Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έξι εκθέσεις στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης - Contrast

Έξι εκθέσεις στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης – Contrast

Έξι ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Contrast, το οποίο πραγματοποιείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. «Προσωπική Φωτογραφία», «Όλα είναι δρόμος», «Σχέσεις», «Με το Ανθό της Νιότης», «Ποταμοί» και «Χρόνος» είναι τα θέματα των εκθέσεων.

Έξι ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Contrast, το οποίο πραγματοποιείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. «Προσωπική Φωτογραφία», «Όλα είναι δρόμος», «Σχέσεις», «Με το Ανθό της Νιότης», «Ποταμοί» και «Χρόνος» είναι τα θέματα των εκθέσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Ομάδας «Φωτοπόροι» και με την υποστήριξη των «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα Εκθέσεων

«Προσωπική Φωτογραφία»

Εγκαίνια: 3 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ.

Διάρκεια: 3 – 16 Φεβρουαρίου

Επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, 2310 821231)

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. ως Παρ. 10:00-13:00 και 18:00-20:00 Σαβ., Κυρ. κλειστά

Μια έκθεση για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας και της ετερογένειας των σημερινών αισθητικών πρακτικών. Μια έκθεση για τον εκδημοκρατισμό της δημιουργίας. Το δικαίωμα άρθρωσης αυτόνομου λόγου, προσφέρει στους δημιουργούς νέες ελευθερίες/δυνατότητες, να βαδίσουν πολύ πέρα από τις θεσμοθετημένες/ επιβεβλημένες από τους διαχειριστές συνταγές(;). Το θέμα δεν είναι το θέμα, αλλά η απάντηση του καθένα στο γιατί φωτογραφίζει σήμερα, είναι η αυτογνωσία επάνω στο τι πρόσθετο, τι μοναδικό, τι ξεχωριστό έχουν να πουν (και πως το λένε) οι εικόνες του.

Συμμετέχουν: Άλκηστη Μουτάφη, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ανδρέας Πλίατσικας, Άννα Κρουστάλη, Βικτωρία Τζουρά, Γιάννης Λογιωτατίδης, Δημήτρης Πάλλης, Δημήτρης Ραπακούσης, Έλενα Γανδά, Ελπίδα Κάτσικα, Ευθύμης Μουρατίδης, Ευτυχία Πεταλά, Ζαχαρίας Αυγερινός, Κατερίνα Φανουράκη, Κυριάκος Κατσαρέας, Κώστας Πήττας, Μάνος Χρυσοβέργης, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καλαιτζάκης, Νικόλας Χρυσός, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Παναγιώτης Παππάς, Πάνος Κέφαλος, Σοφία Καμπλιώνη-Χρήστος Αθανασίου, Στέλιος Καραθεοδώρου, Σωτηρία Ινετζή, Τερψιχόρη Κουζούνη, Τιμολέων Μπατσαούρας, Χατσή Αλή Ντογιούζ, Χρήστος Καπάτος, Χριστινα Καζαντζίδου.

«Όλα είναι δρόμος»

Εγκαίνια 8 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ.

Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου

Επιμέλεια: Ανδρέας Κατσάκος, διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο (Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα, 2310 271003)

Ωράριο λειτουργίας: 8 – 13 Φεβρουαρίου: Δευτ. Τετ. 9:00-19:00, Τρ. Πεμ. Παρ. 9:00-21:00, Σαβ. 9:00-17:00, Κυρ. 14 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου: Δευτ. 9:00-19:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-19:00, Πεμ. 9:00-18:30, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά

Ο «δρόμος» αποτελεί συνήθως το περιβάλλον στο οποίο ο φωτογράφος κινείται και αποτυπώνει τον πραγματικό κόσμο μέσα από τη δική του αντίληψη για αυτόν. Παρόλα αυτά, η φωτογραφία δρόμου δεν μπορεί να κλειστεί στα στενά πλαίσια ενός ορισμού, καθώς χαρακτηρίζεται από την ευρύτητα και την πολλαπλότητα των προσεγγίσεων της. Ο φωτογράφος κινείται σε δημόσιους χώρους με ανθρώπινη παρουσία χωρίς να γνωρίζει ή να έχει προσχεδιάσει τις περισσότερες φορές το τι θα φωτογραφήσει. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς από Έλληνες φωτογράφους που ασχολούνται με την φωτογραφία δρόμου.

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Γδοντάκης, Αντώνης Δαμολής, Ελένη Ιωαννίδου, Κώστας Καραΐσκος, Ζήσης Καρδιανός, Χρήστος Καπάτος, Δημήτρης Μακρυγιαννάκης, Μαριάννα Μπολτσή, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Δημήτρης Ραπακούσης, Ελένη Ρημαντωνάκη, Μαρία Σπυροπούλου, Σταύρος Σταματίου, Παύλος Σταυρουλάκης, Διονύσης Φουρνογεράκης, Τάσος Χίος, Αποστόλης Χονδρογιάννης.

