Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι, έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όχι μόνο του ιταλικού αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου, διοργανώνει από τη Δευτέρα 20 Απριλίου και κάθε Δευτέρα έως τις 18 Μαΐου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας

Αφιέρωμα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι, έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όχι μόνο του ιταλικού αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου, διοργανώνει από τη Δευτέρα 20 Απριλίου και κάθε Δευτέρα έως τις 18 Μαΐου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Πατησίων 47).

Γερά ριζωμένες στην πραγματικότητα και αμφισβητώντας αφηγηματικές συμβάσεις, οι εκπληκτικής δύναμης ταινίες του νεορεαλιστή Ροσελίνι, συνέβαλαν στην εξέλιξη και τη διάδοση του ιταλικού κινηματογράφου διεθνώς.

Ξεκινώντας συχνά από σχεδόν ανύπαρκτα σενάρια, ο Ροσελίνι δεν είχε πάντα συμμάχους την κριτική και τον Τύπο. Δεν τον δικαίωσαν ποτέ απόλυτα, περιορίζοντάς τον συχνά στο περιθώριο του λεγόμενου κατεστημένου κινηματογράφου.

Ο Φρανσουά Τριφό είχε πει για εκείνον: «Ο Ρομπέρτο μου δίδαξε πως η υπόθεση ενός έργου είναι σημαντικότερη από την πρωτοτυπία του τίτλου, ότι ένα καλό σενάριο πρέπει να μην ξεπερνάει τις δώδεκα σελίδες, πως πρέπει να κινηματογραφούμε τα μικρά παιδιά με μεγαλύτερο σεβασμό από οτιδήποτε άλλο, ότι η κάμερα δεν είναι πιο σημαντική από ένα πιρούνι και ότι θα πρέπει να μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας πριν από κάθε γύρισμα: ‘ή κάνω αυτή την ταινία ή πεθαίνω’».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες «Στρόμπολι, γη του Θεού» (Stromboli Terra di Dio,1950) 20/4, «Ταξίδι στην Ιταλία» (Viaggio in Italia,1954) 27/4, «Paisa» (1946) 4/5, «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη» (Roma citta Aperta,1945) 11/5, «Γερμανία έτος μηδέν» (Germania, Year Zero,1948) 18/5.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024