Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To Corn Island «κατέκτησε» το 27ο Πανοράμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

To Corn Island «κατέκτησε» το 27ο Πανοράμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Στην ταινία «Corn Island» από τη Γεωργία απονεμήθηκαν τα δύο βραβεία του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (το βραβείο κοινού και το βραβείο της FIPRESCI). Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον κινηματογράφο Όπερα και ακολούθησε η προβολή της ταινίας Jimmy’s Hall του Κεν Λόουτς.

Στην ταινία «Corn Island» από τη Γεωργία απονεμήθηκαν τα δύο βραβεία του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (το βραβείο κοινού και το βραβείο της FIPRESCI). Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον κινηματογράφο Όπερα και ακολούθησε η προβολή της ταινίας Jimmy’s Hall του Κεν Λόουτς.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας -και στενός συνεργάτης του Λόουτς- Πολ Λάβερτι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και παρέλαβε το ειδικό βραβείο του Πανοράματος.

«Είναι βαθιά τιμή μου να παίρνω αυτό το βραβείο σε αυτή την πόλη. Ο Κεν Λόουτς διαβάζει τα τελευταία χρόνια τις ειδήσεις από την Ελλάδα και βλέπει έναν κόσμο που αντιστέκεται σε ένα σύστημα που επιβλήθηκε απ’ έξω και τους νέους που αντιδρούν. Είναι μεγάλη τιμή που παίρνω αυτό το βραβείο σε αυτή τη χώρα και αυτή την πόλη» είπε.

«Έκανα σήμερα μια βόλτα στην Ακρόπολη και δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τον Ευριπίδη. Είχε συναίσθηση των ευάλωτων. Αναρωτιόμουν τι έργα θα έγραφε σήμερα ο Ευριπίδης. Χθες συναντήθηκα με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Γενναίες γυναίκες που έμειναν χωρίς δουλειά. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Ευριπίδης σήμερα. Αισθάνομαι ευγνώμων για τον Ευριπίδη και την έμπνευση που υπήρξε για εμένα» τόνισε.

Τιμητικό βραβείο παρέλαβε και ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν, ο οποίος είπε ότι σκοπεύει να έρθει να ζήσει σύντομα με τη σύζυγό του στην Ελλάδα. «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα ένιωσα σαν στο σπίτι μου και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Είναι σπουδαίο που υπάρχει αυτή η έννοια της συνεργασίας σε αυτή τη χώρα. Και θέλω να σας ευχαριστήσω και γι’ αυτό» τόνισε. Το βραβείο τού απένειμε η Άντζελα Γκερέκου, η οποία δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συνεχίσει να στηρίζει το Πανόραμα.

Τιμήθηκαν, επίσης, οι έλληνες σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Σταύρος Τσιώλης. Ο τελευταίος απουσίαζε λόγω ασθενείας.

Στο Corn Island ένας ηλικιωμένος και η εγγονή του φτάνουν σε ένα σημείο στο ποτάμι που κατεβάζει εύφορο χώμα που σχηματίζει μικρά νησιά. Μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου σε αυτά τα νησάκια υπάρχουν οικογένειες που ζουν από τη σοδειά αυτών των μικρών νησιών, εάν η φύση και ο πόλεμος το θελήσει.

Την κριτική επιτροπή της FIPRESCI (των ξένων κριτικών κινηματογράφου) που έδωσε το μεγάλο βραβείο –βραβείο Θόδωρου Αγγελόπουλου- αποτελούσαν ο Κροάτης Ντράγκαν Γιούρακ, ο Ισραηλινός Σάι Κ.Σεβέγκ και ο Κωνσταντίνος Μπλάθρα.

Το βραβείο κοινού απένειμε πενταμελής κριτική επιτροπή του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίνος Φενέκ Μικελίδης είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα με την οικονομική κρίση, αλλά τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί το Φεστιβάλ. «Είναι σαν την ταινία Jimmy’s Hall, όπου υπάρχει μία αίθουσα για τους άνεργους νέους να πηγαίνουν να μαθαίνουν, να χορεύουν. Έτσι και το Πανόραμα είναι ένας χώρος προβολής για το ευρωπαϊκό σινεμά» είπε.

Παρόντες στην τελετή λήξης ήταν η υφυπουργός Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το Jimmy’s Hall βασίζεται σε πραγματική ιστορία και στις προσπάθειες ενός ιρλανδού ακτιβιστή να ανοίξει μία αίθουσα τέχνης, έχοντας να αντιμετωπίσει την εκκλησία, αλλά και τους τοπικούς προύχοντες.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024