«Σχέσεις»

Εγκαίνια 8 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ.

Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου

Επιμέλεια: Γιάννης Βουλγαράκης, Φωτογραφική Ομάδα Φωτόγραμμα

TETTIX ART GALLERY (Τσιμισκή & Διαλέττη 3, 6974040484)

Ωράριο λειτουργίας: Τρ. ως Παρ. 18:00-21:00 Σαβ. 11:00-14:00, Δευτ., Κυρ. κλειστά

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι καθημερινά οι «σχέσεις» που υπάρχουν αλλά και αυτές που δημιουργούνται αλλάζουν ραγδαία, διαρρηγνύονται, επαναπροσδιορίζονται και κάποιες φορές μεταμορφώνονται, κάτω από το πρίσμα των γενικότερων αλλαγών της σύγχρονης ζωής και της έντονης επιρροής της νέας τεχνολογίας. Σε μια προσπάθεια έναρξης μιας ευρύτερης συζήτησης γύρω από αυτό το θέμα και δεύτερον μίας εκ νέου διερεύνησής του στο σήμερα, 29 φωτογράφοι μέσω των δικών τους ερεθισμάτων, επιδιώκουν με την χρήση του φωτογραφικού μέσου να προσεγγίσουν και να καταδείξουν τις ποικίλες «οπτικές» πλευρές του.

Συμμετέχουν: Κωστής Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Ανθάκης, Ντίνος Βεργίδης, Λουλουδιά Γρέδη, Σίσσυ Δάβρη, Γιάννης Δακανάλης, Αντώνης Δαμολής, Αναστασία Ζησοπούλου, Inès de Ferran, Δημήτρης Κιοσέογλου, Ειρήνη Κορινθίου, Γιάννης Λινοσπόρης, Πέτρος Μουρούζης, Ειρήνη Ντάλαρη, Μάριος Μαντζουρογιάννης, Μαρία Μηλιτσοπούλου, Ελένη Παπαποστόλου, Μαρία Ρετσινά, Πασχαλίνα Τζεγκόζη, Χρήστος Τερζής, Μαρία Σαμολαδά, Δήμητρα Σπαθάρα, Σταύρος Σταματίου, Νίκος Σταυρόπουλος, Αγγελική Στελλάκη, Νίκος Στεργίου, Ιωάννης Στεφανίδης, Πόλυ Χαράμη, Νικόλας Χρυσός.

«…Με τον Ανθό της Νιότης»

Εγκαίνια 9 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ.

Διάρκεια: 9 – 25 Φεβρουαρίου

Επιμέλεια: Βασίλης Γιαγκόπουλος, Φωτογραφική Ομάδα «Φωτοπόροι»

Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, 2310 857978)

Ωράριο λειτουργίας: Τρ. ως Κυρ. 10:00-18:00, Δευτ. κλειστά

Οι νέοι, σύμφωνα με τον επιμελητή, αποτελούν το ομορφότερο κομμάτι της κοινωνίας. Η παρουσία τους ζωντανεύει τους χώρους που κινούνται: καφέ, πλατείες, γήπεδα, λεωφορεία, συντονίζονται στους ρυθμούς τους. Αιμοδοτούν τις τέχνες, τις επιστήμες, τον αθλητισμό. 21 φωτογράφοι, άλλοι συνομήλικοι, άλλοι λίγο και άλλοι πολύ μεγαλύτεροι από τους φωτογραφούμενους, μοιράζονται την ώσμωση που προκλήθηκε απ’ την επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τη ζωή στον ανθό της, τους νέους. Μέσω της φωτογραφίας και διαμέσου των αισθήσεων.

Συμμετέχουν: Απόστολος Αλεξίου, Guram Chachanidze, Αντρέας Γκανάτσιος, Γιώργος Γκιζάρης, Χάρης Γρηγορίου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μίνα Καραγιάννη, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Βίκυ Μαρκολέφα, Αναστασία Μιχαήλογλου, Θανάσης Μπαξόπουλος, Κάλλη Μπέλλου, Τζένη Ντόκου, Στέφανος Παπαϊωάννου, Μαρία Σαμολαδά, Ηλίας Σεφερίδης, Σταύρος Σταματίου, Παναγιώτης Τσίκος, Νάντια Χελιδώνη, Τάσος Χίος, Γιώργος Χρηστινίδης.

Ποταμοί

Εγκαίνια 9 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ.

