Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Διεθνείς καλλιτεχνικές προσωπικότητες που αποχαιρετίσαμε το 2014

Με σημαντικές απώλειες από διεθνείς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών «φεύγει» το 2014.

Με σημαντικές απώλειες από διεθνείς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών «φεύγει» το 2014.


Φεβρουάριος

Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Εβδομήντα σακουλάκια με ηρωίνη βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν που έφυγε από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου 2014, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του διαμερίσματός του στο Γουέστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης, με μία σύριγγα στο χέρι. Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που υπηρέτησε την ανεξάρτητη κινηματογραφία τη δεκαετία του ’90, ήταν ηθοποιός χαμαιλέοντας. Ενδεικτικά, έχει ενσαρκώσει το βίαιο απατεώνα, αλλά και τον απογοητευμένο ιερέα. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου το 2005 για την ερμηνεία του στην ταινία Καπότε, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του με την ταινία «Άρωμα Γυναίκας» το 1992.

Σίρλεϊ Τεμπλ

Το «παιδί – θαύμα» του Χόλιγουντ, όπως την αποκαλούσαν, η Σίρλεϊ Τεμπλ πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 10 Φεβρουαρίου του 2014. Από πολύ μικρή ηλικία η αμερικανίδα ηθοποιός ξεδίπλωσε το υποκριτικό της ταλέντο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έκανε σε ηλικία μόλις τριών ετών και τρία χρόνια αργότερα γεύτηκε την απόλυτη επιτυχία με την ταινία Stand Up And Cheer για την οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ . Η συνεισφορά της Τεμπλ στον κινηματογράφο ήταν μεγάλη, ενώ το λιθαράκι της έβαλε και στην πολιτική. Διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ το 1968, και αργότερα χρημάτισε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Γκάνα (1974-76) και στην πρώην Τσεχοσλοβακία (1989).

Πάκο ντε Λουθία

Ο μετρ του φλαμένκο Πάκο ντε Λουθία, ο ισπανός κιθαρίστας και συνθέτης, απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2014 σε ηλικία 66 ετών. Ο «επαναστάτης της κιθάρας» όπως τον είχε χαρακτηρίσει η ισπανική εφημερίδα El Pais, πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Την πρώτη του δημόσια συναυλία παρέθεσε σε ηλικία 11 ετών και το πρώτο του άλμπουμ Dos Guitarras Flamencas ηχογράφησε το 1965. Τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε να φλερτάρει με τον αυτοσχεδιασμό.

Μάρτιος

Αλεν Ρενέ

Ο διάσημος γάλλος σκηνοθέτης Αλεν Ρενέ απεβίωσε την 1 Μαρτίου 2014 σε ηλικία 92 ετών. Το ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά στρατόπεδα «Νύχτα και ομίχλη» του χάρισε την πρώτη σημαντική του επιτυχία το 1956. Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Χιροσίμα, αγάπη μου, την ολοκλήρωσε το 1961, ενώ ανάμεσα στις βραβεύσεις που έλαβε και το Χρυσό Λιοντάρι, για την ταινία Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ. Το κύκνειο άσμα του Αλεν Ρενέ η τρυφερή κωμωδία Αγαπώντας, πίνοντας και τραγουδώντας παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2014.

Απρίλιος

Μίκι Ρούνεϊ

Παντρεύτηκε οκτώ φορές, εμφανίστηκε στη σκηνή δύο ετών με πούρο και σμόκιν και μεγάλωσε δύσκολα. Ο αμερικανός ηθοποιός Μίκι Ρούνεϊ, που κατάφερνε να ενσαρκώνει με επιτυχία δραματικούς και κωμικούς ρόλους πέθανε στις 6 Απριλίου 2014 σε ηλικία 93 ετών. Eίχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά, ποτέ όμως για ρόλο, και εμφανίστηκε πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογραφικού χώρου. Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες μικρού μήκους ταινίες του βωβού κινηματογράφου, ενώ ρόλοι του που ξεχώρισαν ήταν στην ταινία Βοys Town και στην Ανθρώπινη κωμωδία.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο σπουδαίος κολομβιανός, νομπελίστας συγγραφέας απεβίωσε στις 17 Απριλίου 2014 σε ηλικία 87 ετών. Η κορυφαία μορφή της λατινοαμερικάνικης πεζογραφίας γοήτευε το αναγνωστικό κοινό με το συγκερασμό φανταστικού και πραγματικού. Την έμπνευσή του τροφοδότησε ο παππούς του ο οποίος ενέπνευσε πολλούς χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του. Η ζωή του περιπετειώδης με μποέμικα στοιχεία. Μέσα από πολλές αγωνίες και διάφορες δουλειές «πάλευε» για 40 χρόνια ενάντια στην οικονομική δυσπραγία. Η τύχη όμως του έγνεψε όταν το 1967 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Εκατό χρόνια μοναξιά που κατέγραψε σημαντική επιτυχία. Άλλα σημαντικά έργα του : Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981), Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985), Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα (1992) και Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων(1994). Ο Μαρκές δεν έστρεφε το βλέμμα του μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στον κινηματογράφο. Τον απασχολούσε ο τρόπος συγγραφής των σεναρίων, τα πλάνα, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούσε την πορεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Μάιος

