Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πολ Λάβερτι: Οι Έλληνες έχουν υποφέρει περισσότερο στην Ευρώπη

Πολ Λάβερτι: Οι Έλληνες έχουν υποφέρει περισσότερο στην Ευρώπη

Ο στενός συνεργάτης του Κεν Λόουτς, ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι, ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Έκανε βόλτα στην Ακρόπολη, συναντήθηκε με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, άκουσε ιστορίες για την οικονομική κρίση. Το in.gr συναντήθηκε μαζί του και μίλησαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Ο στενός συνεργάτης του Κεν Λόουτς, ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι, ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Έκανε βόλτα στην Ακρόπολη, συναντήθηκε με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, άκουσε ιστορίες για την οικονομική κρίση. Το in.gr συναντήθηκε μαζί του και μιλήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Στη νέα ταινία του Κεν Λόουτς, Jimmy’s Hall, το σενάριο της οποίας έχει γράψει ο Λάβερτι, ήρωας είναι ο Τζίμι Γκράλτον, ένας ιρλανδός ακτιβιστής που προσπαθεί να φτιάξει μια αίθουσα ψυχαγωγίας όπου οι άνεργοι νέοι θα μπορούν να συναντιούνται, να χορεύουν και να συζητούν. Στην προσπάθειά του αυτή συγκρούεται με την εκκλησία και τους προνομιούχους.

Ο Λάβερτι θεωρεί ότι η ιστορία αυτή έχει μεγάλη σχέση με τα όσα βιώνουμε σήμερα. «Θυμάμαι ότι την 23η ημέρα των γυρισμάτων άκουσα πως στην Ελλάδα έξι άτομα δέχθηκαν επίθεση από τη Χρυσή Αυγή και ότι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Και τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, στην 26η ημέρα των γυρισμάτων άκουσα ότι σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας. Άρχισα έτσι να σκέφτομαι ποιοι είναι οι Τζίμι Γκράλτον του κόσμου αυτού» λέει ο σεναριογράφος.

«Σκέφτηκα τους νέους στην Ελλάδα και τον Άι Γουεϊγουέι στην Κίνα και τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ανθρώπους που συγκρούονται με το κατεστημένο και πληρώνουν το τίμημα» δηλώνει.

Σε ερώτηση εάν τον φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Λάβερτι (σεναριογράφος ταινιών όπως τα: Γλυκά Δεκάξι, Το Όνομά μου είναι Τζο, Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι) λέει: «Δεν υπάρχει πεπρωμένο. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι κάνουμε. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και οργανωμένοι για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, διαφορετικά θα συντριβούμε. Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να κάνω διάλεξη, ήρθα με ταπεινότητα να ακούσω. Οι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα έχουν υποφέρει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Είναι τραγικό να βλέπεις πόσες ζωές νέων ανθρώπων έχουν καταστραφεί: οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειές, τα πάντα είναι ιδιωτικοποιημένα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία».

Ο Λάβερτι θεωρεί ότι οι νέοι της Ελλάδας και εκείνοι της Ισπανίας έχουν πολλά κοινά. «Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμάμαι –επειδή ζούσα στην Ισπανία- όλοι έλεγαν ότι δεν υπήρχε οργή (για αυτά που συνέβαιναν). Και τότε εμφανίστηκαν οι Αγανακτισμένοι και βγήκαν στις πλατείες. Αυτό τελείωσε και ο κόσμος είπε, «ορίστε, δεν έγινε τίποτα». Και τότε εμφανίστηκε το Podemos, τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές και κατέκτησε χιλιάδες ψήφους. Και στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό 15%. Οι άνθρωποι ενώνονται, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Λένε «όχι είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι διαφορετικό»».

Τον ρωτάμε για τις εξαγγελίες του βρετανού πρωθυπουργού ότι εάν επανεκλεγεί θα θέσει ζήτημα εξόδου από την ΕΕ, την ώρα που οι Τόρις εξετάζουν απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάτι που θα έδινε στο Λονδίνο το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

«Η κατάσταση στην Σκωτία είναι διαφορετική από την κατάσταση στην Αγγλία» λέει ο Λάβερτι. «Οι άνθρωποι στη Σκωτία θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Αγγλία υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός. Είναι σύνθετη ερώτηση. Ο Κάμερον δεν αφήνει την ΕΕ εξαιτίας κάποιων προοδευτικών πολιτικών. Θέλει λιγότερα δικαιώματα για τους μετανάστες, τους εργάτες, λιγότερα μέτρα για το περιβάλλον. Ωστόσο, το να αποσυρθεί από τη Σύμβαση είναι ντροπή, είναι αίσχος» τονίζει.

Η συζήτηση στρέφεται και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι η καμπάνια του «Όχι» προσπάθησε να εκφοβίσει εκείνη του «Ναι». «Αυτό πιστεύω ότι κάνει η εξουσία» λέει. «Υπονομεύει την σιγουριά κάποιου, τους κάνει να φοβούνται. Και αν αυτό δεν πετύχει, χρησιμοποιεί την καταπίεση».

Επιστρέφοντας στο δημοψήφισμα τονίζει: «Καταφέραμε να αποσπάσουμε ποσοστό 45% και λίγο πριν το δημοψήφισμα ήμασταν πολύ κοντά. Το ενδιαφέρον είναι ότι το 70% των νέων ψήφισε «Ναι» στην ανεξαρτησία, ενώ το 70% των συνταξιούχων που φοβήθηκε ότι θα έχανε τη σύνταξη του ψήφισε «Όχι»».

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την πολιτική» προσθέτει. «Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 85%. Πάντως, υπάρχει ήδη σημαντική αλλαγή. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα λάβει μεγαλύτερη εξουσία και πιστεύω ότι Αγγλία και Σκωτία θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Ιδίως τώρα με την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού UKIP στην Αγγλία. Οι άνθρωποι στη Σκωτία δεν θέλουν το UKIP. Σε ολόκληρη τη Σκωτία υπάρχει μόνο ένας Συντηρητικός βουλευτής. Η Θάτσερ κατέστρεψε τη Σκωτία και γι’ αυτό οι Τόρις δεν έχουν δύναμη εκεί. Και πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα αντιμετωπίσει προβλήματα και το Εργατικό Κόμμα, γιατί συμμάχησε με τους Τόρις στο θέμα του δημοψηφίσματος. […] Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Ένας ιστορικός είχε πει: «Αυτό είναι το τέλος της αρχής. Όχι η αρχή του τέλους»».

* Η ταινία «Jimmy’s Hall» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο σε διανομή της εταιρείας Feelgood.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Γιουβέντους απέλυσε τον Αλέγκρι εξαιτίας της συμπεριφοράς του στον τελικό του Coppa Italia (pic)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποτελεί παρελθόν από τη Γιουβέντους, με τους μπιανκονέρι να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την απρεπή συμπεριφορά του Ιταλού τεχνικού στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024