Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι διαστημικές βλέψεις της Ζάμπια σε ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ

Οι διαστημικές βλέψεις της Ζάμπια σε ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ

Το 1964, βιώνοντας ακόμη πολύ έντονα το όνειρο της πρόσφατα αποκτηθείσας ανεξαρτησίας της, η Ζάμπια ξεκίνησε ένα διαστημικό πρόγραμμα που θα έστελνε τον πρώτο Αφρικανό στο φεγγάρι και θα ανταγωνιζόταν τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Πενήντα χρόνια μετά, η φωτογράφος Κριστίνα ντε Μιντέλ παρουσιάζει στην Αθήνα ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ, εμπνευσμένο από αυτή την ιστορία. Η έκθεση με τίτλο Afronaufts φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο της Οδού Πειραιώς) έως τις 31 Ιουλίου.

Το 1964, βιώνοντας ακόμη πολύ έντονα το όνειρο της πρόσφατα αποκτηθείσας ανεξαρτησίας της, η Ζάμπια ξεκίνησε ένα διαστημικό πρόγραμμα που θα έστελνε τον πρώτο Αφρικανό στο φεγγάρι και θα ανταγωνιζόταν τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Μονάχα ελάχιστοι αισιόδοξοι ήταν εκείνοι που υποστήριζαν το σχέδιο το οποίο διηύθυνε ο Έντουαρντ Μακούκα, ο δάσκαλος που είχε αναλάβει να παρουσιάσει το φιλόδοξο πρόγραμμα και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Όμως η χρηματοδότηση δεν έφτασε ποτέ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια, ενώ μία από τους αστροναύτες – ένα 16χρονο κορίτσι –, έμεινε έγκυος και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει.

Κάπως έτσι αυτή η ηρωική πρωτοβουλία, μετατράπηκε σε ένα ακόμη εξωτικό επεισόδιο της αφρικανικής ιστορίας, περιτριγυρισμένο από πολέμους, βία, ξηρασία και πείνα.

Τώρα, με το ιδιαίτερο φωτογραφικό πρότζεκτ της με τίτλο Afronauts, το οποίο παρουσιάζεται στην Αθήνα, η φωτογράφος Κριστίνα ντε Μιντέλ επιχειρεί να παίξει με την ιδέα της αλήθειας, αλλά και με τα πρότυπα των ιστοριών που δεχόμαστε ως αληθινές.

«Το Afronauts βασίζεται στην τεκμηρίωση ενός άπιαστου όνειρου που ζει μονάχα στις εικόνες. Ξεκινώ από ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από πενήντα χρόνια και ανακατασκευάζω τα σχετικά έγγραφα, προσαρμόζοντάς τα όμως στην προσωπική μου οπτική» σημειώνει η φωτογράφος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival και φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (στο κτήριο της Οδού Πειραιώς).

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-22:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024