Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
DC Comics εναντίον Marvel: Σύγκρουση υπερηρώων (και) στα σινεμά

DC Comics εναντίον Marvel: Σύγκρουση υπερηρώων (και) στα σινεμά

Χόλιγουντ και κόμικ απολαμβάνουν μία σχέση πάθους. Το στούντιο της Marvel ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το φιλόδοξο κινηματογραφικό της πλάνο μέχρι το 2019. Το ίδιο έκανε πριν από μερικές ημέρες και η Warner Bros για τη DC Comics. Και καθώς τα κινηματογραφικά -αλλά και τηλεοπτικά- μας βράδια ετοιμάζονται να κατακλυστούν από σούπερ ήρωες, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο δημοφιλείς.

Το βράδυ της Τρίτης, το στούντιο της γνωστής εταιρείας κόμικ Marvel ανακοίνωσε ένα πενταετές πλάνο ταινιών, παρουσιάζοντας τους σούπερ ήρωες που θα δουν την ιστορία τους στη μεγάλη οθόνη μέχρι το 2019.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η DC Comics είχε κάνει το ίδιο, με τη Warner Bros. -που έχει τα κινηματογραφικά δικαιώματα της DC- να παρουσιάζει το δικό της πλάνο μέχρι το 2020. Και αποδεικνύοντας ότι η «κόντρα» ανάμεσα στις δύο μεγάλες εταιρείες καλά κρατεί. Μόνο που αυτή τη φορά έχει μεταφερθεί στο σινεμά.

Η Marvel έχει, βέβαια, το προβάδισμα. Η εταιρεία έχει αναγάγει σε επιστήμη την κινηματογραφική μεταφορά των επιτυχημένων κόμικ της και κάθε κινηματογραφική της απόπειρα καταλήγει είτε να σπάει ταμεία, είτε να αποσπά διθυραμβικές κριτικές, είτε και τα δύο μαζί.

Την Τρίτη, η Marvel παρουσίασε την λεγόμενη «Τρίτη Φάση» της. Η εταιρεία έχει ήδη βγάλει στις αίθουσες αρκετές ταινίες Thor, Iron Man, Captain America, αλλά και τους επιτυχημένους Εκδικητές και τους Guardians of the Galaxy.

Η νέα φάση περιλαμβάνει μία νέα ταινία Εκδικητών χωρισμένη σε δύο μέρη (το λεγόμενο Infinity War), νέα ταινία Guardians of the Galaxy, τη μεταφορά του Dr. Strange στο σινεμά -λέγεται ότι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο-, την πρώτη ταινία με υπερήρωα γυναίκα (Captain Marvel) και τον πρώτο αφροαμερικάνο σούπερ ήρωα (Black Panther).

Η εταιρεία, ακολουθώντας μια απλή συνταγή (εμπιστοσύνη σε ταλαντούχους σκηνοθέτες, γνωστά ονόματα στο καστ και μία αίσθηση εντυπωσιασμού και χιούμορ) κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο του σινεμά των σούπερ ηρώων.

Εάν ήθελε μερίδιο από την πίτα, η DC Comics έπρεπε γρήγορα να ακολουθήσει. Και αυτό έκανε, ανακοινώνοντας πριν από μερικές ημέρες το δικό της πρόγραμμα ταινιών, με ταινίες για ήρωες όπως οι: Shazam, Sandman, Flash, Green Lantern, αλλά και ταινίες με τους δημοφιλείς Σούπερμαν και Μπάτμαν, καθώς και μία τουλάχιστον ταινία της δικής της ομάδας υπερηρώων, Justice League.

Το σίγουρο είναι ότι το «φλερτ» Χόλιγουντ και κόμικ έχει εξελιχθεί πλέον σε σχέση πάθους, με αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα μπλοκμπάστερ να περιλαμβάνουν πλέον ανθρώπους που πετάνε, που αποτελούν φονικές μηχανές, που είναι άτρωτοι (σχεδόν), που φοράνε παράξενες στολές και θέλουν να σώσουν ή να καταστρέψουν τον κόσμο.

Η σχέση αγάπης με τους σούπερ ήρωες έχει περάσει και στη μικρή οθόνη, με ήρωες όπως τον Flash να έχουν τη δική τους τηλεοπτική σειρά και το επιτυχημένο Γκόθαμ να εμπνέεται από τους ήρωες της γνωστής μητρόπολης όπου ζει ο Μπάτμαν.

Και με τη Marvel να έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να φέρει και τους «Defenders» στη μικρή οθόνη (τέσσερις υπερήρωες με δική τους σειρά στο Netflix και μία σειρά που βλέπει την κοινή τους συμμαχία στο τέλος), το σίγουρο είναι ότι το τοπίο της ψυχαγωγίας θα έχει πολλά στοιχεία κόμικ.

Γιατί η μανία με τους σούπερ ήρωες;

Λίγο πριν τα κινηματογραφικά μας βράδια γεμίσουν σούπερ ήρωες, το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Γιατί οι υπερήρωες μάς συναρπάζουν τόσο;»

Βασισμένες σε ιστορίες ήδη γνωστές και αγαπητές (άρα με ένα έτοιμο κοινό) ιστορίες, οι ταινίες με σούπερ ήρωες διαθέτουν όλα τα στοιχεία επιτυχίας: εντυπωσιακές σκηνές, αγαπητούς χαρακτήρες που συνδυάζουν το ανθρώπινο με το εξωπραγματικό, ενδιαφέροντες κακούς.

Eίτε πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε έναν σούπερ ήρωα για να μας σώσει, είτε όχι, πολλοί πιστεύουν ότι οι ταινίες με σούπερ ήρωες αποτελούν συναρπαστικό σινεμά.

Δεν μοιράζονται όλοι την ίδια άποψη όμως. Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, ο οποίος με το Birdman επέλεξε μία σαρκαστική προσέγγιση του φαινομένου, μιλώντας για έναν πρώην επιτυχημένο ηθοποιό που ο μόνος ρόλος για τον οποίο έμεινε γνωστός ήταν εκείνος ενός σούπερ ήρωα, είπε πρόσφατα: «Είναι δηλητήριο, αυτή η πολιτιστική γενοκτονία».

«Το κοινό εκτίθεται υπερβολικά στις συνωμοσίες και στις εκρήξεις και σε όλα αυτά τα σκ**ά που δεν σημαίνουν τίποτα για την εμπειρία του να είσαι άνθρωπος» δήλωσε.

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται, όμως, το φαινόμενο είναι ιλιγγιώδης και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί όταν οι δύο «αντίπαλες» εταιρείες συγκρουστούν τελικά στις αίθουσες;

Μπορεί το box-office να στηρίξει την επιτυχία της μίας ταινίας υπερηρώων μετά την άλλη;

Ή μήπως κάποιοι από τους χαρακτήρες με τις παράξενες στολές θα γνωρίσουν τη συντριβή τους, όχι στα χέρια κάποιου υπέρ-κακού, αλλά στα ταμεία;

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024