Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο μουσικά παραμύθια από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο μουσικά παραμύθια από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tο μαγικό κουτί των μουσικών παραμυθιών ανοίγει την Κυριακή 30 Νοεμβρίου (ώρα 11:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του ΜΜΑ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Ραβέλ και Μπλέικ, ενώ τον ρόλο της αφηγήτριας έχει αναλάβει η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή.

Tο μαγικό κουτί των μουσικών παραμυθιών ανοίγει την Κυριακή 30 Νοεμβρίου (ώρα 11:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του ΜΜΑ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα αυτής της πρωινής συναυλίας με χριστουγεννιάτικο άρωμα, έχει ο Γάλλος Μωρίς Ραβέλ με το παραμύθι «Η μάνα μου, η χήνα» στην ορχηστρική του εκδοχή.

Τα παραμύθια της μάνας χήνας(ή Ιστορίες των περασμένων καιρών), ένα από τα πλέον κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, είναι μία συλλογή έξι παραμυθιών του Σαρλ Περρώ που κυκλοφόρησαν το 1697, σε μία εποχή κατά την οποία τα παραμύθια ήταν του συρμού στον κόσμο των ενηλίκων και ειδικότερα στους αστικούς και αριστοκρατικούς κύκλους της Γαλλίας.

Δεν αποτελούν δημιουργήματα της φαντασίας του Περρώ, αλλά είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά παραμύθια, στα οποία η Μάνα Χήνα, ως δημοφιλής χαρακτήρας της λαϊκής μυθοπλασίας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Ως φιγούρα, παραπέμπει στην επαρχιωτοπούλα-τροφό ή παραμάνα που έρχεται από την ύπαιθρο να εργαστεί στην πόλη, δηλαδή σε εκείνη τη γυναίκα που, αφηγούμενη ιστορίες στα παιδιά, γίνεται η ίδια κομμάτι της προφορικής παράδοσης.

Τον Ραβέλ θα διαδεχθεί ο Βρετανός Χάουαρντ Μπλέικ με τη σύνθεση «Ο χιονάνθρωπος» για αφηγητή, boy soprano και ορχήστρα.

Ο «Χιονάνθρωπος» είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του άγγλου συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου, το βιογραφικό του οποίου περιλαμβάνει πλούσια εργογραφία με κοντσέρτα, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και ορχηστρικά.

Ο «Χιονάνθρωπος» γράφτηκε από τον Μπλέικ για τη μουσική επένδυση της ομώνυμης ταινίας που προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4, το 1982. Το φιλμ βασίστηκε στο ομότιτλο εικονοβιβλίο χωρίς λόγια του βρετανού συγγραφέα Ρέιμοντ Μπριγκς, το οποίο συγκαταλέχθηκε στα ευπώλητα της αγγλοαμερικανικής αγοράς βιβλίου (1978) και υπήρξε υποψήφιο για πολλά βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου (1982) σε σκηνοθεσία της Νταϊάν Τζάκσον σημείωσε διεθνή επιτυχία. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Χιονάνθρωπος» συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 100 Καλύτερα Τηλεοπτικά Προγράμματα της βρετανικής τηλεόρασης (βάσει στοιχείων του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου) και υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

Στη διασκευή του βιβλίου για το σινεμά και την τηλεόραση δεν υπάρχουν διάλογοι, μόνο μια σύντομη αφήγηση στην αρχή της ταινίας από τον τραγουδιστή Ντέιβιντ Μπάουι. Την ιστορία διηγούνται τα κινούμενα σχέδια και η μουσική του Χάουαρντ Μπλέικ, ο οποίος ευτύχησε να δει τη σύνθεσή του να παίζεται σε πρώτη εκτέλεση από την Sinfonia του Λονδίνου. Το μοναδικό τραγούδι της ταινίας (Walking in the Air-Περπατώντας στον αέρα) σε στίχους του Μπλέικ ερμήνευσε ο νεαρός χορωδός του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο Πήτερ Ώτυ.

Στην πρωινή συναυλία της Κυριακής 30 Νοεμβρίου, το τραγούδι θα αποδώσει ο Νέστωρ Γερμανός (boy soprano). Tα αφηγηματικά μέρη θα παρουσιάσει η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Το Μέγαρο των Παιδιών-Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024