Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βραβεία στη Δράμα με εκκλήσεις για στήριξη της παραγωγής

Βραβεία στη Δράμα με εκκλήσεις για στήριξη της παραγωγής

Στήριξη στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ, ως φυσικούς χρηματοδότες της ελληνικής παραγωγής, ζήτησε η κριτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, απονέμοντας το βράδυ του Σαββάτου τα βραβεία του Φεστιβάλ και καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ως «απαράδεκτη και παράλογη» την κατάργηση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους επί των εισιτηρίων των κινηματογράφων. Στην ταινία Σύκο του Νικόλα Κολοβού απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος.

Στήριξη στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ, ως φυσικούς χρηματοδότες της ελληνικής παραγωγής, ζήτησε η κριτική επιτροπή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, απονέμοντας το βράδυ του Σαββάτου τα βραβεία του Φεστιβάλ και καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ως «απαράδεκτη και παράλογη» την κατάργηση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους επί των εισιτηρίων των κινηματογράφων.

Στην ταινία Σύκο του Νικόλα Κολοβού απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος.

Συγκεκριμένα, η φετινή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Αχιλλέα Κυριακίδη, μέλη τους Νίκο Σέκερη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Γιώργο Φρέντζο, ανέφερε στο σκεπτικό της: «Παρ’ όλο που η κρίση δεν κυριαρχεί στη θεματολογία των ταινιών παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί κανείς να διακρίνει τη σκιά της στις συνθήκες παραγωγής των περισσοτέρων.

» Πάντως, η ίδια η καλλιτεχνική πράξη είναι η άμυνα και ο μοναδικός τρόπος της τέχνης να εξορκίζει το Κακό. Υπ’ αυτήν την έννοια, κάθε ταινία που γυρίζεται, κάθε ποίημα που γράφεται, κάθε πίνακας που ζωγραφίζεται είναι και μια νικηφόρα μάχη σ’ έναν άνισο και ανηλεή πόλεμο. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, η φετινή κινηματογραφική παραγωγή σε ό,τι αφορά την ταινία μικρού μήκους αγωνίστηκε άοπλη και χωρίς συμμάχους. Εννοούμε, βέβαια, τους δύο φυσικούς χρηματοδότες της: το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ.

» Η Κριτική Επιτροπή εκφράζει το φόβο ότι, αν δεν επαναδραστηριοποιηθούν οι πιο πάνω φορείς, θα οδηγηθούμε σε ένα πνιγηρό αδιέξοδο, πόσο μάλλον αν δεν αρθεί η απαράδεκτη και παράλογη κατάργηση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους επί των εισιτηρίων των κινηματογράφων».

Παράλληλα, η Κριτική Επιτροπή επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να φτάσει στο επίπεδο των σχολών του εξωτερικού.

Τα βραβεία του ελληνικού τμήματος

Ο Χρυσός Διόνυσος απονεμήθηκε στην ταινία Σύκο σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού. Στην ταινία βλέπουμε έναν ηλικιωμένο άνδρα να παλεύει με τα στοιχεία της φύσης για να κάνει το χατήρι στην άρρωστη γυναίκα του να της φέρει ένα σύκο. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία «για το παραμυθητικό ΝΑΙ που κλείνει μαγικά, συγκινητικά και χιουμοριστικά μία διαδρομή ζωής». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα. Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Ο Αργυρός Διόνυσοςαπονεμήθηκεστην ταινία Euroman σε σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκα «για το έξοχο στιλιζάρισμα και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία». Η ταινία είναι μία κωμωδία που αφορά τον σύγχρονο ευρωπαίο άνδρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση στην Ευρώπη. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών, αξίας 10.000 ευρώ, για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας Έλληνες του Κόσμου στην ταινία Simon Says σε σκηνοθεσία Νίκου Τσεμπερόπουλου. Η κριτική επιτροπή αναφέρεται στον «συναρπαστικά ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το θέμα της μοναξιάς στο σύγχρονο κόσμο». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στην Φαίδρα Τσολίνα για την ταινία Έκδυσις. Η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε στην «εμπνευσμένη σκηνοθεσία, που πραγματεύεται ένα θέμα στο μεταίχμιο ρεαλιστικού και φανταστικού». Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στην σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας της.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικούπροβληματισμού στην ταινία Κατηφόρα σεσκηνοθεσία του Στέλιου Καμμίτση «για τον τρόπο με τον οποίο πραγματεύεται το κοινωνικό ζήτημα τηςαποδοχής της διαφορετικότητας».Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500 ευρώ, ωςέπαθλο τουβραβείου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίαςστην ταινία Prosopon σε σκηνοθεσία τουΘωμά Θωμά. Η ταινία, σημειώνει η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της συμπυκνώνει με ευρηματικό τρόπο «σε 5 λεπτά μεεξαιρετική καλαισθησία μια ασυνήθιστη συνάντηση».Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακούμοντάζ Avid Media Composer.

Βραβείο Ντοκιμαντέρστην ταινία Πωγωνίσκος σε σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου. Η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε στην «τρυφερότητα, τη συγκίνηση και το χιούμορ» του ντοκιμαντέρ.Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικώνεργασιών αξίας 5.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας τουβραβευθέντα, προσφορά της ΕΡΤ.

Βραβείο animation στην ταινία Εθνοφοβία σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ζιόγκα.

