Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Την κωμωδία του ιδιοφυή Ιταλού θεατρικού συγγραφέα «Καβγάδες στην Κιότζα» παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη και Ελένη Ουζουνίδου. Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» είναι μια κωμωδία καταστάσεων στην Ιταλία και ειδικότερα της σε ένα μικρό ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία.

«Κάθε άνθρωπος γεννιέται με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Αν ο συγγραφέας του δώσει ένα ρόλο που ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του, μπορεί να τον αποδώσει με επιτυχία… Αυτή είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσω την αλλαγή που τόσο καιρό σχεδίαζα… Ναι, πρέπει να ασχοληθώ με τους χαρακτήρες: αυτή είναι η πηγή της καλής κωμωδίας» υποστήριζε ο Κάρλο Γκολντόνι.

Την κωμωδία του ιδιοφυή Ιταλού θεατρικού συγγραφέα «Καβγάδες στην Κιότζα» παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη και Ελένη Ουζουνίδου.

Γραμμένο το 1760, το έργο του Γκολντόνι, σηματοδοτεί το πέρασμα του Βενετσιάνου στην καταγωγή κωμωδιογράφου από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο.

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» είναι μια κωμωδία καταστάσεων στην Ιταλία και ειδικότερα της σε ένα μικρό ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία.

Ο Γκολντόνι παρουσιάζει την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μικρού ψαράδικου χωριού και μέσα απ’ αυτήν σκιαγραφεί τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, τη διαπλοκή στις σχέσεις και την ευδαιμονία της άγνοιας. Με καυστικότητα και χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο συγγραφέας, σχολιάζει μια ολόκληρη εποχή.

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» έχουν χαρακτηριστεί ως μια αυτοβιογραφική κωμωδία. Μια νοσταλγική αναδρομή του Γκολντόνι, στα νεανικά του χρόνια και στην εποχή κατά την οποία ασκώντας δικαστικά καθήκοντα στην πόλη Κότζια, γνώρισε τις καθημερινές ασχολίες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των εμπόρων, των βαρκάρηδων, των νοικοκυρών.

Ο Γκολντόνι αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της δουλειάς του Βασίλη Παπαβασιλείου στο θέατρο για περισσότερο από 30 χρόνια -έχει ήδη σκηνοθετήσει τέσσερα έργα του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα.

Για τον σκηνοθέτη, ο Γκολντόνι είναι ένας συγγραφέας – φάρος για το ευρωπαϊκό θέατρο.

«Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» – σημειώνει ο Βασίλης Παπαβασιλείου «συνθέτουν έναν παλλόμενο πίνακα ζωής – ύμνο στον κόσμο της καθημερινής ζωής, στην καθημερινότητα των «λαϊκών ανθρώπων». Την παράσταση ο σημαντικός σκηνοθέτης αφιερώνει στην μνήμη του Ιταλού συναδέλφου του Τζόρτζιο Στρέλερ, ο οποίος, πενήντα χρόνια πριν, ανέβασε στο Πίκολο Τεάτρο το συγκεκριμένο έργο.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 19 Μαρτίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Μαρί Νοέλ Σεμέ, την μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και την κίνηση ο Δημήτρης Σωτηρίου.

Πρωταγωνιστούν επίσης: Άντρη Θεοδότου, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Μπούρας, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Αντώνης Πριμηκύρης, Χρήστος Σαπουντζής, Μενέλαος Χαζαράκης, Νικόλας Χανακούλας και Στράτος Χρήστου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00 και Κυριακή 19:00.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (διακεκριμένη), 17 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ και μειωμένης θέασης ), ομαδικά άνω των 20 ατόμων 12 ευρώ. Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 12 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τερίμ: «Είμαι σίγουρος πως θα κατακτήσετε το Κύπελλο- Ζητάω συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον»

Ο Φατίχ Τερίμ βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί και αποχαιρέτισε τους παίκτες, λέγοντάς τους ότι είναι σίγουρος ότι θα κάνουν το 2×2 στο τέλος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024