Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
55o ΦΚΘ: Οι ταινίες του βραβείου LUX ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

55o ΦΚΘ: Οι ταινίες του βραβείου LUX ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

Τρεις ταινίες με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία είναι φέτος υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ταινίες προβλήθηκαν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη Τύπου για τον θεσμό.

Τρεις ταινίες με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία είναι φέτος υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ταινίες προβλήθηκαν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη Τύπου για τον θεσμό.

Οι υποψήφιες ταινίες

Το Ida είναι η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας στην Πολωνία που ετοιμάζεται να γίνει καλόγρια, όταν μαθαίνει από την θεία της ότι η οικογένειά της ήταν Εβραίοι και ότι δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τις πληγές να είναι ακόμα ανοιχτές –η ταινία εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1960-, η Ίντα καλείται να βρει τον εαυτό της σε μία ταινία με πλάνα γεμάτα ποιητικότητα.

Στο Girlhood παρακολουθούμε την ιστορία μιας παρέας κοριτσιών στους δρόμους του σύγχρονου Παρισιού. Επιλέγοντας μη επαγγελματίες ως πρωταγωνιστές, η ταινία αναφέρεται στη ζωή των εφήβων σε ένα προάστιο του Παρισιού και στην προσπάθειά τους να βρουν ένα είδος δικής τους ελευθερίας. Η ταινία της Σελίν Σιαμά είναι γεμάτη ενέργεια και νεανική ορμή.

Το Class Enemy αναφέρεται στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, καθώς και στις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μέσα σε μία σχολική τάξη, ανάμεσα σε μαθητές που επαναστατούν (μετά την αυτοκτονία μιας συμμαθήτριάς τους) και σε έναν αυστηρό καθηγητή γερμανικών.

Τι είναι το βραβείο LUX

Το βραβείο LUX αποτελεί μία αφορμή για διάλογο πάνω στα ζητήματα που θίγουν οι υποψήφιες ταινίες, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στις τρεις υποψήφιες ταινίες να προβληθούν στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του βραβείου είναι να ενισχυθεί η διανομή ταινιών στην Ευρώπη και να προωθηθεί ο διάλογος μέσα από τις ταινίες.

Το βραβείο απονέμεται το Δεκέμβριο σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το κοινό μπορεί να ψηφίζει για το βραβείο κοινού που απονέμεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι του 2015.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, εκπρόσωπος του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι ο υποτιτλισμός της βραβευμένης ταινίας στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ «προωθεί κάθε χρόνο τον διάλογο και την επικοινωνία» μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. και πρώην ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα των υποψήφιων ταινιών. «Οι θεματικές τροφοδοτούνται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μία πραγματικότητα όχι και τόσο ευχάριστη» είπε.

Στη θεματική των υποψήφιων ταινιών αναφέρθηκε και ο Μισέλ Δημόπουλος, μέλος μιας ειδικής επιτροπής που επιλέγει τις υποψήφιες ταινίες. Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι στην αρχή κάθε χρονιάς επιλέγονται 50 με 60 ταινίες, από τις οποίες προκύπτει τελικά η δεκάδα των υποψήφιων ταινιών «με κριτήρια όχι μόνο ιδεολογικά και θεματικά, αλλά και αισθητικής φύσης».

«Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αποφασίζουμε για τις τρεις επικρατέστερες ταινίες, οι οποίες θίγουν κοινωνικά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η δυσκολία επικοινωνίας και η μετανάστευση και στόχο έχουν να αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η Καριτζά Τουρέ, πρωταγωνίστρια της ταινίας Girlhood. Μιλώντας στο in.gr, η νεαρή ηθοποιός είπε για το βραβείο LUX: «Χαίρομαι πολύ που η ταινία είναι υποψήφια. Οι ευρωπαίοι θεατές δεν έχουν όλοι την ίδια εκπαίδευση, έχουν διαφορές μεταξύ τους και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που μπορούν όλοι στην Ευρώπη να δουν την ταινία».

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν (2-1), αποθέωση για Ρόις στη νίκη της Ντόρτμουντ (4-0, vid)

Η Λεβερκούζεν τελείωσε την φετινή Bundesliga πρώτη και αήττητη (2-1) – «Πάρτι» της Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ρόις (4-0).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024