Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σαμ Μέντες και Ντάνιελ Κρεγκ μάς ξεναγούν στον κόσμο του «Spectre»

Σαμ Μέντες και Ντάνιελ Κρεγκ μάς ξεναγούν στον κόσμο του «Spectre»

Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες στην ιστορία του Μποντ. Ο Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του διάσημου βρετανού πράκτορα και ο Σαμ Μέντες στην καρέκλα του σκηνοθέτη, αφού μάς παρέδωσαν το επιτυχημένο -εισπρακτικά και καλλιτεχνικά- Skyfall, συνεργάζονται ξανά στο Spectre. Το in.gr τούς συνάντησε στο Κανκούν του Μεξικό, όπου μίλησαν σε δημοσιογράφους για την νέα ταινία Μποντ.

Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες στην ιστορία του Μποντ. Ο Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του διάσημου βρετανού πράκτορα και ο Σαμ Μέντες στην καρέκλα του σκηνοθέτη, αφού μάς παρέδωσαν το επιτυχημένο -εισπρακτικά και καλλιτεχνικά- Skyfall, συνεργάζονται ξανά στο Spectre.

Το in.gr τούς συνάντησε στο Κανκούν του Μεξικό, όπου μίλησαν σε δημοσιογράφους για την νέα ταινία Μποντ.

  • Η εναρκτήρια σκηνή του Spectre λαμβάνει χώρα στο Μεξικό, στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα των Νεκρών. Τι μπορείτε να θυμηθείτε από τα γυρίσματα της σκηνής;

Σαμ Μέντες: Ήταν πραγματικά συναρπαστικά. Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που ψάχναμε και που είναι κάπως διαφορετικά από το Skyfall, είναι ότι ενώ στην εναρκτήρια σκηνή του Skyfall υπάρχει ένα γραμμικό κυνηγητό με πολλές διαφορετικές τοποθεσίες που περνούν με μεγάλη ταχύτητα, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε (στο Spectre) ήταν να προσπαθήσουμε να «πετάξουμε» το κοινό σε μια απίστευτα έντονη, μεθυστική ατμόσφαιρα. Τρέφεσαι από την ατμόσφαιρα μιας πόλης, την αρχιτεκτονική, την αίσθηση ενός τόπου, τα αξιοθέατα, τους ήχους, το φως και τους ανθρώπους. Ένα από τα σπουδαία πράγματα που φέρνει μία ταινία Μποντ είναι ότι σε πάει σε μέρη που δεν μπορεί να σε πάει καμία άλλη ταινία -ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό και το μέγεθος που εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

  • Γιατί επιλέξατε την παράδοση της Ημέρας των Νεκρών για να τοποθετήσετε αυτή τη σκηνή;

Σ.Μ.: Νομίζω ότι ο εορτασμός για τους νεκρούς έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον στην Αγγλία οι κηδείες είναι θλιβερές υποθέσεις και η ιδέα της αγρυπνίας δεν υπάρχει στις περισσότερες αγγλικές ή βρετανικές νεκρώσιμες ακολουθίες. Αυτό ήταν σίγουρα για εμάς σημαντικό. Αλλά υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίο επιλέξαμε την Ημέρα των Νεκρών για την ιστορία. Δεν είναι μόνο εξαιτίας αυτού του θαυμάσιου εορτασμού. Ένα σημείο που παίζει σημαντικό ρόλο στους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών είναι το “Los metros vivos estan” που σημαίνει «οι νεκροί είναι ζωντανοί». Και αυτό σχετίζεται άμεσα με την ιστορία μας. Είναι το μοναδικό που θα σας αποκαλύψω.

  • Πώς ήταν η συνεργασία σας με την Μόνικα Μπελούτσι ως «κορίτσι του Μποντ»;

Ντάνιελ Κρεγκ: Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα εξαιρετικό καστ και η Μόνικα είναι υπέροχη ηθοποιός. Ήταν θαυμάσιο να δουλεύω μαζί της. Είναι εξαιρετικά ευγενική και γενναιόδωρη και ήμασταν τυχεροί που την είχαμε.

Σ.Μ.: Αισθάνομαι ότι υπάρχει μία παράδοση στο να ανακαλύπτει η σειρά ταινιών τα κορίτσια Μποντ. Εδώ ακολουθήσαμε μία κάπως διαφορετική πορεία. Αισθάνομαι ότι και οι δύο ρόλοι (της Μόνικα Μπελούτσι και της Λέα Σεϊντού) χρειάζονται ηθοποιούς με ισχύ και εμπειρία και ικανότητα και ευαισθησία και είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε δύο ηθοποιούς του βεληνεκούς της Μόνικα και της Λέα να ερμηνεύουν αυτούς τους ρόλους, γιατί δεν πρόκειται για εύκολους ρόλους. Αισθάνομαι κολακευμένος που δέχθηκαν και οι δύο να παίξουν στην ταινία.

