Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Comedie-Francaise παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, ένα κορυφαίο έργο του σύγχρονου θεάτρου. Η παράσταση θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου).

Η Comedie-Francaise παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, ένα κορυφαίο έργο του σύγχρονου θεάτρου.

Η παράσταση θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου).

Πρόκειται για μια μεταφορά για το άτομο που στέκει απέναντι στο παντοδύναμο κράτος, απελπισμένο και αδύναμο, αλλά επίμονο στις αντιστάσεις του.

Σε σκηνοθεσία του Μαρκ Πακέν, η Αντιγόνη γίνεται μια σύγχρονη γυναίκα, μια «απομυθοποιημένη» φιγούρα, ανθρώπινη.

Το σκηνικό του Ζεράρ Ντιντιέ, λιτό, ορίζεται από έναν τοίχο με τρεις μνημειακές πόρτες, έναν τοίχο που προς το τέλος της παράστασης θα μετακινηθεί για να αποκαλύψει στο κοινό τους πρωταγωνιστές στην καθημερινότητά τους, οικείους, για να μας θυμίσει ότι αυτά που παρακολουθούμε εξακολουθούν να συμβαίνουν κάθε μέρα. ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα για τις πεποιθήσεις τους, ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να μην συμβιβαστούν.

Γραμμένο στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, η Αντιγόνη του Ανούιγ είναι ένα έργο που έχει παρουσιαστεί στις σκηνές όλου του κόσμου.

Ο Ζαν Ανούιγ (1910-1987), γοητευμένος από πολύ νέος από την ηρωίδα του Σοφοκλή, την παίρνει από τον αρχαιοελληνικό μύθο και της αναθέτει μια επίθεση στην κυβέρνηση του Βισύ του Στρατάρχη Πετέν και των συνεργατών των Ναζί και την κάνει σύμβολο της γαλλικής αντίστασης. Οι θεατές της πρώτης παράστασης, το χειμώνα του 1944, στο Théâtre de l’ Atelier, τυλιγμένοι σε κουβέρτες, έβλεπαν στη σκηνή μια νέα γυναίκα, την κόρη του Οιδίποδα, να αντιστέκεται στην εξουσία, να αγνοεί τις εντολές του θείου, του Κρέοντα, και να θάβει μόνη της τον αδελφό της, τον Πολυνίκη. Αυτή η εκδοχή της Αντιγόνης έγινε από εκείνη τη στιγμή μια κραυγή εξέγερσης και πατριωτισμού.

«Θα περίμενε κανείς διαβάζοντας την Αντιγόνη του Ανούιγ» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Μαρκ Πακέν, «μια απλή διασκευή του έργου του Σοφοκλή, όμως δεν είναι έτσι. Μέσα στο ζοφερό κλίμα της γερμανικής κατοχής, το 1944, ο Ανούιγ και ο Αντρέ Μπαρσάκ (σκηνοθέτης και διευθυντής του Théâtre de l’ Atelier) αποφασίζουν να κάνουν κάτι πιο τολμηρό. Στο Παρίσι των συλλήψεων, των προκηρύξεων, των επιθέσεων, του φόβου και της βίας, η Αντιγόνη ενσαρκώνει ξαφνικά της ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς… Η Αντιγόνη έρχεται στη δική μας εποχή και μας ταρακουνάει. Ιδιόμορφη, πολεμική και ταυτόχρονα ποιητική μας κατακτά και μας συγκινεί με έναν τρόπο σχεδόν βίαιο. Μας θέτει αμείλικτα ερωτήματα… Νομίζω ότι και σήμερα αυτή η φωνή έχει ακόμα τη δύναμη να μας αφυπνίζει».

Το θέατρο που ίδρυσε ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ το 1680, η Κομεντί-Φρανσέζ, ένα από τα ελάχιστα κρατικά της σημερινής Γαλλίας και το μόνο με δική του ομάδα ηθοποιών, ανέθεσε στον Ζαν Πακέν την πρώτη παρουσίαση της Αντιγόνης στην ιστορία του.

Η ταυτότητα της παράστασης

Αντιγόνη

Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη

Χωρίς διάλειμμα

Σκηνοθεσία: Μαρκ Πακέν
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ντάιαν Σκοτ
Σκηνικά: Ζεράρ Ντιντιέ
Κοστούμια: Κλερ Ριστερουσί
Φωτισμοί: Ντομινίκ Μπρουζιέρ
‘Ηχος: Χαβιέ Ζακότ
Μακιγιάζ: Σεσίλ Κρετσμάρ

Με τους ηθοποιούς και το θίασο της Comédie-Française. Την Αντιγόνη ερμηνεύει η Φρανσουά Γκιλάρντ και τον Κρέοντα ο Μπρούνο Ραφαέλι.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (Ζώνη Γ), 27 ευρώ (Ζώνη Β), 38 ευρώ (Zώνη Α) και 55 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 10 ευρώ (65+ και πολύτεκνοι).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024