Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζαν Κριστόφ Μπαλό φωτογραφίζει τα αστικά τοπία της Θεσσαλονίκης

Ο Ζαν Κριστόφ Μπαλό φωτογραφίζει τα αστικά τοπία της Θεσσαλονίκης

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας με έργα του Ζαν Κριστόφ Μπαλό, η οποία πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση έχει τίτλο «Αστικά Τοπία της Θεσσαλονίκης» και διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας με έργα του Ζαν Κριστόφ Μπαλό, η οποία πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση έχει τίτλο «Αστικά Τοπία της Θεσσαλονίκης» και διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο φωτογράφος φιλοξενήθηκε στην πόλη τον Ιούλιο και το Νοέμβριο του 2013 έπειτα από ανάθεση των παραπάνω φορέων.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση (περισσότερα από 70) θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου.

Η επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης, αποτελεί συνέχεια του θεματικού πρότζεκτ που ο φωτογράφος έχει ξεκινήσει από το 1997 με το λιμάνι της Σουραμπάγια και στη συνέχεια με εκείνο της Καζαμπλάνκα.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μπαλό δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι, παρόλο που αυτό αποτελεί το εφαλτήριο της διαδρομής του: το πεδίο δράσης του εδώ επεκτείνεται και φωτογραφίζει τόσο το περιαστικό τοπίο και τα νέα παγκοσμιοποιημένα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, όσο και τους αρχιτεκτονικούς όγκους που διαμορφώνουν τον αστικό ιστό στο κέντρο της πόλης.

Φωτογραφίζεται η αγορά την ώρα που είναι κλειστή, τα στάδια όταν είναι άδεια, ο υπόγειος κόσμος του υπό κατασκευή μετρό, το στρατιωτικό νεκροταφείο. Ο θεατής βρίσκεται απέναντι από μία Θεσσαλονίκη διαφορετική, όπου κυριαρχούν οι γραμμές, οι σκιές, οι όγκοι, οι αντιπαραθέσεις, χωρίς θόρυβο, μετέωρη στο χρόνο.

Αυτές άλλωστε είναι και οι δύο συντεταγμένες που ορίζουν την καλλιτεχνική πρακτική του Μπαλό ως προς το χρόνο και το χώρο: το κενό και η αναστοχαστική αιώρηση μέσα σε αυτόν.

Η πόλη μεταμορφώνεται σε σκηνικό, το οποίο είναι συχνά αναγνωρίσιμο και άλλοτε ισοπεδωμένο από τον εμπορικό χαρακτήρα των σύγχρονων παρεμβάσεων, οι οποίοι δημιουργούν τους δικούς τους μικρόκοσμους. Εκεί οι εικόνες θα μπορούσαν να ανήκουν οπουδήποτε: στο Λος Άντζελες, στο Τόκιο, σε μία οποιαδήποτε μεγαλούπολη.

Την τομή σε αυτό το τοπίο δημιουργούν τα γκράφιτι, αποδίδοντας στο σκηνικό την ανατρεπτική διάσταση που συχνά περνά απαρατήρητη.

Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ (Λ. Στρατού 2Α, τηλ. 2310821231). Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 14:00-19:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024