Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξένοι καλλιτέχνες «δημιουργούν» την Αθήνα χωρίς να την έχουν δει

Ξένοι καλλιτέχνες «δημιουργούν» την Αθήνα χωρίς να την έχουν δει

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο «δημιουργούν» την Αθήνα χωρίς να την έχουν επισκεφτεί ποτέ. Πίνακες, γλυπτά, βίντεο, κολάζ και άλλες εικαστικές μορφές, βρίσκονται στην έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens), που φιλοξενείται στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3).

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο «δημιουργούν» την Αθήνα χωρίς να την έχουν επισκεφτεί ποτέ. Πίνακες, γλυπτά, βίντεο, κολάζ και άλλες εικαστικές μορφές, βρίσκονται στην έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens), που φιλοξενείται στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3).

Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου λειτουργεί καθημερινά από τις 12:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα, δημιούργησαν την έκθεση με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα ως μια πόλη ανοιχτή.

Η πρόκληση που εμπεριέχεται στο εγχείρημα έγκειται στο κατά πόσο είναι ανοιχτοί οι πολίτες να αποδεχτούν τη διαφορετική ματιά ξένων καλλιτεχνών για την πόλη τους. Σύγχρονες προσεγγίσεις έρχονται να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο την Αθήνα, και οι 24 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι που έχουν σχέση με το σχέδιο και τη μόδα.

Πηγή έμπνευσής τους από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και τα τζιτζίκια μέχρι… το Σάο Πάολο. Ορισμένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν την Αθήνα επηρεασμένοι από τον αρχαίο πολιτισμό, άλλοι από τους ήχους, τα τζιτζίκια, ενώ για έναν καλλιτέχνη το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από αυτό εντόπισε μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στην Αθήνα και το Σάο Πάολο, και αυτό τον βοήθησε.

Στην έκθεση εκτίθεται και ένα έργο του οποίου ο δημιουργός προσπαθεί να αποτυπώσει το πώς βλέπει ο καθένας την Αθήνα μέσα από φήμες και μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτήν.

Τη φασαρία και τον καπνό της Αθήνας αναδεικνύει μέσα από το έργο του ο Ιάπωνας καλλιτέχνης, Κει Σιρατόρι, ο οποίος ανέφερε στο in.gr ότι η «Αθήνα διαφέρει από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω ιστορίας». Στα γκράφιτι, που φιγουράρουν στην πόλη, διακρίνει μια δυνατή φωνή από μέρους των πολιτών, αλλά διαπιστώνει και τα σημάδια της ύφεσης, λόγω των «άδειων κτιρίων».

Μιλώντας για το εγχείρημα, η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, δήλωσε: « H Aθήνα δεν είναι μόνο η μαυρίλα της κρίσης. Όλοι έχουν μια δική τους ιδέα», σημείωσε και προσέθεσε:

«Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να ξαναπερπατήσει στην Αθήνα. Οι πόλεις είναι για να τις ζήσεις».

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μελίτα Σκαμνάκη, είπε με τη σειρά της ότι προετοίμαζαν «εδώ και ένα χρόνο το πρότζεκτ» και πως οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό είναι «άνθρωποι της αγοράς, εργάζονται και έχουν επαφή με το χώρο της μόδας».

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας. Ξεναγήσεις από τυφλούς συμπολίτες, φιλοζωικές δράσεις, δράσεις που θα τονίζουν τη σημασία της χρήσης του ποδηλάτου με τη διοργάνωση περιπάτων, είναι ενδεικτικά ορισμένες από τις δραστηριότητες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024