Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τμήμα της συλλογής ΕΛ.ΑΦΙ. ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη

Τμήμα της συλλογής ΕΛ.ΑΦΙ. ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη

Επιλεγμένα δείγματα από τη συλλογή Ελληνική Αφίσα (ΕΛ.ΑΦΙ. - Hellafi) παρουσιάζονται από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Γερμανικό Μουσείο Κινηματογράφου της Φρανκφούρτης. Η έκθεση περιλαμβάνει γιγαντοαφίσες που φιλοτέχνησαν Έλληνες καλλιτέχνες την περίοδο 1935 - 1975, για να διαφημίσουν τις ταινίες της εποχής τους και να κοσμήσουν τις εισόδους των κινηματογράφων.

38

Επιλεγμένα δείγματα από τη συλλογή Ελληνική Αφίσα (ΕΛ.ΑΦΙ. – Hellafi) παρουσιάζονται από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Γερμανικό Μουσείο Κινηματογράφου της Φρανκφούρτης. Η έκθεση περιλαμβάνει γιγαντοαφίσες που φιλοτέχνησαν Έλληνες καλλιτέχνες την περίοδο 1935 – 1975, για να διαφημίσουν τις ταινίες της εποχής τους και να κοσμήσουν τις εισόδους των κινηματογράφων.

Στη δεκαετία του 30, μια ομάδα σκηνογράφων της Αθήνας μεθοδεύει την εργασία σήμανσης και προβολής θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων. Με το έργο της δίνει το έναυσμα σε μια άλλη ομάδα της εποχής, η οποία αποτελούνταν από νεαρούς ταλαντούχους ζωγράφους, να καταπιαστεί με την έννοια του ντεκόρ των προσόψεων των κινηματογραφικών αιθουσών στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα.


Αυτή η ομάδα, αν και δεν λείτούργησε ποτέ συγκροτημένα, καθώς οι διαφορές μεταξύ των ατόμων ήταν πολλές και έντονες, δημιούργησε τη «Σχολή του ντεκόρ της Αθήνας». Οι ζωγράφοι – χαράκτες ανέπτυξαν μια τεχνική και ένα ύφος που σημάδεψε τον κινηματογράφο και τις μεθόδους διαφήμισης των ταινιών για τις επόμενες δεκαετίες.


Οι Στέφανος Αλμαλιώτης, Χαράλαμπος Σεράσης, Κώστας Κουζούνης, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Φαεινός, Κώστας Γρηγοριάδης, Γιώργος Κουζούνης, Γιώργος Βακιρτζής, Σταμάτης Βασιλείου, Κώστας Τεχριτζόγλου, Νικόλαος Ανδρεάκος, Γεράσιμος Τουλιάτος ζωγράφιζαν σε γιγάντιες διαστάσεις τις εντυπωσιακότερες σκηνές από τις ταινίες που προβάλλονταν στους κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πάγωναν πλάνα, μεγέθυναν καρέ, έκαναν ζουμ σε πρόσωπα των πρωταγωνιστών και με λίγα λόγια «ξαναέστηναν» με έναν άλλο τρόπο τη σκηνοθεσία της ταινίας.


Τα έργα που παρουσιάζονται στη Φρανκφούρτη προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο τη συμμετοχής της Ελλάδας στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου είναι τιμώμενη χώρα. Τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ Προβολής Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024