Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Λου Ριντ

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Λου Ριντ

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο θρύλος της ροκ μουσικής, Λου Ριντ, από ασθένεια που σχετίζεται με το ήπαρ. Όπως αναφέρει το περιοδικό Rolling Stone είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον Μάιο. «Με τους Velvet Underground στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Λου Ριντ ένωσε τον επείγοντα χαρακτήρα του δρόμου με στοιχεία της ευρωπαϊκής αβαν-γκαρντ μουσικής, παντρεύοντας την ομορφιά με τον θόρυβο, την ώρα που εισήγαγε μία νέα λυρική τιμιότητα στην ποίηση του ροκ εν ρολ» αναφέρει το περιοδικό.

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο θρύλος της ροκ μουσικής, Λου Ριντ, από ασθένεια που σχετίζεται με το ήπαρ. Όπως αναφέρει το περιοδικό Rolling Stone είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον Μάιο.

«Με τους Velvet Underground στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Λου Ριντ ένωσε τον επείγοντα χαρακτήρα του δρόμου με στοιχεία της ευρωπαϊκής αβαν-γκαρντ μουσικής, παντρεύοντας την ομορφιά με τον θόρυβο, την ώρα που εισήγαγε μία νέα λυρική τιμιότητα στην ποίηση του ροκ εν ρολ» αναφέρει το Rolling Stone.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 1942 και μεγάλωσε στο Φρίπορτ του Λονγκ Άιλαντ.

Όντας ακόμη νεαρός, έκανε πραγματικότητα το όνειρό του, μαθαίνοντας να παίζει κιθάρα, ενώ άρχισε να συμμετέχει σε σχολικές ροκ μπάντες.

Σύντομα έκανε και την πρώτη του ηχογράφηση με το συγκρότημα The Shades.

Οι Velvet Underground υπήρξαν ένα από τα αντεργκράουντ συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Φοίτησε στο Syracuse University, όπου καθηγητής του ήταν ο ποιητής Ντέλμορ Σβαρτς.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γνώρισε τον μουσικό Τζον Κέιλ, με τον οποίο ίδρυσαν τους Primitive -που αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Warlocks. Όταν στο συγκρότημα προστέθηκαν οι Στέρλινγκ Μόρισον και Μορίν Τάκερ, έγιναν οι Velvet Underground.

Οι περιγραφές της σκοτεινής πλευράς της Νέας Υόρκης (ναρκωτικά και σαδομαζοχιστικό σεξ) έκαναν ακόμα και τα τραγούδια των Rolling Stones να φαντάζουν αθώα.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Λου Ριντ ακολούθησε σόλο καριέρα.

Μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου γνωρίζεται με τον Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Λου Ριντ, με τίτλο Transformer το 1972.

Αυτός ο γκλαμ ροκ δίσκος αποτελεί μια περιγραφεί της ζωής στο Factory του Άντι Γουόρχολ. Ακολούθησαν τα Berlin, Sally Can’t Dance και Metal Machine Music.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αποφασίζει να κάνει στροφή, και αρχίζει να γράφει πιο ρυθμικά και αισιόδοξα τραγούδια.

Το 1980 παντρεύτηκε τη Σίλβια Μοράλες με την οποία χώρισε μια δεκαετία αργότερα. Οι φήμες για τη σεξουαλική του ταυτότητα και η χρήση ναρκωτικών τον είχαν μετατρέψει σε μύθο τη δεκαετία του 1970 -ενέπνευσαν μάλιστα και την ταινία Velvet Goldmine όπου ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ερμηνεύει έναν μουσικό, εμπνευσμένο από τους Ίγκι Ποπ και Λου Ριντ.

Το 2008 παντρεύτηκε την καλλιτέχνιδα Λορίν Άντερσον.

Για το έργο του ο ίδιος δήλωνε το 1987 στο Rolling Stone ότι αποτελεί το «σπουδαίο αμερικανικό μυθιστόρημα». «Κάθε δίσκος μου αποτελεί και ένα κεφάλαιο» έλεγε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024