Τιμητική διάκριση φωτογραφίας στονΔιονύση Ευθυμιόπουλο για την φωτογραφία της ταινίας Σύκο σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού. Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας προσφορά του Νίκου Καββουκίδη.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου στον Στέλιο Καμμίτση για το σενάριο της ταινίας Κατηφόρα την οποία και σκηνοθέτησε.

Τιμητική Διάκριση Γυναικείας ΕρμηνείαςστηνΡομάνα Λόμπατςγια την ερμηνεία της στην ταινία 4 Μαρτίου τουΔημήτρη Νάκου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής ΕρμηνείαςστονΚίμωνα Κουρήγια την ερμηνεία του στην ταινία Pacino’s way τουΧάρη Παντελιδάκη.

Τιμητική Διάκριση ΜοντάζστονΠάνο Βουτσαράγια το μοντάζ της ταινίας 4Μαρτίου σε σκηνοθεσία τουΔημήτρη Νάκου.

Τιμητική Διάκριση Ήχουστους Αλέξανδρο Σακελαρίου, Περσεφόνη Μήλιου, ΚώσταΒαρυπομπιώτηγια την ταινία Joanna τουΠαναγιώτη Φαφούτη.

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης ΜουσικήςστηνΜαριέττα Φαφούτηγια την μουσική της ταινίας Joanna τουΠαναγιώτη Φαφούτη.

Τιμητική Διάκριση ΣκηνικώνστονΔημήτρη Ζιάκαγια τα σκηνικά της ταινίας Ο Σπόρος σε σκηνοθεσία τηςΙφιγένειας Κοτσώνη.

Τιμητική Διάκριση ΚοστουμιώνστηνΛίνα Μότσιουγια τα κουστούμια της ταινίαςΟ Σπόρος σε σκηνοθεσία τηςΙφιγένειας Κοτσώνη.

Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ στον Αντώνη Κοτζιά για τα ειδικά εφέ της ταινίας Ο Σπόρος σε σκηνοθεσία της Ιφιγένειας Κοτσώνη.

Eιδικό βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Blue Train σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή για την καλλιτεχνική αρτιότητα.

Ειδικό βραβείο στην ταινία Dream Toy σε σκηνοθεσία του Χρήστου Χουλιάρα για τον τρόπο με τον οποίο κατορθώνει να προκαλέσει συναισθήματα μέσα από την εμψύχωση ενός παιδικού παιχνιδιού.

Εύφημος μνεία στην ταινία Παλίρροιες – Το παραμύθι της θάλασσας σε σκηνοθεσία της Σταυριάννας Λίτσα «για την ευαίσθητη πραγμάτευση ενός εξαιρετικά επίκαιρου θέματος».

Εύφημος Μνεία απονέμεται στην ταινία Euroman σε σκηνοθεσία του Γαβριήλ Τζάφκα για την μουσική επένδυση της ταινίας του.

Το βραβείο Pitching Lab FINOS FILM, ύψους 1.500 ευρώ, κέρδισε φέτος το σχέδιο για ταινία Αfter You, των Μανώλη Μαυρή και Κατερίνας Μαυρογεώργη.

Το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών απονεμήθηκε στον Θρασύβουλο Μιταυτσή για την φωτογραφία στην ταινία Inner Land της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Το βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών απονεμήθηκε στην ταινία Dream Toy του Χρήστου Χουλιάρα.

Το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε στο Inner Land της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Τα βραβεία του διεθνούς τμήματος

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία Tranquillity of Blood του Σενάντ Σεχμάνοβιτς από το Μαυροβούνιο.

Δεύτερο βραβείοστην ταινία Three variations on Ofelia του Πάουλο Ρίκε από το Μεξικό.

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2015», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφουστην ταινία Picnic του Γιούρε Πάβλοβιτς από την Κροατία.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης στην ταινία Euroman του Γαβριήλ Τζάφκα από την Ελλάδα.

Best Animation στην ταινία Τhe potato eaters του Μάρτιν Κουκάλ από την Τσεχία.

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE στην ταινία Wolf Head της Άλις Βιάλ από τη Γαλλία.

Τιμητική Διάκριση Ντοκιμαντέρ στην ταινία Shipwreck του Μόργκαν Κνίμπε από την Ολλανδία.

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στην ταινία Autumn του Μάρκο Αμαράλ από την Πορτογαλία.

Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Ντάινιους Γιάνουσκας για την ερμηνεία του στην ταινία Jackie από τη Λιθουανία.

Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας στην Λι Σιμπόμ για την ερμηνεία της στην ταινία The weight of Love από τη Νότιο Κορέα.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών και Κοστουμιών στους Δημήτρη Ζιάκα για τα σκηνικά και Λίνα Μότσιου για τα κοστούμια της ταινίας Ο Σπόρος της Ιφιγένειας Κοτσώνη από την Ελλάδα.

Το βραβείο των ξένων κριτικών, της επιτροπής FIPRESCI δόθηκε στην ταινία Ghosts του Μπέντζαμιν Πφολ από τη Γερμανία με το εξής σκεπτικό: «Για την εξαιρετικά έντονη απεικόνιση ενός απειλητικού κι εχθρικού τοπίου, καθώς επίσης για την καθηλωτική αναπαράσταση μιας οικιακής θηλυκότητας, που απειλείται από την ελκυστική, αλλά καταστροφική γοητεία του πατριαρχικού καπιταλισμού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Πρώτη» για Κόντη στον Παναθηναϊκό – Τι είπε στους ποδοσφαιριστές

Ο Χρήστος Κόντης πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό..

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024