Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» το βραβείο της ΠΕΚΚ

Στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» το βραβείο της ΠΕΚΚ

Το βραβείο της ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ΠΕΚΚ επέλεξε ως καλύτερη ταινία της διοργάνωσης την Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, με το σκεπτικό ότι στην ταινία της Ελίνας Ψύκου συνδυάζονται με τρόπο δημιουργικό η μοντέρνα γραφή και η συνείδηση της ελληνικής πραγματικότητας. Στα ύψη η κόντρα της Ένωσης με το Φεστιβάλ.

Το βραβείο της ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ΠΕΚΚ επέλεξε ως καλύτερη ταινία της διοργάνωσης την Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, με το σκεπτικό ότι στην ταινία της Ελίνας Ψύκου συνδυάζονται με τρόπο δημιουργικό η μοντέρνα γραφή και η συνείδηση της ελληνικής πραγματικότητας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΕΚΚ αναφέρει ότι «το βραβείο αυτό ανακοίνωνεται, και δυστυχώς δεν απονέμεται, επειδή για δευτερη συνεχόμενη χρονιά ο διευθυντής απαγορεύει τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης, περιφρονώντας μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, αποφάσισε φέτος -ενημερώνοντας τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI- να μην συμπεριεληφθή έλληνας δημοσιογράφος (τον οποίο επιλέγει η ΠΕΚΚ) στη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου του Φεστιβάλ, δυσαρεστημένος για τις επικρίσεις που γίνονταν στο Φεστιβάλ στη διάρκεια της τελετής λήξης.

Η FIPRESCI -μέσω του προέδρου της, Κλάους Έντερ- είχε ζητήσει να γίνουν προσπάθειες προσέγγισης ανάμεσα στο Φεστιβάλ και την ΠΕΚΚ, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, καθώς όπως αναφέρει ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φενέκ Μικελίδη, μέλος της ΠΕΚΚ στη FIPRESCI, ο κ. Εϊπίδης αρνήθηκε να συζητήσει με την Ένωση.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ δεν δέχθηκε να διαπιστεύσει τέσσερις δημοσιογράφους, μέλη της ΠΕΚΚ που είχαν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τη στάση του Φεστιβάλ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης. «Άναυδοι παρακολουθούμε την κορύφωση των εξωθεσμικών και εξωφρενικών ενεργειών του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που βλάπτουν κυρίως το θεσμό, την ελεύθερη γνώμη και εντέλει τη δημοκρατία. Επειδή διατυπώσαμε ενστάσεις για το νόμο Γερουλάνου και την άνιση μεταχείριση των ελληνικών ταινιών, απαγόρευσε πέρυσι τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης και απονομής βραβείων. Βαφτίζοντας «λασπολογία» τη διαμαρτυρία και διεκδικώντας την παγκόσμια πρωτοτυπία, στερεί τώρα και το δικαίωμα εισόδου και άσκησης του επαγγέλματος τους από κριτικούς και δημοσιογράφους» ανέφερε η ΠΕΚΚ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Εϊπίδης δήλωσε στην ιστοσελίδα Flix για το θέμα: «Οφείλω να προστατεύσω τον εαυτό μου. Δεν μπορεί ο καθένας να με αποκαλεί δημόσια φασίστα. […] Εφόσον ο κανονισμός της FIPRESCI δεν προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή έλληνα κριτικού, αποφάσισα ότι, καθώς βλάπτει το Φεστιβάλ, προτιμώ να μη συμμετάσχουν. Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου. Σε όποιον δεν αρέσει, ας προκαλέσει την απόλυσή μου».

Σε σχέση με τη μη διαπίστευση ορισμένων δημοσιογράφων, ο κ. Εϊπίδης, τονίζει: «Το Φεστιβάλ δεν είναι βήμα για να λέει ο καθένας τα δικά του, δεν φιλοξενεί καιροσκόπους το Φεστιβάλ. Εγώ θέλω να γνωρίζουν ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι κάτι στο οποίο πια δεν έχουν πρόσβαση, γι’ αυτό και αρνήθηκα να διαπιστευτούν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι. Έχουν προσβάλει το Φεστιβάλ κι εμένα προσωπικά, για τρεις συνεχόμενες χρονιές. […] Αυτοί οι άνθρωποι είναι personae non gratae. Έχουν υπερβεί τους κανόνες κατά πολύ, πράγμα που αναγνωρίζει κι η FIPRESCI στην επιστολή της. Ένας δημοσιογράφος δεσμεύεται από μια υποχρέωση ήθους κι εγώ δεν τη βλέπω ανάμεσα στους συγκεκριμένους επαγγελματίες».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024