Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μουσική συνάντησε το σινεμά στο πλαίσιο του 54ου ΦΚΘ

Η μουσική συνάντησε το σινεμά στο πλαίσιο του 54ου ΦΚΘ

Με δύο συναυλίες, η μουσική συνάντησε το σινεμά στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης δόθηκαν δύο συναυλίες. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ παρουσίασε Μουσικές του Σινεμά με έργα συνθετών που έγραψαν μουσική για ταινίες, ενώ ο Κωνσταντίνος Βήτα παρουσίασε τη Δευτέρα -και παρουσιάζει και σήμερα Τρίτη- τους Μετασχηματισμούς.

Με δύο συναυλίες, η μουσική συνάντησε το σινεμά στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης δόθηκαν δύο συναυλίες. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ παρουσίασε Μουσικές του Σινεμά με έργα συνθετών που έγραψαν μουσική για ταινίες, ενώ ο Κωνσταντίνος Βήτα παρουσίασε τη Δευτέρα -και παρουσιάζει και σήμερα Τρίτη- τους Μετασχηματισμούς.

Η συναυλία της ΚΟΘ πραγματοποιήθηκε υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Φίλιπ Μπέντερ και με σολίστ τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Απόστολο Παληό.

Η συναυλία του Κωνσταντίνου Βήτα, ο οποίος είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο. Αποτελεί μία μουσική περιπλάνηση του μουσικού στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο κινηματογραφικό τοπίο, τη Δευτέρα προβλήθηκε η χαριτωμένη αισθηματική ταινία, Χανκ και Άσα του Τζέιμς Νταφ. Η υπόθεση θέλει την Ινδή Άσα να ζει στην Πράγα, ενώ ο Αμερικανός Χανκ μένει στη Νέα Υόρκη. Ξεκινούν μία επικοινωνία μέσω βίντεο που τραβούν και στέλνουν ο ένας στον άλλο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μεταφέρει τον ρομαντισμό της επιστολογραφίας στο 2013. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, είναι όμως μια ταινία ευχάριστη.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε από τη δική του, παραδοσιακή επικοινωνία με τη σύζυγό του, όταν αυτός ζούσε στην Πράγα. «Πολλοί έρχονται και μου λένε ότι αυτή είναι πλέον η ιστορία τους, αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους» είπε.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο production designer της ταινίας είναι Έλληνας (ο Αλέξης Χρυσικός), ενώ και ο πρωταγωνιστής είναι ελληνικής καταγωγής.

Επίσης, προβλήθηκε το Ένας πύργος στην Ιταλία της Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, αδελφής της πρώην Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι. Η Μπρούνι-Τεντέσκι σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί σε αυτήν την κωμωδία για μια οικογένεια ξεπεσμένων ιταλών αριστοκρατών που τα μέλη της έχουν μετακομίσει στο Παρίσι.

Οι αναφορές στην πραγματική ζωή της σκηνοθέτιδος είναι παραπάνω από εμφανείς: στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λουί Γκαρέλ, μέχρι πρότινος εραστής της, γιος ενός κινηματογραφιστή (όπως στην ταινία), η μητέρα Μαρίσα Μπορίζι παίζει τη μητέρα της, ενώ στην ταινία βασικό στοιχείο αποτελεί η ασθένεια του αδελφού της (και πάλι, όπως και στην πραγματικότητα πάσχει από AIDS). Ο χαρακτήρας που λείπει είναι, βέβαια, η αδελφή της.

Αν δεν τα γνωρίζεις όλα αυτά, πιθανώς να μη συγκινηθείς από όσα συμβαίνουν στους ήρωες, καθώς η ταινία μοιάζει συναισθηματικά αποκομμένη από αυτούς. Το Ένας πύργος στην Ιταλία διαθέτει πολλά αυτοσαρκαστικά στοιχεία και υπάρχουν σκηνές που προκαλεί αβίαστα το γέλιο του θεατή, ωστόσο δεν καταφέρνει να σε κάνει να συμπαθήσεις ή να συμπάσχεις με τους ήρωές, ενώ δεν βοηθούν και κάποιες από τις ερμηνείες, όπως εκείνη της ίδιας της σκηνοθέτιδος που μοιάζει υπερβολική.

Στο Όταν σε είδα παρακολουθούμε την ιστορία ενός αγοριού από την Παλαιστίνη που ζει σε καταυλισμό στην Ιορδανία. Το έτος είναι 1967 και το αγόρι πιστεύει ότι θα γυρίσει στο σπίτι του. Αποφασίζει να στο σκάσει από τον καταυλισμό που ζει και να επιστρέψει στο χωριό του και τον πατέρα του.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η Ανμαρί Τζασίρ επιλέγει την κωμωδία από το δράμα. Τη βοηθά και η ερμηνεία του μικρού Μαχμούντ, του αγοριού που ερμηνεύει τον 11χρονο Ταρέκ. Γυρισμένη και με ελληνικά κεφάλαια, η ταινία ήταν η υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για Όσκαρ. Υπάρχουν στιγμές που μοιάζει υπερβολικά κωμική για τα όσα τραγικά συμβαίνουν γύρω της και αμήχανη στις σκηνές στο στρατόπεδο των ανταρτών.

Στο Η Βικ + η Φλο είδαν μια αρκούδα, ηρωίδες είναι δύο γυναίκες που έχουν μόλις αποφυλακιστεί. Αποφασίζουν να ζήσουν μια συντροφική ζωή στο σπίτι του θείου της Βικ, ωστόσο το παρελθόν τους -και όχι μόνο- θα στραφεί εναντίον τους. Παράδοξη ταινία με χαρακτήρες που δεν συμπαθείς και δεν μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο σκηνοθέτης Ντενί Κοτέ, επιλέγει πότε το γκροτέσκο, πότε το χιούμορ, πότε το δράμα, πότε το κοινωνικό σχόλιο. Παρά την πρωτοτυπία τους, όλα αυτά τα στοιχεία «αρνούνται» να συνεργαστούν αρμονικά.

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024