Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην «Ατέρμονη Θλίψη» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 55ου ΦΚΘ

Στην «Ατέρμονη Θλίψη» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 55ου ΦΚΘ

Έκπληξη προκάλεσαν τα φετινά βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τις διακρίσεις να μην απονέμονται στα φαβορί, αλλά σε ταινίες κοινωνικού προβληματισμού. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Ατέρμονη Θλίψη από το Μεξικό, μία ταινία που παρακολουθεί την ιστορία δύο γυναικών σε μία μικρή πόλη του Μεξικού και τις δυσκολίες της ζωής τους.

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Έκπληξη προκάλεσαν τα φετινά βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τις διακρίσεις να μην απονέμονται στα φαβορί, αλλά σε ταινίες κοινωνικού προβληματισμού.

Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην Ατέρμονη Θλίψη από το Μεξικό, μία ταινία που παρακολουθεί την ιστορία δύο γυναικών σε μία μικρή πόλη του Μεξικού και τις δυσκολίες της ζωής τους. Η ταινία του Χόρχε Πέρες Σολάνο χρησιμοποιεί συχνά ειρωνεία για να μιλήσει για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και να ζεις σε μία απομονωμένη περιοχή του κόσμου.

Εκτός βραβείων έμεινε το Magical Girl από την Ισπανία, ενώ οι Πλευρικοί Άνεμοι απέσπασαν μόνο βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης. Η Φυλή κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας.

Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Δίπλα της του Ασάφ Κόρμαν από το Ισραήλ που παρακολουθεί τη σχέση εξάρτησης δύο αδελφών.

Ο Χάλκινος Αλέξανδρος (ειδικό βραβείο της επιτροπής για καινοτομία και πρωτοτυπία) απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα από τη Βουλγαρία, που αφηγείται την ιστορία μιας δασκάλας που προσπαθεί να βρει ποιος μαθητής έκλεψε τα χρήματα μιας μαθήτριας, ενώ παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάσχεσης του σπιτιού της. Η εξαιρετική πρωταγωνίστρια Μαργκίτα Γκόσεβα δεν κέρδισε τελικά το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, όπως αναμενόταν. Το συγκεκριμένο βραβείο πήγε στην Μπρουκ Μπλουμ (She’s Lost Control) για τον ρόλο μιας θεραπεύτριας του σεξ.

Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την ταινία The Tribe, η οποία είναι γυρισμένη στη νοηματική γλώσσα, χωρίς υπότιτλους.

Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στους Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ από τη Βουλγαρία για το σενάριο της ταινίας Μάθημα.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας απέσπασε ο Σβέριβ Γκούντνασον για την ερμηνεία του στην ταινία Το Πάρκο Με τις Μύγες.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης κέρδισε η ταινία Πλευρικοί Άνεμοι, όπου οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τον ρόλο τους ακίνητοι με την κάμερα να κινείται ανάμεσά τους. Η ταινία αφηγείται τις απελάσεις και τις διώξεις Εσθονών από τον σοβιετικό στρατό.

Την κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία αποτελούσαν οι: Γκετς Σπίλμαν, Ράσα Σαλτί, Μίρολιουμπ Βούσκοβιτς, Γιοάνα Λαπίνσκα, Θανάσης Καραθάνος.

Βραβεία FIPRESCI

Για το διαγωνιστικό τμήμα το βραβείο της FIPRESCI απονεμήθηκε στο θρίλερ Καληνύχτα Μαμά από την Αυστρία.

Για ελληνική ταινία το βραβείο απονεμήθηκε στην Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, ενώ ειδική μνεία απέσπασε το Πολκ, ένα δείγμα σινεμά «weird» για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.
Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI αποτελείτο από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα).

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε στο Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη.

Το Βραβείο του Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα Αποκατάστασης. Η ίδια ταινία απέσπασε το βραβείο Κοινού για το Διαγωνιστικό Τμήμα.

Βραβείο κοινού στο ελληνικό τμήμα απέσπασε το Dark Illusions του Μάνου Καρυστινού, το βραβείο κοινού του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» απονεμήθηκε στην ταινία Τρία Παράθυρα και ένας Απαγχονισμός, ενώ το βραβείο για το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στην ταινία The Little Death από την Αυστραλία.

Επίσης, τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού σινεμά, την Αννα Συνοδινού, τη Βούλα Ζουμπουλάκη, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Λάκη Παπαστάθη.

Στην τελετή λήξης ανακοινώθηκε και η πρώτη δράση στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής κινηματογραφικής συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα. Συγκεκριμέν βραβεύτηκαν τα εξής σχέδια ταινιών: Χρόνια Πολλά, Ο γιος της Σοφίας, Stage Fight, Γυρίζοντας τον Κόσμο, Λαμπερή Αθήνα και Η Ελληνίδα Θεία Μου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024