  • Κύριε Μέντες, μετά το Skyfall ξεκαθαρίσατε ότι δεν θέλατε να επιστρέψετε για άλλη μία ταινία Μποντ. Αλλά το κάνατε. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη και θυμάστε για ποιο λόγο δεν θέλατε να επιστρέψετε;

Σ.Μ.: Μου φαίνεται τόσο μακρινό όλο αυτό. Αλλά θυμάμαι γιατί δεν ήθελα να επιστρέψω. Η Μπάρμπαρα (Μπρόκολι, η παραγωγός) και η παραγωγή συμφώνησαν να με περιμένουν έξι μήνες στη διάρκεια της προετοιμασίας. Αισθανόμουν ότι δεν υπήρχε χρόνος να αναγεννηθώ. Εργαζόμουν στο θέατρο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος για να αρχίσω να γυρίζω μία ακόμα ταινία. Ήθελα να πάρω τον χρόνο μου για να σκεφτώ κάτι διαφορετικό να κάνω με τη σειρά ταινιών. Ένιωθα ότι είχα ξοδέψει όλες μου τις ιδέες στην προηγούμενη ταινία και χρειαζόμουν χρόνο για να θυμίσω στον εαυτό μου όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι χαρακτήρες. Και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι η ταινία ήταν και πιο δύσκολη από την προηγούμενη και πιο διασκεδαστική –ίσως και για τους δυο μας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη ταινία ήταν –δεν θα πω πιο βλοσυρή αλλά πολύ, πολύ σκοτεινή. Ίσως εξαιτίας των τοποθεσιών, ίσως επειδή μεγάλο κομμάτι της εξελισσόταν νύχτα, ίσως για αυτά που περνούσε ο Μποντ σαν χαρακτήρας. Εν μέρει έχει απελευθερωθεί από αυτά σε αυτή την ταινία. Μεγάλο μέρος από το παρελθόν του επιστρέφει για να τον στοιχειώσει, αλλά σε αυτή την ιστορία αναλαμβάνει δράση. Είναι πολύ πιο δυναμικός χαρακτήρας. Υπάρχει μεγαλύτερο φως και σκιά σε αυτή την ταινία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά τόνου, είναι πιο διασκεδαστική ταινία, με περισσότερη δράση και με διαφορετικά είδη δράσης. Όταν ένιωσα ότι ξεκλείδωσα αυτές τις δυνατότητες, τότε αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα να το κάνω. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Αλλά –όπως κάθε μεγάλη ταινία- μιλάμε για ένα κύμα. Όταν δαμάζεις το κύμα είναι συναρπαστικό. Αλλά όταν σε ρίχνει κάτω, τότε πονάει. Όσο μεγαλύτερη η ταινία, τόσο μεγαλύτερο το κύμα και ελπίζω και τόσο μεγαλύτερη η ανυπομονησία για τους θεατές.

  • Στο «Skyfall», ο Μποντ δημιούργησε σχέσεις με κάποιους νέους χαρακτήρες (όπως ο Q) και το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά. Τι να περιμένουμε σε σχέση με αυτό από το «Spectre»;

Σ.Μ.: Ένα από τα πράγματα που με έκαναν να θέλω πολύ να γυρίσω στον Μποντ, είναι ότι στο Skyfall είχα εισάγει τρεις υπέροχους χαρακτήρες: τον Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του νέου Μ, τον Μπεν Γουίσο στον ρόλο του νέου Q και τη Ναόμι Χάρις στον ρόλο της Μανιπένι. Αυτοί οι χαρακτήρες ήταν ένα στοίχημα. Δεν θα πω ότι είναι δικοί μου, αλλά αισθανόμουν ότι ήθελα να είμαι κομμάτι του νέου τους ταξιδιού, του επόμενου κεφαλαίου στη σχέση τους με τον Μποντ.

  • Ντάνιελ, μετά από τόσο καιρό που ερμηνεύεις τον Μποντ πώς αισθάνεσαι που παίζεις ίσως τον πιο εικονικό ανδρικό χαρακτήρα όλων των εποχών; Αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου;

Ντ.Κρ.: Ειλικρινά προσπαθώ να μην το σκέφτομαι και να ζήσω τη ζωή μου όσο πιο φυσιολογικά μπορώ. Και προσπαθώ να πηγαίνω στα μαγαζιά για να αγοράσω ένα μπουκάλι γάλα χωρίς να κοιτάζω συνέχεια πίσω από την πλάτη μου, γιατί διαφορετικά η ζωή θα ήταν φρικτή. Είναι φανταστικό (που ερμηνεύω αυτόν τον χαρακτήρα) και με έχει ταξιδέψει –σε απίστευτα μέρη που δεν θα είχα πάει ποτέ- και συνάντησα υπέροχους, υπέροχους ανθρώπους και ακόμα συναντώ. Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτές τις ταινίες βρέθηκα μπροστά σε μία αποκάλυψη. Και τώρα αισθάνομαι πολύ καλά. Δουλεύω με έναν φίλο που επέστρεψε (σ.σ. εννοεί τον Σαμ Μέντες) και γυρίσαμε την επόμενη ταινία και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο.

* Το «Spectre» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, σε διανομή Feelgood.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 3-3: O Nτουράν σόκαρε τους ρεντς στην ματσάρα του «Villa Park»

Η Λίβερπουλ μπορεί να προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο δεν έφυγε με την νίκη από την έδρα της Άστον Βίλα, αφού με δύο γκολ του Ντουράν στο φινάλε της αναμέτρησης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024