Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτογραφίες του Χ.Βαγιονράτ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Φωτογραφίες του Χ.Βαγιονράτ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στη φωτογραφική του σειρά Perhaps (Acaso), ο Χαβιέρ Βαγιονράτ χρησιμοποιεί μια οπτική στρατηγική που συγγενεύει με εκείνη της φωτογραφίας τεκμηρίωσης, με επιπλέον αναφορές στον κινηματογράφο και τη ζωγραφική. Το έργο του παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 18 Ιουνίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στη φωτογραφική του σειρά Perhaps (Acaso), ο Χαβιέρ Βαγιονράτ χρησιμοποιεί μια οπτική στρατηγική που συγγενεύει με εκείνη της φωτογραφίας τεκμηρίωσης, με επιπλέον αναφορές στον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.

Το έργο του παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 18 Ιουνίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα αντικείμενα και οι καταστάσεις που φωτογραφίζει ο ισπανός καλλιτέχνης ανήκουν ταυτοχρόνως σε αντιτιθέμενα ή αντιφατικά πεδία. Καταστάσεις εκτός συμφραζομένων, κοινότοπες και τετριμμένες, αντικείμενα διφορούμενα, κάπου ανάμεσα σε εικαστικές εγκαταστάσεις και παιχνίδια, κατασκευές εκτός κλίμακας… Είναι ορισμένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν το πλαίσιο μιας ανταλλαγής με το θεατή, βασισμένης στην αρχή της αμφισημίας και της δυνητικότητας.

Το εμφανώς πανοραμικό στήσιμο υπαινίσσεται έναν πιθανό κινηματογραφικό χειρισμό της στιγμής, που αντιδιαστέλλεται έντονα προς τη σταθερότητα της εικόνας. Τα απεικονιζόμενα αντικείμενα και καταστάσεις, μολονότι έχουν επενδυθεί με τη βαρύτητα της φωτογραφίας ως ζωγραφικής, την ίδια στιγμή αποδίδονται με ελαφρές, φευγαλέες χειρονομίες.

Οι πράξεις, οι καταστάσεις ή τα αντικείμενα αποκτούν ένταση λόγω της εφήμερης φύσης της στιγμής και αποκτούν νόημα μέσω του ενεργήματος της φωτογράφησης, μέσω της μετατροπής τους σε εικόνα. Το γεγονός αυτό ωθεί σε μια μεταβίβαση δυνάμεων: η πράξη ή το αντικείμενο χάνει τη δύναμή του να ελκύσει ως «έργο», γιατί η εξουσία αυτή μεταβιβάζεται στη φωτογραφική εικόνα. Η φωτογραφία, από πλευράς της, φαίνεται να υφίσταται μόνο υπό τη διαμεσολαβητική της ιδιότητα, ως καταγραφή ενός αντικειμένου ή συμβάντος εκτός της πράξης της φωτογράφησης.

Ο ισπανός δημιουργός θα παρουσιάσει το έργο του σε ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 12:30 το μεσημέρι στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν ΜΜΣΤ και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στις 19:30 το βράδυ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η τελική βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague (pic)

Δείτε πως διαμορφώθηκε η τελική βαθμολογία της Superleague μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024