Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εγκαίνια για το αφήγημα της ζωής του Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη

Εγκαίνια για το αφήγημα της ζωής του Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη

«Εκεί, στις αναμνήσεις μου τις παιδικές, βασίζεται ό,τι έκανα» έχει πει ο Γιάννης Τσαρούχης. Με μια σπουδαία έκθεση από τα πρώτα βήματα του ζωγράφου, σε παιδική ηλικία ακόμα, έως το ξέσπασμα του Πολέμου το 1940, ο επισκέπτης  μπορεί να «διαβάσει» το αφήγημα της ζωής του Τσαρούχη, όπως εκείνος το αποτύπωσε στην τέχνη του. Η εντυπωσιακή και αποκαλυπτική έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη.

«Εκεί, στις αναμνήσεις μου τις παιδικές, βασίζεται ό,τι έκανα» έχει πει ο Γιάννης Τσαρούχης. Με μια σπουδαία έκθεση από τα πρώτα βήματα του ζωγράφου, σε παιδική ηλικία ακόμα, έως το ξέσπασμα του Πολέμου το 1940, ο επισκέπτης μπορεί να «διαβάσει» το αφήγημα της ζωής του Τσαρούχη, όπως εκείνος το αποτύπωσε στην τέχνη του.

Η εντυπωσιακή και αποκαλυπτική έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Πρώτο Μέρος (1910 – 1940)», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου και το δεύτερο μέρος της «εικονογράφησης της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη 1940 έως 1989» θα παρουσιαστεί το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση πατά γερά στο εύρος της σκέψης και της εξέλιξης του Γιάννη Τσαρούχη, μέσα από τα ντοκουμέντα και τα έργα που συγκέντρωνε μεθοδικά σε όλη του τη ζωή και κατόρθωσε να εναποθέσει στο Ίδρυμα Τσαρούχη, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε και συνεχίζει τη δραστηριότητά του η πρόεδρος του, Νίκη Γρυπάρη, σε συνεργασία από πέρσι, με το Μουσείο Μπενάκη.

Με γνώση και διεισδυτικότητα στο έργο του Γ.Τσαρούχη, η Νίκη Γρυπάρη χαράζει στην έκθεση, με τη βοήθεια της σκηνογράφου Λίλης Πεζανού, βήμα – βήμα την καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ακόμα και υφάσματα, που ύφαινε ο ίδιος.

Στην είσοδο της έκθεσης δεσπόζει μια μεγάλη φωτογραφική ανατύπωση του Πειραιά, όπου γεννήθηκε το 1910 ο Γιάννης Τσαρούχης και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και απέναντι τα εντυπωσιακά «Καράβια στο ηλιοβασίλεμα» που ζωγράφισε σε ηλικία μόλις 7 ετών. Ακόμη, την έκθεση στολίζει και η φωτογραφία της μητέρας του, που ο ζωγράφος κρατούσε στο δωμάτιό του.

Μαζί της πήγε στα 6,5 του χρόνια και παρακολούθησε Αΐντα στο Στάδιο, παράσταση αποφασιστικής σημασίας για τον ίδιο, όπως και μια σχολική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλέους. Η αγάπη του για το θέατρο και ο πόθος του να δουλέψει σ΄αυτό σαν σκηνογράφος δημιουργείται ήδη σε αυτή την ηλικία, από την επιθεώρηση «Ξιφίρ – Φαλέρ», όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος: «Μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση τα σκηνικά του Αραβαντινού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024