Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας μάς μιλάει για μια «Έκρηξη»

Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας μάς μιλάει για μια «Έκρηξη»

Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι ένα από τα φρέσκα πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Με την Έκρηξη (A Blast), ο Σ.Τζουμέρκας ασχολείται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα και τα ματαιωμένα όνειρα. Το in.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη και του ζήτησε να πει λίγα λόγια για τη νέα του ταινία.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι ένα από τα φρέσκα πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Τράβηξε τα βλέμματα με τη Χώρα Προέλευσης και με τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός σε ταινίες του ελληνικού σινεμά –όπως στην Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά.

Με την Έκρηξη μιλάει ευθέως για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα και για τα ματαιωμένα όνειρα. Η ηρωίδα του, η Μαρία (Αγγελική Παπούλια), αντιμέτωπη με χρέη και υποχρεώσεις, με έναν σύζυγο να λείπει και τρία παιδιά, αποφασίζει ότι έχει έρθει η ώρα να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Το in.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη λίγο μετά την προβολή της ταινίας του στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ζήτησε να πει λίγα λόγια για τη νέα του ταινία.

«Η οικονομική κρίση έχει να κάνει με τις ιστορίες των ανθρώπων που είναι γύρω μας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα, αφού τα τελευταία χρόνια οι ιστορίες και οι ζωές των ανθρώπων γύρω μας και των φίλων μας επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Οπότε πρόκειται για κάτι οργανικό, εφόσον μιλάμε για μια ιστορία στην Ελλάδα του σήμερα. Επιπλέον, δεν δουλεύω με παραβολές. Μου αρέσει να μιλάω ευθέως για ένα θέμα. Είναι και ζήτημα οικονομίας της αφήγησης.

» Η οικογένεια είναι βασικός δραματουργικός μηχανισμός. Οικογένειες έχουμε όλοι. Οι σχέσεις των ανθρώπων αποκτούν μια «ειδική θερμοκρασία βρασμού». Είναι πολύ ωραίο εργαλείο για να παίζεις με αυτό και για να μιλάς γι’ αυτό. Αυτό που είναι βασικό στο Blast, είναι ότι επειδή δεν συμπαθώ τον ρόλο του θύματος, όποιος σου κάνει κακό, είτε είναι ο σύζυγός σου, είτε η μητέρα σου, είτε το παιδί σου, οφείλεις να το αντιμετωπίσεις. Και αυτό συμβαίνει στην ταινία. Είναι λιγότερο για την οικογένεια, όσο για το πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που έχεις αγαπήσει με έναν τρόπο που δεν είναι θετικός.

» Η κεντρική ηρωίδα της ταινίας, η Μαρία, πηγαίνει για κάποια χρόνια της ζωής της, τα νεανικά σαν υπνωτισμένη σε καταστάσεις, σε δουλειές, σε σχέσεις. Και κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσει. Η Μαρία έχει πολύ κοινοτοπία όταν ξεκινάει. Είναι μία κανονική νέα κοπέλα στην Ελλάδα. Ανήκει σε μια συγκεκριμένη γενιά και κάνει κάποιες επιλογές που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει, τουλάχιστον στην έναρξη της ζωής μας. Μετά τη μέση της ταινίας, αλλάζουν τα πράγματα και βρίσκει τη δική της φωνή.

» Για να δημιουργήσουμε ένα πρόσωπο που θα κάνει αυτά τα ξεχωριστά πράγματα, μας ενδιέφερε να ρίξουμε φως στις ρωγμές του πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Έχουμε μια εικόνα για τον εαυτό μας. Όσο πλησιάζει η ενηλικίωση, αρχίζουν και εμφανίζονται ρωγμές. Έτσι γίνεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της ταινίας. Ένας τρόπος να το δείξουμε ήταν η παράλληλη αφήγηση.

» Οπουδήποτε και αν κάνεις σινεμά, είναι δύσκολο. Είτε στην Ελλάδα, είτε έξω. Αποφεύγω να μιλάω γι’ αυτό γιατί δεν θεωρώ ότι ενδιαφέρει το κοινό. Ο κόσμος θέλει απλά να δει μια ταινία. Είναι αλήθεια ότι οι ταινίες είναι δύσκολο να γίνουν. Η δική μας ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας – Γερμανίας- Ολλανδίας – Ιταλίας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε μαζί με την παραγωγό να σταθεροποιήσουμε την παραγωγή της ταινίας σε ένα περιβάλλον που είναι ασταθές στην Ελλάδα. Είναι και φυσικό να είναι ασταθές με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.

» Το ενδιαφέρον για το ελληνικό σινεμά οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στην ποιότητα των ταινιών. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει τίποτα. Δεύτερον, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν και που το βλέπουμε όλοι γύρω μας.

» Υπάρχει έρευνα πίσω από την ταινία. Στο –ας το πούμε- αστυνομικό κομμάτι της ιστορίας, τα στοιχεία είναι πραγματικά. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη υπόθεση πίσω από την ταινία, αν και μετά τα γυρίσματα υπήρξε μία υπόθεση που έμοιαζε πάρα πολύ με τη δική μας ιστορία. Εμείς δουλέψαμε περισσότερο με τον χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας που φτιάξαμε μάς οδήγησε σε αυτές τις δράσεις.

» Με την Αγγελική (Παπούλια) γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε συνεργαστεί και στο θέατρο. Θέλαμε πολύ να δουλέψουμε ξανά μαζί. Ο χαρακτήρας φτιάχτηκε και με την Αγγελική στο μυαλό. Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ, πέρα από την ευφυΐα και το καλλιτεχνικό ένστικτο της Αγγελικής, είναι το γεγονός ότι είναι ατρόμητη. Αυτό είναι μία σπάνια ποιότητα στους ανθρώπους».

* Η Έκρηξη προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή Strada Films.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024