναν ηθοποιό με τέτοιο χάρισμα και αυτοκριτική ικανότητα, μου φέρνει στο νου τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι».
Ερωτηθείς πώς αποφάσισε να επιστρέψει μεΤα Χρυσά Μας Χρόνια-την πιο πρόσφατη ταινία, η οποία μάλιστα θα προβληθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ- ο Ντεπλεσέν σημειώνει: «Δεν ξεκίνησα με το σκεπτικό να επιστρέψω σε αυτόν τον χαρακτήρα. Θυμάμαι πολύ καλά την ημέρα που το σκέφτηκα, ήταν η ημέρα της κηδείας του Αλέν Ρενέ. Ο Ματιέ Αμαλρίκ κουβαλούσε το φέρετρο. Δεν ήταν ημέρα θλίψης γιατί ο Ρενέ είχε προσφέρει πολλά στο σινεμά. Θυμάμαι τη σκηνή στο νεκροταφείο. Ρώτησα τον Ματιέ αν θα είχε πρόβλημα να επισκεφτούμε ξανά αυτόν τον χαρακτήρα που μαζί χτίσαμε. Δέχτηκε και έτσι ξεκινήσαμε».
«Δεν θυμάμαι πότε αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης. Στα 8 μου με είχαν ρωτήσει στο σχολείο τι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Και εγώ είχα μάθει το όνομα μιας σχολής κινηματογράφου, είχα μάθει και να το γράφω. Και όταν με ρώτησαν, το είπα. Δεν ξέρω γιατί δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη μέσα μου να το πω, αλλά αυτή η ανάγκη υπήρχε πάντοτε και δεν θυμάμαι καμία άλλη πιο δυνατή» είπε ο σκηνοθέτης που έγινε γνωστός στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 μέσα από την ταινίαΗ Ζωή των Νεκρών.
«Αυτό που με συνάρπαζε ήταν ότι υπήρχε πάντα μια συζήτηση για τις ταινίες. Οι ταινίες ανήκαν στην παιδική μου ηλικία, ένιωθα ότι η Έβδομη Τέχνη είναι μία παιδική τέχνη. Και μου φαινόταν παράξενο πώς οι ενήλικοι συζητούσαν με γαλλική σοβαρότητα για τα δικά μου παιχνίδια, τις ταινίες» σημειώνει. Τώρα δηλώνει ότι είναι πιο σοβαρός, καθώς αισθάνεται μεγάλο άγχος σε κάθε του ταινία.
Καταφέρνοντας πάντα να αποσπάσει πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, ο Αρνό Ντεπλεσέν παραδέχεται: «Θυσιάζω τα πάντα για την ερμηνεία, κάνω την ταινία με τους ηθοποιούς. Πιστεύω αυτό που έλεγε ο Τρυφώ: «Να κάνουμε την ταινία ενάντια σε αυτά που γράψαμε και ενάντια σε αυτά που σκεφτόμασταν»».
Ερωτηθείς εάν θα σκεφτόταν να γυρίσει μια ταινία στην Ελλάδα, απαντά: «Θα ήταν πιθανό να γυρίσω μια ταινία στην Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε να βρω ένα ελληνικό μυθιστόρημα. Θα έπρεπε να δουλέψω στην Ελλάδα και να μάθω τη γλώσσα».
Όσο για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο; «Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Ίσως είμαι πιο κοντά στο σινεμά της Λατινικής Αμερικής. Το γαλλικό σινεμά έχει κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πολιτικός λόγος στη Γαλλία ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και το σινεμά έπρεπε να διαχειριστεί τα προβλήματα. Οπότε έχουμε μια επιστροφή στον πολιτικό λόγο, την ώρα που έχει επέλθει η πολιτική κατάρρευση» καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024