Μάγια Αγγέλου

Μια σπουδαία συγγραφική και ποιητική πένα, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα «σίγησε» στις 28 Μαΐου 2014. Η Μάγια Αγγέλου ή κατά κόσμον Αν Μάργκαρετ Τζόνσον πέθανε σε ηλικία 86 ετών αφήνοντας πίσω της βιβλία, σενάρια ταινιών και σειρών, ποιήματα και αποφθέγματα. Η ζωή της μοιάζει με ταινία, καθώς είδε πολλές διαφορετικές συγκυρίες να εναλλάσσονται σαν κινηματογραφικά ενσταντανέ. Μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες ανέχειας, βιάστηκε σε ηλικία 8 ετών από το φίλο της μητέρας της, και αργότερα έγινε τραγουδίστρια, χορεύτρια, γκαρσόνα και πόρνη. Δίδαξε σε πανεπιστήμια, υπήρξε πολιτική ακτιβίστρια, και συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Έγραψε, ακόμη, το ποίημα On the Pulse of the Morning για την ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ιούλιος

Τόμι Ραμόουν

Ο ντράμερ Τόμι Ραμόουν, το τελευταίο παλιό μέλος του ιστορικού πανκ συγκροτήματος Ramones πέθανε στις 12 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 62 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Τα τρία πρώτα του άλμπουμ γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για τα Ramones, Leave Home και Rocket Russia. Το συγκρότημα Ramones ιδρύθηκε το 1974 αφήνοντας το αποτύπωμά του στην πανκ και ροκ σκηνή.

Αύγουστος

Ρόμπιν Ουίλιαμς

Υπέφερε από βαριά κατάθλιψη, λέγεται ότι βρισκόταν στα πρώτα στάδια της νόσου Πάρκινσον και αυτοκτόνησε. Στις 11 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 63 ετών, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη βόρεια Καλιφόρνια ο Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ο ηθοποιός που έκανε τον κόσμο να γελά είχε στο ενεργητικό του πάνω από τρεις δεκαετίες υποκριτικής πορείας. Ξεχώρισε η ερμηνεία του στο «Good Morning Vietnam» (Καλημέρα Βιετνάμ) το 1987, αλλά στη μνήμη θα μείνουν και οι ρόλοι του στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» και στην οικογενειακή κωμωδία «Mrs Doubtfire» . Ο ταλαντούχος ηθοποιός είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting) ενώ είχε αποσπάσει δύο βραβεία Έμμυ, έξι Χρυσές Σφαίρες], δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία Γκράμι. Το περιοδικό Time αφιέρωσε τεύχος του στον σπουδαίο κωμικό δίνοντάς του τον χαρακτηρισμό «Η καρδιά της κωμωδίας», ενώ αποχαιρετώντας τον ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Μπήκε στη ζωή μας σαν εξωγήινος και κατέληξε να αγγίξει κάθε πτυχή του ανθρώπινου πνεύματος».

Λορίν Μπακόλ

Χαρακτηριστική βραχνή φωνή και στιλ που μαρτυρούσε την αγάπη της για τη μόδα, η θρυλική Λορίν Μπακόλ «έφυγε» μια ημέρα μετά τον Ρόμπν Ουίλιαμς, στις 12 Αυγούστου 2014 σε ηλικία 89 ετών. Η ντίβα του Χόλιγουντ ήταν παντρεμένη με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε στις καλύτερές της ταινίες: ο «Μεγάλος ύπνος» (ή «Πάθος και αίμα») το 1947 και «Στη Βοή της καταιγίδας» (1948). Έγραψε ακόμη και τα αυτοβιογραφικά βιβλία: «Lauren Bacall By Myself» και «By Myself and Then Some». Απέσπασε το βραβείο Όσκαρ όχι για κάποια ερμηνεία της, αλλά για το σύνολο της καριέρας της το 2007.

Σεπτέμβριος

Τζόαν Ρίβερς

Οι δηλητηριώδεις ατάκες της που ήθελαν τον Ομπάμα ομοφυλόφιλο και ο καυστικός της λόγος δεν ξεχνιούνται εύκολα. Η κωμικός, τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας, Τζόαν Ρίβερς, πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου 2014. Πριν την κινηματογραφική της σταδιοδρομία έκανε πολλές δουλειές, μια από αυτές ήταν της ξεναγού στο Rockefeller Center .

