Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινείται το Σαββατοκύριακο η Αθήνα με πρωταγωνιστές τους μικρούς μασκαράδες, αλλά και τα «μεγάλα παιδιά» της πρωτεύουσας. Ποικίλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την πόλη, υπό την διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Ποικίλες εκδηλώσεις οργανώνονται, επίσης, στον Πειραιά αλλά και σε άλλους δήμους.

Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινείται το Σαββατοκύριακο η Αθήνα με πρωταγωνιστές τους μικρούς μασκαράδες, αλλά και τα «μεγάλα παιδιά» της πρωτεύουσας. Ποικίλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την πόλη, υπό την διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Σήμερα, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Μασκαράς» από τη Συλλογή Θεάτρου Σκιών της Οικογένειας του Σωτήρη Χαρίδημου.

Το ίδιο βράδυ, στις 8:00, το κοινό θα απολαύσει στο Ιωνικό Κέντρο την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στη συναυλία «Περί έρωτος…», με τραγούδια ύμνους στον έρωτα και την αγάπη. Την Κυριακή το πάρτι για τους μικρούς μασκαράδες μεταφέρεται στο Ζάππειο στις 11.00, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα πραγματικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με μουσική, παιχνίδι, εικαστικά δρώμενα, αποκριάτικα έθιμα και κατασκευές, ξυλοπόδαρους κ.ά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με τις μουσικές της διαδρομές θα δώσει ρυθμό στις πλατείες της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις. Επίσης, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Μορφές Έκφρασης θα συνεχίσει τις παρελάσεις καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στις δημοτικές κοινότητες. Τα παιδιά μασκαρεύονται και διασκεδάζουν με κέφι και μουσική στις βιβλιοθήκες, ενώ μικροί και μεγάλοι είναι καλεσμένοι στις αποκριάτικες γιορτές στα Πολιτιστικά Κέντρα του δήμου με μουσική, χορό και μουσικοθεατρικά δρώμενα, καθώς και στο 5ο Κυνήγι Θησαυρού.

Τέλος, τα ήθη και έθιμα των Αποκριών θα πρωταγωνιστήσουν στα μουσεία του δήμου Αθηναίων, τα οποία προσκαλούν το κοινό να τα γνωρίσει συμμετέχοντας σε μια πληθώρα εκδηλώσεων. Η αποκριάτικη παράδοση μεταφέρεται και στον πεζόδρομο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» με χορούς από το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», στην Πλατεία Συντάγματος με τους Κουδουναραίους Διστόμου σε αναβίωση πανάρχαιου διονυσιακού εθίμου, και στα στενά της Πλάκας με την πορεία με καντάδες και παραδοσιακά μουσικά όργανα από τη Χορωδία της Ένωσης Ζακυνθίων Αθηνών.

Παιχνίδια, εκπλήξεις και ροκ συναυλία στον Πειραιά

Γεμάτο κέφι, μουσική και παιχνίδια θα είναι το δεύτερο Σάββατο των Αποκριών και στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με εκπλήξεις και χάπενινγκ στην πλατεία Κοραή, καθώς και με μια μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Κοραή θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί. Συγκεκριμένα, οι μικροί καρναβαλιστές θα διασκεδάσουν με πλήθος μουσικοκινητικών, αλλά και διαδραστικών παιχνιδιών.

Επίσης, ειδικοί στο Face painting θα «μεταμορφώσουν» τα παιδιά σε ξωτικά, υπερήρωες, ζωάκια και ό,τι άλλο αυτά επιθυμούν. Για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών θα υπάρξουν πολλές δραστηριότητες, όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, ταχυδακτυλουργικά κόλπα αλλά και θεατρικό παιχνίδι. Ακολούθως, για τις ηλικίες 6-12 ετών θα γίνουν παιχνίδια όπως: «Πέρασμα ποταμού», «Γη, αέρας, θάλασσα», αβγουλοδρομίες, «Τα καγκουρό τρελάθηκαν», «Φιδάκια», διελκυστίνδα, τσουβαλοδρομίες κ.ά.

