Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σκηνοθέτης Θάνος Τσαβλής φέρνει το Χονγκ Κονγκ στην Ελλάδα

Ο σκηνοθέτης Θάνος Τσαβλής φέρνει το Χονγκ Κονγκ στην Ελλάδα

Οι ταινίες του Θάνου Τσαβλή αποτελούν τον ορισμό του DIY (Do it Yourself): χαμηλό μπάτζετ, εναλλαγή ρόλων -σεναριογράφος, πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης ανάμεσα σε άλλους. Η πρώτη του ταινία, το F.L.S. ήταν η «ταινία των 100 ευρώ». Η δεύτερη, το Goldfish, προβάλλεται αυτές τις μέρες στον Μικρόκοσμο.

Οι ταινίες του Θάνου Τσαβλή αποτελούν τον ορισμό του DIY (Do it Yourself): χαμηλό μπάτζετ, εναλλαγή ρόλων -σεναριογράφος, πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης ανάμεσα σε άλλους. Η πρώτη του ταινία, το F.L.S. ήταν η «ταινία των 100 ευρώ». Η δεύτερη, το Goldfish, προβάλλεται αυτές τις μέρες στον Μικρόκοσμο.

Ο Θάνος Τσαβλής αγαπά το σινεμά του Χονγκ Κονγκ και το δείχνει. Μας το είπε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε οι ταινίες του. Αντλεί έμπνευση από το σινεμά του Τσούι Χαρκ, αποτίνοντας φόρο τιμής σε μία σειρά σκηνοθετών από την Άπω Ανατολή.

«Ο Τσούι Χαρκ αλλάζει είδη στις ταινίες του. Μπορεί να ξεκινήσει από κωμωδία για να συνεχίσει στο δράμα και στην κόλαση, το χάος και να καταλήξει και πάλι στην κωμωδία. Οι ιστορίες του ήταν σχιζοφρενικές. Δεν ήταν συγκεκριμένο είδος, ήταν Hong Kong movie. Αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο μου άρεσε πολύ και αυτό ήθελα να κάνω με το Goldfish» λέει ο σκηνοθέτης.

Στη σύγχρονη Ελλάδα το genre cinema (το σινεμά του είδους, δηλαδή) είναι κάτι μάλλον σπάνιο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανακουφιστικό το ότι υπάρχουν ακόμη λάτρεις συγκεκριμένων ειδών που θα προσπαθήσουν να το μεταφέρουν στις συγκεκριμένες καταστάσεις των εκάστοτε χωρών τους.

Ο Θάνος Τσαβλής χρησιμοποίησε μια συνθήκη που σε πρώτη ματιά φάνταζε εξωπραγματική.

Σήμερα, όμως, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Στην ταινία του, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στη δραχμή, ο λαός πεινάει και οι πολίτες έχουν γίνει κυνηγοί επικηρυγμένων. «Το θέμα με τη δραχμή υπήρχε από την αρχή, από το σενάριο μιας μικρού μήκους ταινίας που γύριζα. Τότε το θεωρούσα υπερβολικό. Δεν φανταζόμουνα θα το βλέπαμε να συμβαίνει στη συνέχεια».

Πού αναφέρεται όμως το Goldfish του τίτλου; «Αναφέρεται στον ήρωα. Αυτός προσπαθεί να ξεχάσει αυτά που έχουν συμβεί πριν ξεκινήσει η ταινία. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία για τις δεύτερες ευκαιρίες. Ο ήρωας καλείται να τα καταφέρει με το ζόρι. Τα δύο αδέλφια καλούνται να καταφέρουν. Είναι μια αναφορά και σε μένα, γιατί είχα προσπαθήσει να γυρίσω την ταινία μου άλλη μία φορά και δεν τα είχα καταφέρει. Μου δόθηκε και μένα μία δεύτερη ευκαιρία»

Πόσο εύκολη είναι η δημιουργία μιας DIY ταινίας; «Είναι πολύ δύσκολη» παραδέχεται ο σκηνοθέτης. «Μέχρι και τους τοίχους έβαφα μόνος μου. Η επόμενη ταινία μου δεν θα ήθελα να είναι τόσο μοναχική διαδικασία, θα ήθελα να ακολουθήσει μια πιο παραδοσιακή πορεία παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθω».

* To Goldfish θα προβάλλεται από την Παρασκευή 2 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 5 Απριλίου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Παρασκευή: 00:15, Σάββατο: 00:15, Κυριακή: 17:00, Δευτέρα: 22:30), με εισιτήριο 5 ευρώ ή 8 ευρώ τα δύο άτομα.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024