Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το αμερικανικό γουέστερν στο «μικροσκόπιο» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Το αμερικανικό γουέστερν στο «μικροσκόπιο» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Ένα αφιέρωμα στο αμερικανικό γουέστερν πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα με τίτλο «Γουέστερν: Μια αμερικανική υπόθεση» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Ένα αφιέρωμα στο αμερικανικό γουέστερν πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα με τίτλο «Γουέστερν: Μια αμερικανική υπόθεση» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες: Τα αγριόχορτα των Γουίλιαμ Χαρτ και Κινγκ Μπάγκοτ (1925), Κολοράντο του Νίκολας Ρέι (1955), Οι φυγάδες του Μιζούρι του Άρθουρ Πεν (1976) και Τζόνι Γκιτάρ του Νίκολας Ρέι (1954).

Ο Γουίλιαμ Χαρτ, η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του γουέστερν την περίοδο του βωβού (ως σκηνοθέτης και ηθοποιός), καθιερώθηκε ως σουπερστάρ του είδους στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ. Στα Αγριόχορτα, την τελευταία του δημιουργία, αφηγείται την ηρωική εποποιία των καραβανιών στο δρόμο για την κατάκτηση της Άγριας Δύσης.

Στο Κολοράντο ο Ματ, ένας πρώην κατάδικος, που φυλακίστηκε άδικα, συναντά τον νεαρό Ντέιβι που του θυμίζει τον χαμένο του γιο. Το αίμα του νεαρού βράζει, αλλά καθώς είναι άπειρος, ο Ματ αποφασίζει να τον πάρει υπό την προστασία του, να τον «υιοθετήσει», να τον εκπαιδεύσει στο σκληρό τρόπο ζωής της Άγριας Δύσης. Τα πράγματα όμως πηγαίνουν άσχημα: οι δύο άνδρες συλλαμβάνονται, κατά λάθος, από μια ομάδα οργισμένων χωρικών που επιχειρεί να τους λιντσάρει, καθώς τους θεώρησε ληστές τρένων.

Οι Φυγάδες του Μιζούρι εκτυλίσσονται στην Μοντάνα του 1880, όπου ο Τομ Λόγκαν αρχηγός μιας συμμορίας αλογοκλεφτών, ορκίζεται εκδίκηση στον μεγαλοκτηματία Μπράξτον που διέταξε τον απαγχονισμό ενός φίλου του. Για τον λόγο αυτό αγοράζει μία φάρμα στη Μοντάνα, ως βιτρίνα, η οποία γειτονεύει μ’ εκείνη του Μπράξτον. Ο Τομ σύντομα θα μείνει μόνος του, όταν η συμμορία του θα φύγει για τον Καναδά, και θα «βάλει στο μάτι» τη δυναμική κόρη του γείτονα, Τζέιν.

Στην Άγρια Δύση λαμβάνει χώρα και το Τζόνι Γκιτάρ. Η Βιένα είναι ιδιοκτήτρια ενός σαλούν, στο οποίο συχνάζουν απόκληροι και παράνομοι και περιμένει να επωφεληθεί από τις αλλαγές στη χρήση γης που επίκεινται λόγω της διέλευσης του σιδηροδρόμου. Τα ίδια όμως συμφέροντα έχει και η Έμμα, αρχηγός της οικογένειας που ελέγχει οικονομικά την μικρή πόλη και ουσιαστικά την διοικεί.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στις 17:30, πριν την προβολή της ταινίας Τζόνι Γκιτάρ, ο ποιητής – σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος θα μιλήσει στο κοινό με θέμα «Η έννοια του δικαίου στο γουέστερν».

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

(Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Ώρα προβολών: 18:30, 21:00

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

18.30 Τα αγριόχορτα

21.00 Κολοράντο

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

18.30 Οι φυγάδες του Μιζούρι

21.00 Τζόνι Γκιτάρ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

18.30 Κολοράντο

21.00 Οι φυγάδες του Μιζούρι

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

18.30 Τζόνι Γκιτάρ

21.00 Τα αγριόχορτα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024