Παράλληλα, σε μια ξεχωριστή γωνιά της πλατείας θα στηθεί το Εργαστήριο Μάσκας, που θα «ταξιδέψει» τους μικρούς επισκέπτες στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Τα παιδιά θα φτιάχνουν τη δική τους αποκριάτικη μάσκα, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως χαρτόνι από αφρώδες υλικό, υφάσματα, μαρκαδόρους κ.ά. Η Φιλαρμονική του δήμου θα ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ροκ νεανική συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από δύο ανερχόμενες νεανικές μπάντες, υπό την επιμέλεια του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου είναι δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Απόκριες για όλες τις ηλικίες

Επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον δήμο Αλίμου είναι το Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 96), όπου την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, από τις 10.00 ως τις 15.00, οι μικροί μασκαράδες θα κατασκευάσουν τις δικές τους αποκριάτικες μάσκες, θα ζωγραφίσουν και θα…ζωγραφιστούν από ειδικούς στο face painting.

Στο Μαρούσι, το βράδυ του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στους λάτρεις των λάτιν ρυθμών, που έχουν έτσι κι αλλιώς την τιμητική τους σε κάθε Καρναβάλι. Το Carnival Latin Party θα ξεκινήσει στις 22.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού (Βασιλίσσης Σοφίας 85). Το επόμενο πρωί, στο κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασιλίσσης Όλγας 12), θα έρθει η σειρά των μικρών φίλων του βασιλιά Καρνάβαλου να διασκεδάσουν με κλόουν, μάγο, εργαστήρι κατασκευής μάσκας, Παιχνιδούπολη με φουσκωτά, μπαλονοκατασκευές και dj.

Το Καρναβάλι του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη καλά κρατεί και μετά τα παραδοσιακά «Αλευρομουτζουρώματα» που άνοιξαν τις εορταστικές εκδηλώσεις, συνεχίζει με πλούσιο πρόγραμμα και αυτό το Σαββατοκύριακο. Στην πλατεία Κουμπάκη, το πρωί του Σαββάτου στις 11:00, θα περιμένουν τους παιδιά και γονείς μπαλονοκατασκευές, face painting, εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών από το Εργαστήριο Παιδικής Εικαστικής Τέχνης της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Επίσης, τα παιδικά τμήματα των παραδοσιακών χορών της Διεύθυνσης Αθλητισμού θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό χορευτικό πρόγραμμα.

Την επομένη θα λάβει χώρα η καθιερωμένη παρέλαση στις γειτονιές της πόλης, ενώ στην πλατεία Ξένης, θα έχουν στηθεί Εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών και θα παρουσιαστούν χορευτικά δρώμενα από σχολεία της πόλης με τη συμμετοχή του τμήματος Παραδοσιακών Χορών, καθώς και λαϊκό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Γιάννη Λαμπράκη.

Στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη μεγάλη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου που θα ξεκινήσει στις 19.00 από την πλατεία Αγίας Σοφίας στον Ταύρο και κατάληξη στο εμπορικό κέντρο Athens Heart, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του νεανικού συγκροτήματος Boys and Noise. Από το πρωί όμως οι εκδηλώσεις είναι ποικίλες. Στις 10.00, στην πλατεία Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Αποκριάτικο Σαφάρι, στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες νέων και μαθητών. Στις 17.00, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, οι παρευρισκόμενοι θα κληθούν να παίξουν όλα τα όργανα των μουσικών κομματιών επάνω σε ακτίνες laser, χωρίς να έχουν απαραιτήτως μουσικές γνώσεις.

Το Καρναβάλι του Μοσχάτου θα ολοκληρώσει τον εφετινό του κύκλο την Κυριακή στις 14.00, με τη Μεγάλη Παρέλαση. Η λεωφόρος Μακρυγιάννη θα γεμίσει πληρώματα μεταμφιεσμένων από το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Με τη λήξη της παρέλασης, στο σταθμό ΗΣΑΠ του Μοσχάτου, οι καρναβαλιστές θα διασκεδάσουν σε μια μεγάλη συναυλία με τους Vegas.

Όλγα Κλώντζα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ματέο υποκλίθηκε στον Μπαρτζώκα: «Είναι ηγέτης, έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Ολυμπιακό»

Ο Τσους Ματέο μίλησε για τον ημιτελικό της Euroleague μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024