Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εξήντα χρόνια γιορτάζει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής

Εξήντα χρόνια γιορτάζει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής

Εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού γιορτάζει εφέτος ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής. Με αφορμή τα εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού, το σωματείο που ιδρύθηκε το 1953 παρουσίασε το λεύκωμα «Μουσικήν ποίει και εργάζου – Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού».

Εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού γιορτάζει εφέτος ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής

Με αφορμή τα εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού, το σωματείο που ιδρύθηκε το 1953 από τη λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη, τον Λάμπρο Ευταξία και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, παρουσίασε το λεύκωμα «Μουσικήν ποίει και εργάζου – Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού».

Στην πολυτελή έκδοση εξιστορούνται, με άγνωστες στους πολλούς λεπτομέρειες, οι πολύχρονες προσπάθειες των Φίλων της Μουσικής για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που υπήρξε ο πρώτος και βασικός σκοπός του συλλόγου.

Επίσης, περιλαμβάνεται εικονογραφημένη η ιστορία δράσεων των Φίλων της Μουσικής και μεταξύ άλλων, η ίδρυση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και η ίδρυση και λειτουργία της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

«Η περιπέτεια του Μεγάρου Μουσικής αντανακλά με ακρίβεια την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που από το 1956, που παραχωρήθηκε το οικόπεδο, το Μέγαρο άρχισε να λειτουργεί μόνιμα το 1991. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε κατά την παρουσίαση του λευκώματος ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης.

«Το Μέγαρο Μουσικής περνά στις μέρες μας δύσκολες στιγμές. Δεν ξέρω πόσο παρήγορο είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υποφέρουν και άλλοι πολιτιστικοί οργανισμοί. Ξέρω, όμως, καλά πως όλοι μαζί συσπειρωμένοι θα παρακάμψουμε τελικά τους σκοπέλους των περιστάσεων, θα προασπίσουμε τις επάλξεις μας, θα αντέξουμε. Το αντικείμενο άλλωστε που αγωνιζόμαστε να περισώσουμε μπορεί άφοβα να χαρακτηριστεί ως το μόνο ουσιαστικά εξαγώγιμο είδος της νεοελληνικής παραγωγής, το μόνο θα έλεγα με υπολογίσιμη την ανταλλακτική του αξία στο εξωτερικό, από ότι παράγει ο τόπος μας. Ένας τόπος που έχει αντέξει σε χειρότερες στιγμές, που έμαθε να αγωνίζεται για τα όσια και ιερά του και θα συμβάλει δυναμικά εντέλει για να αναθεωρήσει τη στάση της και η ίδια η πολιτεία» είπε ο Άγγελος Δεληβοριάς.

Οι Φίλοι της Μουσικής για τα 60 τους χρόνια διοργανώνουν μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής στις 25 Νοεμβρίου, με τον διάσημο βιολονίστα Λεωνίδας Καβάκος που θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για βιολί του J. Brahms, σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασ. Χριστόπουλου.

Επίσης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΠΕΠ Αττική – ΕΣΠΑ 2007 -2013, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής συμμετέχει φέτος στον εορτασμό του έτους Καβάφη, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής, μία συναυλία με το συγκρότημα μουσικής μπαρόκ L’Arpeggiata στις 29 Νοεμβρίου, ένα Masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που θα παρουσιάσει η L’ Arpeggiata και η Christina Pluhar στις 27 και 28 Νοεμβρίου και μία Έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα στα χρόνια του Καβάφη, που θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο του συλλόγου από τις 6 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024