Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΦΚΘ: Βραβείο LUX για την ανεκτικότητα «σε δύσκολη περίοδο για την ΕΕ»

ΦΚΘ: Βραβείο LUX για την ανεκτικότητα «σε δύσκολη περίοδο για την ΕΕ»

Βασικό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί η προβολή των τριών υποψήφιων ταινιών για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LUX. Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λ.Αντωνακόπουλος, σημείωσε ότι «προωθεί την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών, σε μία περίοδο δύσκολη για την ΕΕ».

Βασικό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί η προβολή των τριών υποψήφιων ταινιών για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LUX.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 56ου ΦΚΘ για τον θεσμό του κινηματογραφικού βραβείου σημείωσε ότι «προωθεί την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών, σε μία περίοδο δύσκολη για την ΕΕ».

«Χρειαζόμαστε ανεκτικότητα, ανοχή στη διαφορετικότητα, αλληλεγγύη και συνεργασία» είπε.
Φέτος, οι τρεις υποψήφιες ταινίες για βραβείο LUX είναι το Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο, μια τρυφερή ταινία για το προσφυγικό –η οποία εν μέσω της τεράστιας κρίσης που βιώνει η Ευρώπη θεωρείται πολύ πιθανό να φύγει με το μεγάλο βραβείο-, το Μάθημα, μία συμπαραγωγή Βουλγαρίας-Ελλάδας για μία δασκάλα που έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι Ατίθασες της Ντενίζ Γκάμζε Εργκιβέν για την αναζήτηση της ελευθερίας και της ισότητας στην παραδοσιακή τουρκική κοινωνία.

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες υποτιτλίζονται και στις 24 γλώσσες των κρατών-μελών της ΕΕ και προβάλλονται σε κάθε χώρα στη διάρκεια των LUX Film Days, δίνοντας τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να τις παρακολουθήσουν, αλλά και να ψηφίσουν οι ίδιοι την αγαπημένη τους.

Έτσι, εκτός από το βραβείο που απονέμεται από τους ευρωβουλευτές, ανακοινώνεται και άλλο ένα βραβείο από το κοινό.

Στόχος του βραβείου είναι να προβάλλει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να στηρίξει το ποιοτικό ευρωπαϊκό σινεμά, σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Μιλώντας για τη διαδικασία επιλογής των ταινιών, ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Κρασσακόπουλος –μέλος της επιτροπής επιλογής των ταινιών- σημείωσε ότι βασικό κριτήριο επιλογής είναι το να μιλούν οι ταινίες για ζητήματα που να αφορούν τους πολίτες και την Ευρώπη του σήμερα. Δεν είναι πάντα εύκολες ταινίες, σημείωσε, αλλά μέσα από την επιλογή τους αποκτούν ορατότητα και γίνονται πιο προσβάσιμες.

Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν πέντε ταινίες ο καθένας –δύο από τη δική τους χώρα και τρεις από άλλες χώρες της Ευρώπης-, αλλά ένας παραγωγός μπορεί και αυτός να προτείνει μία ευρωπαϊκή ταινία για βραβείο LUX, ενώ δεν αποκλείεται και το ντοκιμαντέρ από τη διαδικασία.

Στόχος είναι από του χρόνου να γίνει ακόμα πιο δημοκρατικός ο θεσμός –ο οποίος υπάρχει από το 2007- και να εμπλακεί περισσότερο το κοινό στην διαδικασία της επιλογής.

Οι υποψήφιες ταινίες

Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο

Από την Μπουρκίνα Φάσο στην Αλγερία και από εκεί στο δύσκολο ταξίδι προς τη Λιβύη και την Ευρώπη. Ο Αγίβα και ο Αμπάς είναι δύο πρόσφυγες που πραγματοποιούν μία δραματική περιπλάνηση, ελπίζοντας να φτάσουν σε ένα καταφύγιο. Ωστόσο, φτάνοντας στην Ιταλία, συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι η πρώτη πράξη του δράματος και ότι η νέα τους ζωή δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Παρουσιάζοντας την τραγική πραγματικότητα που βλέπουμε πλέον καθημερινά στα δελτία ειδήσεων –αλλά και δίπλα μας, ο Καρπινιάνο δεν ξεχνά την ανθρωπιά του σε μία ταινία που δίνει πρωταρχική σημασία στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς.

Το Μάθημα των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλχάνοφ

Η Ναντέζντα είναι μία δασκάλα που αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Καθώς καλείται μέσα σε τρεις ημέρες να βρει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν να κρατήσει το σπίτι της, η δασκάλα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κλέφτη στην τάξη της. Και θα κληθεί να δώσει –αλλά και να λάβει- μαθήματα ηθικής και αξιοπρέπειας.

Ατίθασες της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν

Πέντε αδελφές ζουν σε ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία. Ένα καλοκαίρι, επιστρέφοντας από το σχολείο θα εμπλακούν σε ένα αθώο παιχνίδι με μία παρέα αγοριών. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα συντηρητικά ήθη μιας αυστηρά πατριαρχικής κοινωνίας και σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή και οι ίδιες θα κληθούν είτε να υποταχθούν, είτε να επαναστατήσουν.

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απονεμηθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024