Οκτώβριος

Οσκαρ ντε λα Ρέντα

«Έντυσε» τις περισσότερες πρώτες κυρίες των ΗΠΑ όπως και αστέρες του Χόλιγουντ, με τα φορέματά του να υμνούν τη γυναικεία κομψότητα. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα πέθανε στις 20 Οκτωβρίου του 2014 σε ηλικία 82 ετών. Η πιο πρόσφατη δημιουργία του ήταν το ιβουάρ νυφικό της Αμάλ Κλούνι, ενώ η φήμη του ανέβηκε ένα ακόμη σκαλοπάτι διασημότητας μέσα από τη σειρά Sex and the City, στην οποία οι πρωταγωνίστριες ντύθηκαν με τις δημιουργίες του. Απέσπασε πολλές διακρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του μεταξύ των οποίων και το βραβείο για τον Δημιουργό της Χρονιάς του Συμβουλίου των Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας το 2000 και το 2007.

Νοέμβριος

Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Η «μητέρα» των αστυνομικών μυθιστορημάτων η βρετανίδα συγγραφέας Φίλις Ντόροθι Τζέιμς απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου 2014 σε ηλικία 94 ετών. Όπως και η Αγκάθα Κρίστι, έτσι και η Τζέιμς ξεκίνησε να γράφει σε μεγάλη ηλικία, καθώς μέχρι τα 42 της δεν είχε γράψει κανένα βιβλίο. Εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών για να εργαστεί, αλλά όπως είχε πει από τότε που έμαθε να διαβάζει κατάλαβε ότι θα γίνει συγγραφέας Έγραψε περισσότερα από 20 αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και το 2000 χρίστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά της έργα Τα Παιδιά των Ανθρώπων , βιβλίο που έγινε ταινία από τον Αλφόνσο Κουαρόν.

Δεκέμβριος

Μπόμπι Κις

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 2 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός σαξοφωνίστας των Rolling Stones, Μπόμπι Κις. Η συνεργασία του με τους Rolling Stones ξεκίνησε το 1969 και έκτοτε έδινε το «παρών» σε κάθε άλμπουμ του συγκροτήματος με τελευταίο το A bigger bang το 2005. Στο ενεργητικό είχε αξιόλογες συνεργασίες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Τζον Λένον, Τζορτζ Χάρισον, Έρικ Κλάπτον και Τζο Κόκερ.

Τόνυ Άντονυ

Συνώνυμο του γέλιου και του χιούμορ, ο κωμικός ηθοποιός Τόνυ Άντονυ πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 66 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Εμφανίστηκε σε θεατρικά έργα, επιθεωρήσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα, ενώ ως γνήσιος «υπηρέτης» της διασκέδασης πραγματοποίησε και εμφανίσεις ως καλλιτέχνης της stand-up Comedy. Ξεχώρισε μέσα από το ρόλο του στη θεατρική παράσταση «Σεσουάρ για Δολοφόνους».

Βίρνα Λίζι

Η ιταλίδα ντίβα Βίρνα Λίζι πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 78 ετών. Το ιταλικό σινεμά έχασε μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του, που είχε αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις. Ξεκίνησε την καριέρα της ήδη από την ηλικία των 17 ετών, εμφανίστηκε και σε ταινίες του Χόλιγουντ, ενώ της είχαν προσφέρει το ρόλο της Barbarella, τον οποίο όμως απέρριψε για να επιστρέψει στην Ιταλία. Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο ρόλος της ως Αικατερίνη των Μεδίκων στην ταινία «Βασίλισσα Μαργκό» το 1994, για τον οποίο και απέσπασε Χρυσό Φοίνικα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μπίλι Γουάιτλο

Η βρετανίδα ηθοποιός Μπίλι Γουάιτλο, μούσα του Σάμιουελ Μπέκετ, πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 82 ετών. Ο διάσημος δραματουργός την περιέγραφε ως «μια τέλεια ηθοποιό» και μαζί του επιδόθηκε σε ποικίλους θεατρικούς πειραματισμούς. Έπαιξε σε εκατοντάδες θεατρικά έργα , σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, και ένας από τους διασημότερους ρόλους της στον κινηματογράφο ήταν αυτός μιας δαιμονικής νταντάς στην ταινία τρόμου «Η Προφητεία».

Τζο Κόκερ

Ο μουσικός χώρος έχασε το θρυλικό ροκ τραγουδιστή, Τζο Κόκερ, στις 22 Δεκεμβρίου 2014. Ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης πέθανε σε ηλικία 70 ετών χάνοντας τη «μάχη» με τον καρκίνο. Η βραχνή του φωνή δεν ξηλώνεται από τη μουσική κληρονομιά , με τα τραγούδια You are So Beautiful, Summer in the City, και Unchain My Heart να τονίζουν τη φωνητική του δεινότητα. Το ντεμπούτο του στη σκηνή έκανε ο Τζο Κόκερ με το ψευδώνυμο Βανς Άρνολντ, ενώ η διασκευή του κομματιού των Μπιτλς With a Little Help From My Friends , το 1968, του χάρισε σημαντική αναγνώριση. Το 1983 βραβεύθηκε με Grammy για το τραγούδι «Up Where We Belong» και το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024