Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη Άρι Φόλμαν: Ανάμεσα σε όνειρο και πραγματικότητα

Συνέντευξη Άρι Φόλμαν: Ανάμεσα σε όνειρο και πραγματικότητα

Ο Άρι Φόλμαν κάνει ταινίες κινουμένων σχεδίων για ενήλικες. Στο Βαλς με τον Μπασίρ επισκέφθηκε μια μαύρη σελίδα της ισραηλινής ιστορίας (την επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο), ενώ με το Πέρα από το Όνειρο προσφέρει ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο Χόλιγουντ, αλλά και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας για την παρουσίαση της ταινίας και μίλησε στο in.gr για την προτίμησή του στο animation, την υπέροχη Ρόμπιν Ράιτ και την «ατίθαση» -όπως τη χαρακτήρισε- ταινία του.

Ο Άρι Φόλμαν κάνει ταινίες κινουμένων σχεδίων για ενήλικες. Στο Βαλς με τον Μπασίρ επισκέφθηκε μια μαύρη σελίδα της ισραηλινής ιστορίας (την επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο), ενώ με το Πέρα από το Όνειρο προσφέρει ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο Χόλιγουντ, αλλά και στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας για την παρουσίαση της ταινίας και μίλησε στο in.gr για την προτίμησή του στο animation, την υπέροχη Ρόμπιν Ράιτ και την «ατίθαση» -όπως τη χαρακτήρισε- ταινία του.

  • Έχετε πει ότι πιστεύετε ότι το Πέρα από το Όνειρο είναι σαν ένα ατίθασο παιδί που σας εκφράζει πάρα πολύ. Γιατί το χαρακτηρίσατε έτσι;

Περιλαμβάνει μια σειρά σκέψεων. Είναι μια δύσκολη ταινία, ειδικά το δεύτερο μέρος, το animation, πρέπει πραγματικά να το ψάξεις. Ατίθασος δεν σημαίνει ότι έχει εκτραχυνθεί. Ατίθασος για μένα είναι ο ελεύθερος, αυτός που επιστρέφει πίσω σε αυτά που πρέπει να κάνουμε στη ζωή.

  • Φτιάξατε μια ταινία για τον ψηφιακό κόσμο, αλλά κάνατε το animation με παραδοσιακό τρόπο, στο χέρι. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτή την παραδοξότητα;

Δεν είχα πραγματικά άλλη επιλογή. Εάν προσπαθούσα να προσεγγίσω το animation (σ.σ. οι ήρωες στο δεύτερο μέρος της ταινίας ζουν μέσα σε έναν κόσμο κινουμένων σχεδίων), με το να φανταστώ για παράδειγμα με τι θα έμοιαζε σε 20 χρόνια μια ταινία της Pixar, θα είχα αποτύχει. Δεν είχα το ταλέντο, τα μέσα ή το πάθος για να το κάνω αυτό. Ως ιδέα καλλιτεχνική, αλλά και από άποψη παραγωγής, μου φάνηκε πολύ καλύτερο να φανταστώ τον animation κόσμο σαν κινούμενα σχέδια περασμένων δεκαετιών, ως κάτι κλασικό. Μου φάνηκε πιο cool από μία τρισδιάστατη βερσιόν του animation.

  • Η ταινία θα πρέπει να ήταν δύσκολη για τη Ρόμπιν Ράιτ, καθώς ασχολείται με τις δυσκολίες της ζωής ενός ηθοποιού, καθώς η ηρωίδα καλείται να έρθει αντιμέτωπη με φοβίες και ανασφάλειες. Γιατί την επιλέξατε για τον ρόλο;

Την επέλεξα, έχοντας ήδη γράψει το σενάριο. Την είδα και σκέφτηκα ότι είναι τέλεια για το ρόλο. Είναι απίστευτα όμορφη και θλιμμένη και περίπλοκη και ευαίσθητη. Τα είχε όλα. Και η καριέρα της είχε ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

  • Πώς αντιμετώπισε η ίδια το γεγονός ότι ερμηνεύει μία ηθοποιό που η μπογιά της έχει περάσει, που καλείται να ακολουθεί τους κανόνες των στούντιο;

Ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη, είναι ένας πολύ δύσκολος ρόλος. Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε μία φορά. Δεν ζήτησε να αλλάξουμε το σενάριο, ήταν πλήρως αφοσιωμένη. Πίστευε ότι το σενάριο δεν αφορούσε εκείνη, αλλά ότι ήταν ένας ρόλος. Αυτό το έκανε πιο εύκολο για εκείνη.

  • Πιστεύετε πολύ στο animation. Η επόμενη ταινία σας θα έχει στοιχεία animation;

Δεν ξέρω. Κάθε φορά γυρίζεις μια ταινία σε animation, σου φαίνεται τρελό. Δεν ξέρεις εάν θα το κάνεις ποτέ ξανά. Σου δίνει τεράστια ελευθερία, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Εάν, πάντως, το ξανακάνω, θα είναι σε μια ταινία για παιδιά.

* Η ταινία προβάλλεται από τις 5 Ιουνίου αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι).

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Δεν θέλω να μαθαίνω από ήττες, θέλω να συνεχίσω να κερδίζω»

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε στη Daily Mail για την απόφαση να ασχοληθεί με τον ιστορικό αγγλικό σύλλογο και τους στόχους που θέλει να πετύχει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024