Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Τάκης Τζαμαργιάς μάς ξεναγεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Τάκης Τζαμαργιάς μάς ξεναγεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αποτελεί τόσο χαρακτηριστικό σημείο του Πειραιά, όσο και το λιμάνι του. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο αποτελεί μια συνεχή παρουσία για τους κατοίκους της πόλης, άνοιξε το φθινόπωρο τις πύλες του και ήδη έχει κερδίσει το κοινό -και όχι μόνο το πειραιώτικο. Το in.gr ξεναγήθηκε στους χώρους του ανακαινισμένου θεάτρου από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Τάκη Τζαμαργιά, ο οποίος μας μίλησε για τα φιλόδοξα σχέδιά του.

Αποτελεί τόσο χαρακτηριστικό σημείο του Πειραιά, όσο και το λιμάνι του. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης και στη διασταύρωση δύο εκ των κεντρικότερων δρόμων της.

Για τους Πειραιώτες αποτελεί μια συνεχή παρουσία. Και για 14 χρόνια που παρέμενε κλειστό, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως αποτελούσε ανοιχτή «πληγή» για τους κατοίκους της πόλης: μία απόδειξη πως ο πολιτισμός πέθαινε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου και η επαναλειτουργία του υπήρξε από τη μία κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας. Από την άλλη, είναι ευχής έργον που αυτή η επαναλειτουργία συνοδεύεται από ενδιαφέρουσες ιδέες, καλές παραστάσεις και εκδηλώσεις και μεράκι για την ανάδειξη του θεάτρου και την επαναπροσέγγιση του κοινού.


Το in.gr συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Τάκη Τζαμαργιά, ξεναγήθηκε στους χώρους του θεάτρου και έμαθε τα επόμενα –και φιλόδοξα- σχέδια που αφορούν το Δημοτικό Θέατρο.

«Η ανταπόκριση φαίνεται να είναι θετική. Αλλά καθημερινά δίνουμε μάχη, σε όλα τα επίπεδα» λέει ο κ. Τζαμαργιάς.

«Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε τη δική μας ταυτότητα, να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δικές μας παραγωγές» τονίζει, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται με την παράσταση Καβγάδες στην Κιότζα που θα ανέβει σε λίγες ημέρες στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά. Οι παραστάσεις της Ιλιάδας συγκέντρωσαν 8.200 θεατές, το διήμερο τζαζ (με την ΚΟΑ και Manhattan Vibes – Κοντραφούρης και Simmons) είχε σχεδόν 100% πληρότητα, ενώ σχεδόν γεμάτο ήταν το θέατρο και στην παράσταση Άμλετ με τον Αιμίλιο Χειλάκη να ερμηνεύει όλους τους ρόλους του σαιξπηρικού έργου.

Ο κ. Τζαμαργιάς δείχνει ότι δεν φοβάται να πρωτοτυπήσει. Ήδη παρουσιάστηκε στο θέατρο ο Έλλην Βρυκόλαξ, μία παράσταση-ξενάγηση στα άδυτα του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ για την Ημέρα της Γυναίκας το θέατρο παρουσιάζει Μονολόγους Γυναικών. Παράλληλες δράσεις έχουν διοργανωθεί στον χώρο του ΟΣΕ, ενώ στόχος είναι να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μία δράση στην προβλήτα του ΟΛΠ.

Τα σχέδια είναι πολλά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις δράσεις του Φεστιβάλ και να υπάρξει μια προέκταση από την Πειραιώς μέχρι τον Πειραιά.

Επίσης, η Όλια Λαζαρίδου θα διευθύνει ένα πρόγραμμα επισκεψιμότητας στο χώρο από μουσειοπαιδαγωγούς, στο τέλος του οποίου οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν 40 λεπτά πρόβας.

Για την επόμενη χρονιά, το Θέατρο ετοιμάζει τα Κόκκινα Φανάρια διά χειρός Νίκου Μαστοράκη, «ένα εμβληματικό έργο για τον Πειραιά», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Τζαμαργιάς, με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Χειλάκη, ανάμεσα σε άλλους.

Ερωτηθείς εάν θα ήθελε να συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (του οποίου η θητεία είναι μονοετής), δηλώνει ότι θα ήθελε. «Θα ήθελα να δω τον σπόρο που ρίχνω να πιάνει τόπο» λέει. Όπως και να ‘χει, τονίζει ότι ο ίδιος θα φροντίσει το Δημοτικό Θέατρο να έχει πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε εάν έρθει κάποιος άλλος να μην αναγκαστεί να ξεκινήσει από την αρχή.

Όσο για το όνειρό του για το μέλλον; Αυτό είναι μάλλον απλό –αλλά σημαντικό: «Θα ήθελα να το διεκδικούν πια το Δημοτικό Θέατρο, να θέλουν πολλοί να έρθουν εδώ» τονίζει.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024