Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάννες: «Συναρπαστική» και «απαιτητική» η ταινία του Τούρκου Νούρι Τσεϊλάν

Κάννες: «Συναρπαστική» και «απαιτητική» η ταινία του Τούρκου Νούρι Τσεϊλάν

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια και μοναδική προβολή, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών η διάρκειας σχεδόν 3 1/2 ωρών ταινία Winter Sleep του σκηνοθέτη Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν (Κάποτε στην Ανατολία). Θετικές οι περισσότερες κριτικές μίλησαν για μια ταινία «συναρπαστική», μία «θαυμάσια» και «σκληρή μελέτη χαρακτήρα» που, όμως, σύμφωνα με άλλους είναι αρκετά απαιτητική για τον θεατή. Πάντως, ορισμένοι δεν αποκλείουν να τη δούμε φαβορί για Χρυσό Φοίνικα. Φωτορεπορτάζ

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια και μοναδική προβολή, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών η διάρκειας σχεδόν 3 1/2 ωρών ταινία Winter Sleep του σκηνοθέτη Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν (Κάποτε στην Ανατολία). Θετικές οι περισσότερες κριτικές μίλησαν για μια ταινία «συναρπαστική», μία «θαυμάσια» και «σκληρή μελέτη χαρακτήρα» που, όμως, σύμφωνα με άλλους είναι αρκετά απαιτητική για τον θεατή.

Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, που διευθύνει ένας πρώην ηθοποιός, ο Τσεϊλάν παρουσιάζει έναν μικρόκοσμο της σύγχρονης τούρκικης κοινωνίας. Ένας πρώην ηθοποιός, νυν τσιφλικάς εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του, που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας του αδελφού του, ένας δάσκαλος αποτελούν τα πρόσωπα της ταινίας.

Πολλοί κάνουν λόγο για σοβαρή υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα. «Αποσπασματικά πρόκειται για μία θαυμάσια ταινία. Στα καλύτερά του, το Winter Sleep, δείχνει τον Τσεϊλάν να είναι τόσο ψυχολογικά αυστηρός, με τον τρόπο του, όπως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πριν από αυτόν. Φυσικά, αυτή η σκληρή, βαριά μελέτη χαρακτήρα δεν φοβάται να καταπιαστεί με θέματα κλασικά στον Μπέργκιμαν, όπως η ηθική ευθύνη και η ύπαρξη του κακού σε ένα φαινομενικά άθεο σύμπαν» γράφει ο κριτικός του Guardian.

Ο Hollywood Reporter είναι πιο συγκρατημένος. «Εάν ο Τσέχοφ έκανε μια απίστευτα μεγάλη σε διάρκεια ταινία, θα ήταν αυτή» γράφει ο κριτικός, τονίζοντας ότι η μεγάλη διάρκεια «απαιτεί την δέσμευση του θεατή στην προσεκτική παρακολούθηση» που «στο τέλος αποζημιώνει» τον θεατή.

Ο κριτικός του Variety γράφει: «Μη σας τρομάζει η διάρκεια: Αυτή η μελέτη χαρακτήρα […] είναι μια απίστευτα συναρπαστική εμπειρία» και προσθέτει ότι πρόκειται για την καλύτερη στιγμή του Τσεϊλάν.

«Ταυτόχρονα τεράστια και οικεία, εκτεταμένη και διεισδυτική, ομιλητική με την καλύτερη δυνατή έννοια, η ταινία θα περιοριστεί στο εξαιρετικά απαιτητικό κομμάτι των σινεφίλ κινηματογράφων, εξαιτίας της τρομακτικής διάρκειάς της και τον απατηλά υπνωτιστικό τίτλο της, αλλά προσφέρει άφθονη ανταμοιβή σε όσους την αναζητήσουν σε φεστιβάλ και όχι μόνο» προσθέτει το Variety.

To Indiewire λέει ότι η ταινία «είναι μεγαλύτερη των 3 1/2 ωρών και αξίζει το ταξίδι» και προσθέτει ότι πρόκειται για το πιο λογοτεχνικό έργο του σκηνοθέτη. Δίνει, μάλιστα στην ταινία βαθμό «Α-», λίγο κάτω από το άριστα δηλαδή.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος σκηνοθέτης είπε: «Εάν καταφέρω να εμβολιάσω με αισθήματα τις ψυχές των ανθρώπων, τότε τα έχω ήδη καταφέρει. Και εάν μάθουν να ντρέπονται για συγκεκριμένες πράξεις τους, τότε και αυτό είναι επιτυχία».

Ο σκηνοθέτης είπε ότι στη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου τσακωνόταν συχνά με τη συν-σεναριογράφο, σύζυγό του. «Τους χρειαζόμασταν αυτούς τους καβγάδες. Στη διάρκειά τους ήμασταν δέκα φορές πιο δημιουργικοί. Όταν μαλώναμε, τα λόγια έβγαιναν από μόνα τους» είπε.

Στις Κάννες βρέθηκε και η Τζένιφερ Λόρενς για την προώθηση της ταινίας Hunger Games: Mockingjay. Στο πλευρό της και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ταινίας, ανάμεσά τους και η Τζούλιαν Μουρ που στο πρώτο μέρος της τελευταίας ταινίας αναλαμβάνει και αυτή έναν ρόλο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024