Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση της Unesco για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη

Εκδήλωση της Unesco για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη

Η διεθνής ακτινοβολία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη προβλήθηκε την Τρίτη στην Unesco, σε μια τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών στην έδρα της Unesco στο Παρίσι, παραβρέθηκαν οι πρεσβευτές πολλών χωρών-μελών της Unesco, γάλλοι φιλέλληνες, αλλά και πολλοί πολίτες που έχουν αγαπήσει το έργο του αλεξανδρινού ποιητή, από τις μεταφράσεις.

Η διεθνής ακτινοβολία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη προβλήθηκε την Τρίτη στην Unesco, σε μια τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών στην έδρα της Unesco στο Παρίσι, παραβρέθηκαν οι πρεσβευτές πολλών χωρών-μελών της Unesco, γάλλοι φιλέλληνες, αλλά και πολλοί πολίτες που έχουν αγαπήσει το έργο του αλεξανδρινού ποιητή, από τις μεταφράσεις.

Η ελληνίδα πρέσβειρα στην Unesco, Κατερίνα Δασκαλάκη, στον χαιρετισμό της υπογράμμισε πως η ποίηση του Καβάφη έχει κερδίσει την αιωνιότητα.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Καϊτέρης παρουσίασε τη ζωή και το έργο του ποιητή, υπογραμμίζοντας τη βαθειά ελληνική του συνείδηση, ως Έλληνας της διασποράς, παρ’ ότι γεννήθηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια.

«Το όραμα του ελληνισμού για τον Καβάφη, ήταν συνδεδεμένο με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και όχι με τον τόπο γέννησης ή τους δεσμούς αίματος» εξήγησε.

Ο οικουμενικός χαρακτήρας του ποιητή τονίσθηκε με την ανάγνωση ποιημάτων από άτομα νεαρής ηλικίας στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα. Τα ποιήματα που επελέγησαν ήταν: Ιθάκη, Τείχη, Θερμοπύλες, Κεριά.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ του Καρλ Χένρικ Σβένστεντ με τίτλο «Διαβάζοντας Καβάφη».

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Λεμεσό, όπου μέσα από τυχαίες συναντήσεις, άτομα διαφόρων ηλικιών διάβασαν Καβάφη, στα ελληνικά, τα αραβικά, τα σουηδικά, τα τουρκικά, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται η αγγλική μετάφραση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024