Διάρκεια: 9 – 28 Φεβρουαρίου

Επιμέλεια: Νίκος Μπέντας, Photo Art Thessaloniki

Αλατζα Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91 – 93, 2310 278587)

Ωράριο λειτουργίας: Τρ. ως Κυρ. 10:00-18:00, Δευτ. κλειστά

Οι ποταμοί στην αρχαιότητα αντιμετωπίζονταν ως θεοί. Η δύναμη τους χαρακτηρίστηκε ζωοδόχος, αυτή που δίνει ζωή στα πάντα. Ο υπερπληθυσμός και η διαρκής αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη Γη ανέδειξε τα νερά των ποταμών ως το πρωτεύον θέμα διεθνώς και σήμανε συναγερμό στον ΟΗΕ. Τα επόμενα 20-30 χρόνια οι πόλεμοι δεν θα γίνονται για φυλετικούς, θρησκευτικούς ή επεκτατικούς σκοπούς, ούτε για κάποια άλλη από τις έως τώρα γνωστές αιτίες πολέμου, αλλά για την κατοχή του πόσιμου νερού, το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη αναγκαίου αγαθού για την διατήρηση κάθε έμβιου οργανισμού στη ζωή.

Συμμετέχουν: Μαρίνος Αγγλέζης, Ντίνος Βεργίδης, Έλενα Γατσιού, Δημήτρης Γκαγκαλίδης, Λουλουδιά Γρέδη, Βασιλική Μαχαίρα – Γκουζέλη, Δημήτρης Δεσποινούδης, Αναστασία Ζησιμοπούλου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Χριστίνα Καζαντζίδου, Αντιγόνη Καρασάββα, Κωνσταντίνος Κίτσος, Δήμητρα Κόμναρη, Δημήτρης Κουκουρούζης, Δάφνη Κοτσιάνη, Αναστασία Μιχαήλογλου, Βασίλης Μπακαλούδης, Evvelyn Nickol Benta, Maria Agnes Benta, Νικόλαος Μπέντας, Ράνια Μποζίνη, Αθανασία Παλέντζα, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νούλη Παπαδοπούλου, Χρήστος Παπαλεξανδρής, Σταματία Πασχαλιώρη, Μαρία Πατμαζόγλου, Νικόλαος Πιλπιλίδης, Μαριάννα Πεντερίδου, Μαρία Σαμολαδά, Τάσος Τριανταφύλλου, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Ιωάννης Τσιαλός, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Χρόνος

Εγκαίνια 8 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ.

Διάρκεια: 8 – 31 Μαρτίου

Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας, περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, 2310 424132-3)

Ωράριο λειτουργίας: Τρ. ως Παρ. 9:00-14:00 και 18:00-20:30, Σαβ. 18:00-20:30, Δευτ., Κυρ. κλειστά

Ομαδική έκθεση νέων φωτογράφων.

Ο χρόνος αποτελεί ένα από τα δύο βασικά δομικά συστατικά της φωτογραφίας. Η συνηθισμένη αντίληψη της φωτογραφίας και η καθιέρωσή της βασίζεται στην ακριβή αναπαραγωγική της ιδιότητα και στο πάγωμα του χρόνου. Οι περισσότερες φωτογραφίες παρουσιάζουν ένα κομμάτι της πραγματικότητας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πιο ασυνήθιστες φωτογραφίες επιχειρούν να ανατρέψουν το πάγωμα, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο, εικόνες που πραγματεύονται εντονότερα την έννοια του χρόνου. Η έκθεση «Χρόνος» αποτελεί μια παραγωγή, που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι την έννοια του χρόνου και την σχέση του με την στατική εικόνα. Εξερευνήθηκαν θέματα όπως: το παλιό και το νέο, οι μεταβολές στο περιβάλλον, η φθορά στα φωτογραφικά υλικά, η κίνηση, αλλά και η ακινησία, οι σειρές διαδοχής εικόνων (sequence) και αντικείμενα που μετρούν ή σχετίζονται με τον χρόνο.

Συμμετέχουν: Χάρης Ανανιάδης, Γιάννης Ατματζίδης, Ηλίας Αυδίκος, Γιώργος Βλάχος, Μαρία Δασκαλάκη, Αλεξάνδρα Δεσποινούδη, Βασίλης Δραγάνης, Χάρης Ελευθεριάδης, Σταύρος Ευριπίδης, Αναστασία Ζησοπούλου, Σοφία Καρασαββίδου, Κonmark, Δήμητρα Κόμναρη, Ορέστης Κουράκης, Άγγελος Κωνσταντινίδης, Βίκη Μαλαμίδου Κυρκαλά, Χάρης Μαρκίδης, Τάσος Μάρκου, Κωνσταντίνα Μπούτη, Άννα Πεπόνη, Χρήστος Ρούσσης, Ελευθερία Σελίνη, Δημήτρης Τερνενόπουλος, Θανάσης Τουφεξίδης, Βασίλης Τσιώλης, Ηλέκτρα Τσόχα, Γιάννης Τόλιος, Ειρήνη Φουντεδάκη, Σαφάκ Χασάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024