Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Ριμπέιρο μάς συστήνει το «Με την Πρώτη Ματιά»

Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Ριμπέιρο μάς συστήνει το «Με την Πρώτη Ματιά»

Ένα αγόρι παλεύει με την ενηλικίωση, την ερωτική αφύπνιση, την επιθυμία, την αναζήτηση της ανεξαρτησίας του. Τυχαίνει να είναι τυφλό, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Γιατί στην ταινία του Ντανιέλ Ριμπέιρο, Με την Πρώτη Ματιά, σημασία έχουν οι μικρές λεπτομέρειες. Το in.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Κοινού στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας.

Ένα αγόρι παλεύει με την ενηλικίωση, την ερωτική αφύπνιση, την επιθυμία, την αναζήτηση της ανεξαρτησίας του. Τυχαίνει να είναι τυφλό, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Γιατί στην ταινία του Ντανιέλ Ριμπέιρο, Με την Πρώτη Ματιά, σημασία έχουν οι μικρές λεπτομέρειες. Το in.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Κοινού στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας.

  • Η ταινία σας βασίζεται σε μία μικρού μήκους ταινία που γυρίσατε πριν από μερικά χρόνια. Πώς αποφασίσατε να τη μετατρέψετε σε μεγάλου μήκους ταινία;

Στην πραγματικότητα, η ιδέα της μεγάλου μήκους ταινίας ήρθε πρώτη. Όταν σκέφτηκα την ιδέα του τυφλού χαρακτήρα που ανακαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος, σκέφτηκα ότι αυτή θα ήθελα να είναι η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να γυρίσω πρώτα μία μικρού μήκους, προκειμένου να πειραματιστώ με την ιδέα της σκηνοθεσίας ενός τυφλού χαρακτήρα και με τις αισθητικές επιλογές της ταινίας. Επίσης, σκέφτηκα ότι μια μικρού μήκους θα με βοηθούσε να εξασφαλίσω χρηματοδότηση, καθώς θα μπορούσα να δείξω στους ενδιαφερόμενους τι είχα στο μυαλό μου. Η πρώτη εκδοχή της μεγάλου μήκους ήταν πολύ κοντά στη μικρού μήκους, αλλά αφότου η ταινία είχε εκατομμύρια views στο YouTube και αφού προβλήθηκε σε πολλά Φεστιβάλ, κατάλαβα ότι έπρεπε να γίνουν πολλές αλλαγές. Έτσι, προσπάθησα να χτίσω ξανά την ιστορία, προσπαθώντας να κρατήσω την ψυχή της, αλλά να την κάνω ενδιαφέρουσα σε όποιον είχε δει τη μικρού μήκους.

  • Όπως είπατε και εσείς, εκατομμύρια άτομα είδαν τη μικρού μήκους ταινία στο YouTube. Νομίζετε ότι το Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει τους κινηματογραφιστές;

Όχι μόνο πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει, εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο. Στην Βραζιλία, η διανομή της ταινίας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη μικρού μήκους. (Η επιτυχία της μικρού μήκους) βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένα κοινό για την ταινία πριν ακόμα διανεμηθεί και βοήθησε να υπάρξει συζήτηση γύρω από την ταινία. Επίσης, η ταινία συζητήθηκε από στόμα σε στόμα, γεγονός που έφερε πολλούς θεατές.

  • Πώς αποφασίσατε ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας θα είναι τυφλός και τι είδους δυσκολίες προκάλεσε αυτή η απόφαση;

Ήθελα να κάνω μια ταινία για την άνθιση της σεξουαλικότητας και σκέφτηκα ότι το να ανακαλύψει ένα τυφλό παιδί -που δεν έχει δει ποτέ έναν άνδρα ή μία γυναίκα- ότι έλκεται από ένα άλλο αγόρι, αυτό είναι μία ενδιαφέρουσα οπτική. Δεν υπήρχαν πολλές δυσκολίες σχετικά με τον χαρακτήρα, καθώς προσπάθησα να επικεντρωθώ σε ζητήματα που είναι παγκόσμια και αφορούν τις αναζητήσεις μας, τον πρώτο έρωτα και τις επιθυμίες μας.

  • Η ταινία έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία; Μοιάζει πολύ προσωπική…

Νομίζω ότι τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία έχουν σχέση με τις δικές μου εμπειρίες. Ο πρώτος μου έρωτας, το πρώτο μου φιλί, αλλαγές σε φιλίες, η ανάπτυξη συναισθημάτων. Είχα έναν καλό φίλο όταν ήμουν έφηβος και ένα καινούριο παιδί ήρθε και άλλαξε αυτή τη σχέση. Αυτό το παιδί σύντομα έγινε ο σύντροφός μου και όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο τρίγωνο. Αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ταινία και την ιστορία μου, υποθέτω ότι προέρχεται από μία κατάσταση που μπορώ να κατανοήσω.

  • Μιλήστε μου λίγο για τα τρια παιδιά που παίζουν στην ταινία. Είναι όλα τους εξαιρετικά…

Όταν αναζητούσαμε ηθοποιούς για τη μικρού μήκους ταινία το 2010, πολλοί έφηβοι ήρθαν, αλλά ο Γκιγιέρμε Λόμπο ξεχώρισε αμέσως όταν διάβασε μία σκηνή, ερμηνεύοντας ήδη ένα τυφλό παιδί. Ήταν εντυπωσιακό. Μετά τον βάλαμε να διαβάσει (τις ατάκες του) με την Τες Άμοριμ και η χημεία τους ήταν απίστευτη. Έμοιαζαν σαν να ήταν φίλοι από παλιά. Μετά, τους βάλαμε να διαβάσουν με άλλους ηθοποιούς, μέχρι τη στιγμή που βρήκαμε τον Φάμπιο Άουντι. Αμέσως μόλις διάβασαν το σενάριο οι τρεις τους, ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε βρει το καστ μας. Αν και είναι νέοι, έχουν εμπειρία. Ο Γκιγιέρμε Λόμπο είναι χορευτής του μπαλέτου και έχει παίξει σε μιούζικαλ. Η Τες Αμοριμ δανείζει τη φωνή της σε σειρές και ταινίες από πολύ μικρή, ενώ είναι και τραγουδίστρια. Ο Φάμπιο Άουντι ήταν λίγο μεγαλύτερος. Είχε σπουδάσει υποκριτική για τρια χρόνια και τελείωνε τη σχολή μόλις γυρίσαμε τη μικρού μήκους.

  • Μετά την επιτυχία της ταινίας, ποιο θα είναι το επόμενό σας πρότζεκτ;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε διάφορες επιλογές. Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι όλες έχουν ομοφυλόφιλους χαρακτήρες.

* Η ταινία «Με την Πρώτη Ματιά» προβάλλεται ήδη στις αίθουσες, σε διανομή Strada.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024