Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος του χρόνου θα εγκαινιαστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης

Τέλος του χρόνου θα εγκαινιαστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης

Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στεγάζεται στο Παλαιό Παρθεναγωγείο, ένα κτίριο με ιστορία 120 ετών που βρίσκεται στην καρδιά του Γυθείου.

Το Γύθειο, απέκτησε ένα κόσμημα που υποδέχεται τον επισκέπτη, ένα σύγχρονο μουσείο πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης (ΚΠΑΜ) το οποίο «μιλά» για τη Μάνη, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Πρόκειται για ένα έργο συλλογικό που αντικατοπτρίζει την αγάπη των Μανιατών για τον τόπο τους και την πολιτισμική τους κληρονομιά.

Το ΚΠΑΜ αφηγείται το πώς οι ντόπιοι προσαρμόστηκαν στην τραχιά πέτρινη γη και δάμασαν προς όφελός τους την άφθονη πέτρα, καλλιεργώντας το άνυδρο έδαφος. Η αυθεντικότητα των τοπικών γεύσεων την καθιστά ένα κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Τα ενθύμια της Μάνης είναι γεύσεις και μνήμες, εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα.
Το ταξίδι συνεχίζεται στο νεότερο Γύθειο, το εμπόριο, το λιμάνι, τη μετανάστευση, τους φωτογράφους, τη μουσική ιστορία, τα αυθεντικά έργα των ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια καθιστούν το ΚΠΑΜ ιδανικό προορισμό για οικογένειες και μαθητές.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στεγάζεται στο Παλαιό Παρθεναγωγείο, ένα κτίριο με ιστορία 120 ετών που βρίσκεται στην καρδιά του Γυθείου. Ανεγέρθη το 1896 για να υποδεχτεί τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, να τα μορφώσει και να τα ετοιμάσει για τη ζωή. Tη δεκαετία του ‘90, λίγο πριν περάσει ένας αιώνας, έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο.
Το 2011, υπό την Δημαρχία του κ. Πέτρου Ν. Ανδρεάκου, στο πλαίσιο του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ανατολικής Μάνης, προτάθηκε η επανάχρησή του ως Κέντρο Πολιτισμού.
Το Κέντρο Πολιτισμού (Παλαιό Παρθεναγωγείο) αναμένεται να ανοίξει τις θύρες του περί τα τέλη του τρέχοντος έτους για να υποδεχτεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Το Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Μανιάτες προσάρμοσαν τη ζωή τους στη Μάνη, σε διαφορετικές χρονικές και ιστορικές περιόδους. Στις αίθουσές του θα φιλοξενείται συλλογή αντικειμένων με ιστορική ή συμβολική αξία.

Στην κεντρική αίθουσα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με το πέτρινο τοπίο της Μάνης. Πώς οι ντόπιοι προσαρμόστηκαν στην τραχιά γη και δάμασαν προς όφελός τους την άφθονη πέτρα; Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Γ. Βουρλίτη και τα αντικείμενα της συλλογής, παρουσιάζονται οι τρόποι διαβίωσης, τα τοπικά προϊόντα και ο τρόπος συλλογής, παραγωγής και επεξεργασίας τους.

Η δεύτερη θεματική ενότητα του ΚΠΑΜ «μιλά» για το νεότερο Γύθειο, το εμπόριο, το λιμάνι, τη μετανάστευση, τους φωτογράφους, τη μουσική ιστορία, τους ποιητές, τη δημοσιογραφία και την εκπαίδευση.

Τα ενθύμια της Μάνης είναι γεύσεις και μνήμες, εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα.
Συμπληρωματικά, για εκείνους που το επιθυμούν, θα διατίθενται και πληροφοριακά φυλλάδια προτεινόμενων διαδρομών προκειμένου να σχεδιάσουν τις εξερευνήσεις τους στην περιοχή.
Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να μελετήσουν ιστορικά βιβλία για τη περιοχή ή να δανειστούν λογοτεχνικά βιβλία, καθώς το αναγνωστήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης θα φιλοξενείται στο χώρο.

Το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εκπαιδευτικό προορισμό καθώς θα προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, σεμινάρια, πολιτισμικές δράσεις, σχολικές δραστηριότητες, περιοδικές εκθέσεις κ.τ.λ.

Η συγκρότηση της συλλογής βασίστηκε στη διαδικασία προσφοράς αντικειμένων από την τοπική κοινωνία και τους φίλους της προσπάθειας αυτής. Οι υποστηρικτές του ΚΠΑΜ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου προσφέροντας, χαρίζοντας ή δανείζοντας προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια και συνέβαλαν με αυτόν τον τρόπο στη συγκρότηση της συλλογής. Η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται και ο κατάλογος των δωρητών ενημερώνεται αντίστοιχα.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ευχαριστεί θερμά όλους τους υποστηρικτές για τη συνεισφορά τους και την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν αυτή την τόσο σημαντική συλλογική προσπάθεια.

Το έργο όμως δεν σταματάει εδώ. Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε στον εμπλουτισμό της συλλογής του ΚΠΑΜ προσφέροντας ένα αντικείμενο ή «καταθέτοντας» μια εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατηρούμε ζωντανή για τις επόμενες γενιές.

Η είσοδος για τους επισκέπτες θα είναι δωρεάν.

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024