Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 10 Απριλίου

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 10 Απριλίου

Προτάσεις για τους σινεφίλ περιλαμβάνει αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα, η οποία επιδίδεται σε μία «μάχη φύλων»: από τη μία έχουμε δύο αμιγώς ανδρικές ιστορίες (τον Θρύλο του Μάικλ Κολχάας και την ταινία Μόνος Επιζών), ενώ από την άλλη έχουμε δύο αριστοτεχνικές γυναικείες ερμηνείες (της Ζιλιέτ Μπινός στο Καμίλ Κλοντέλ 1915 και της Αμαλίας Μουτούση στη Χαρά).

Προτάσεις για τους σινεφίλ περιλαμβάνει αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα, με μία γαλλόφωνη ταινία να ξεχωρίζει: ο λόγος για την Καμίλ Κλοντέλ 1915 με την εξαιρετική ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός.

Καμίλ Κλοντέλ 1915

Η διάσημη γλύπτρια βρίσκεται έγκλειστη σε ψυχιατρείο, πάσχοντας από μανία καταδίωξης. Περνά τις μέρες της ανάμεσα στους άλλους ασθενείς, πιο λογική η ίδια, αλλά χωρίς τη στήριξη της οικογένειάς της, περιμένοντας τον αδελφό της να την επισκεφθεί. Σχεδόν τίποτα δεν συμβαίνει στην ταινία του Μπρουνό Ντιμόντ, ταινία που θα αποδειχθεί απαιτητική για τους θεατές. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που σε αποζημιώνει: Τα πλάνα είναι βγαλμένα λες από πίνακες ζωγραφικής και η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός είναι αριστοτεχνική. Σωστά η ταινία επικεντρώνεται σε μερικές μόλις ημέρες της ζωής της σπουδαίας γλύπτριας -και ερωμένης του Ροντέν-, θέλοντας να δείξει περισσότερο τον χαρακτήρα της παρά τα περιστατικά της ζωής της.

Σκηνοθεσία: Μπρουνό Ντιμόντ
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Ζαν Λικ Βενσάν

Ο θρύλος του Μάικλ Κολχάας

Ένας εκτροφέας αλόγων αδικείται από τον βαρώνο της περιοχής. Αποφασίζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν η κατάσταση πάρει δραματική τροπή, θα αποφασίσει να πάρει τα όπλα και να κυρήξει αγροτική εξέγερση στη φεουδαρχική Γαλλία του 16ου αιώνα. Με μία σκοτεινή κινηματογράφηση, η ταινία δεν αποτελεί έναν… Braveheart, αλλά μία υπόκωφη ταινία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δύναμή της, αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της, καθώς η ταινία του Αρνό ντε Παλιέγ δεν διαθέτει τις απαραίτητες κορυφώσεις που θα την έκαναν ενδιαφέρουσα για το κοινό. Οι αργοί ρυθμοί και η σκοτεινή φωτογραφία την κάνουν οπτικά γοητευτική, αλλά δεν της προσφέρουν την απαιτούμενη ένταση. Ξεχωρίζει, όμως, η ερμηνεία του -πάντα εξαιρετικού- Μαντς Μίκελσεν.

Σκηνοθεσία: Αρνό ντε Παλιέγ
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Μελουσίν Μαγιάνς, Μπρούνο Γκαντς

Χαρά

Μία γυναίκα, η Χαρά, μπαίνει σε ένα μαιευτήριο και αρπάζει ένα μωρό που δεν είναι δικό της. Σε μία εκδρομή, ένας κακοποιός την αναγνωρίζει και προσπαθεί να την απειλήσει. Εκείνη αντιδρά σπασμωδικά και συλλαμβάνεται. Αρνείται, όμως, να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η ταινία του Ηλία Γιαννακάκη επιλέγει το ασπρόμαυρο για να ειπωθεί, μία επιλογή που σε συνδυασμό με το μάλλον παλιομοδίτικο ύφος της (ειδικά στο δικαστήριο), αποξενώνει τον θεατή. Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά στοιχεία της ταινίας είναι η ερμηνεία της Αμαλίας Μουτούση στον ρόλο αυτής της αμφιλεγόμενης γυναίκας που ισορροπεί χωρίς υπερβολές ανάμεσα στην τρέλα και στη λογική, στο φυσιολογικό και στο παράλογο.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Πρωταγωνιστούν:Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Συμεωνίδης, Λήδα Πρωτοψάλτη

Ο μόνος επιζών

Τέσσερα μέλη των SEAL αναλαμβάνουν μία αποστολή στο Αφγανιστάν. Η αποστολή πηγαίνει στραβά όταν αφήνουν ελεύθερους κάποιους βοσκούς και δέχονται επίθεση από τους Ταλιμπάν. Όπως δηλώνει ο τίτλος, μόνο ένας από αυτούς θα βγει ζωντανός. Η ταινία επιχειρεί να μας δείξει το αίμα και τον πόλεμο, να τοποθετήσει τον θεατή στην «καρδιά» της μάχης μέσα από την κίνηση της κάμερας και τον ήχο. Ωστόσο, σεναριακά επιδίδεται σε μία σειρά από απιθανότητες, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ξεκάθαρη αμερικανική προπαγάνδα που ενοχλεί.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Εμίλ Χιρς, Έρικ Μπάνα, Μπεν Φόστερ, Τέιλορ Κιτς

Ρίο 2

Η συνέχεια της γνωστής ταινίας κινουμένων σχεδίων. Ο Μπλου και η Τζούελ, οι δυο μπλε παπαγάλοι Μακάου που πρωτογνωρίσαμε στο «Ρίο» έχουν παντρευτεί και ζουν ζωή χαρισάμενη με τα τρία τους παιδιά, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Την ευτυχισμένη ρουτίνα τους διακόπτει η Τζούελ που ξεσηκώνει την οικογένεια για ένα περιπετειώδες ταξίδι στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Εκεί, ο Μπλου –νευρωτικός Αμερικανός και παιδί της πόλης- θα ταλαιπωρηθεί ώσπου να προσαρμοσθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια

Σε επανέκδοση προβάλλεται το Senso, ενώ παράλληλα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024