Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των θεάτρων

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των θεάτρων

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε την Τρίτη το σχέδιο νόμου που κατήρτισαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με την αδειοδότηση θεατρικών χώρων και χώρων συνάθροισης κοινού.

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε την Τρίτη το σχέδιο νόμου που κατήρτισαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με την αδειοδότηση θεατρικών χώρων και χώρων συνάθροισης κοινού.

Το σχέδιο νόμου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο υπουργείων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον δήμο Αθηναίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου, την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και την Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.

Για πρώτη φορά, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή τού υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, του αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των σωματείων των θεατρικών χώρων.

Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει το πρόβλημα της λειτουργίας, που αντιμετώπιζαν πολλοί θεατρικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης κοινού, οι οποίοι δεν διέθεταν τη σχετική άδεια. Πρόβλημα, που οφειλόταν εν μέρει στην παρωχημένη σχετική νομοθεσία, καθώς χρονολογείται στην πρώτη της μορφή από το 1936.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «το σχέδιο νόμου παρακολουθεί και ενισχύει τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που συνδυάζουν ποικίλες τέχνες με πρωτότυπους τρόπους, αλλά και σε πρωτότυπους χώρους συνυπολογίζοντας τις σύγχρονες συνθήκες ζωής σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο».

Παράλληλα, «διασφαλίζει τους νομοταγείς επαγγελματίες, διευκολύνει τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ δεν παραλείπει να ρυθμίσει και το καθεστώς των κτιρίων με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας προ του 1989, όπου ήδη λειτουργούν θέατρα».

Προβλέπονται, επίσης, κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι, παραβλέποντας την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων πραγματοποιούν παραστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη πλέον άδεια.

Τέλος, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία θα αναλάβει την οριστική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους χώρους θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών οπτικοακουστικών τεχνών.

Το σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο μέσω των ιστοσελίδων του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΕΣ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024