Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του Χόλιγουντ, Σαούλ Ζάεντς

Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του Χόλιγουντ, Σαούλ Ζάεντς

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ, Σαούλ Ζάεντζ, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του έχει βραβευθεί με τρία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Ζάεντζ πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε, δήλωσε ο ανιψιός του Πολ Ζάεντζ στην εφημερίδα Los Angeles Times.

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ, Σαούλ Ζάεντζ, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του έχει βραβευθεί με τρία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο Ζάεντζ πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε, δήλωσε ο ανιψιός του Πολ Ζάεντζ στην εφημερίδα Los Angeles Times.

Ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την Φωλιά του Κούκου (1976), το Αμαντέους (1985) και τον Άγγλο Ασθενή (1997).

Ο Ζάεντς γεννήθηκε το 1921 από εβραίους μετανάστες στο Νιου Τζέρσεϊ.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και αργότερα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ασχολήθηκε με τη μουσική βιομηχανία. Υπήρξε, μάλιστα, μάνατζερ στις περιοδείες του Ντιουκ Έλινγκτον.

Στη δεκαετία του 1960 και έχοντας ήδη χτίσει τη δική του μικρή μουσική «αυτοκρατορία», ο Ζάεντζ αποφάσισε πως ήθελε να ασχοληθεί και με το σινεμά.

Αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου Στη Φωλιά του Κούκου και το 1980 ίδρυσε στο Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, ώστε να διατηρήσει τις αποστάσεις του από το Χόλιγουντ.

Μερικές από τις ταινίες στις οποίες ήταν παραγωγός είναι Η Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, Η ακτή του κουνουπιού και Τα φαντάσματα του Γκόγια. Υπήρξε, μάλιστα, παραγωγός του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Ραλφ Μπάκσι.

Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως παραγωγός ταινιών ο Ζάεντζ είχε ασχοληθεί με τη μουσική και είχε αγοράσει την δισκογραφική εταιρεία Fantasy Records, η οποία εκπροσωπούσε το συγκρότημα Creedence Clearwater Revival.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024