Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης

Διεθνής συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης

Tα όρια των επεμβάσεων, οι προτεραιότητες της αναστήλωσης και οι νέες τεχνικές είναι μερικά από τα θέματα που εξέτασε η 6η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Αθήνα. Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2000-2010, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιστολή της UNESCO στη Βρετανία.

Tα όρια των επεμβάσεων, οι προτεραιότητες της αναστήλωσης και οι νέες τεχνικές είναι μερικά από τα θέματα που εξέτασε η 6η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Αθήνα.

Στο συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη κατά την περίοδο 2000-2010, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επιστολή της UNESCO προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βρετανίας, καθώς και τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ, με την οποία οι βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

Ο υπουργός τόνισε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών. Και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο σημαντική εν όψει της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

«Όλοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί» είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, αφού εξήρε τη σημασία του ρόλου που ανέλαβε ο κορυφαίος διεθνής πολιτιστικός οργανισμός.

Master Plan

Στα πρώτα συμπεράσματα του συμποσίου, το οποίο παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ότι απαιτείται ένα «master plan»προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες, ο χρόνος υλοποίησης και το κόστος των έργων αναστήλωσης της Ακρόπολης, καθώς περιορίζονται τα διαθέσιμα χρήματα και ταυτόχρονα θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερες σκαλωσιές ή για μικρότερο χρονικό διάστημα στο μνημείο.

«Στον Παρθενώνα υλοποιείται μέρος των προγραμμάτων της δυτικής πλευράς και του βόρειου τοίχου» ανέφερε η αρχιτέκτονας Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

«Στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της ανωδομής του νότιου τοίχου του κεντρικού κτηρίου, επιτελούνται εργασίες στη νότια πτέρυγα του μνημείου και προγραμματίζεται επέμβαση στη βορειοδυτική γωνία του κεντρικού κτηρίου.

»Στο ναό της Αθηνάς Νίκης ολοκληρώθηκαν η αποκατάσταση της κορωνίδας του πύργου και οι εργασίες βελτίωσης, προστασίας και λειτουργικότητας του υπόγειου χώρου του ναού. Στα τρία παραπάνω μνημεία και στο Ερέχθειο υλοποιούνται εργασίες συντήρησης της επιφάνειας των μαρμάρων. Συνεχίζεται το πρόγραμμα διαχείρισης των διάσπαρτων στον αρχαιολογικό χώρο λίθων.

»Τέλος, προγραμματίζεται περιορισμένης έκτασης επέμβαση στο νότιο τείχος της Ακροπόλης».

Καθαρισμός με λέιζερ

Η προϊσταμένη του Εργαστηρίου Συντήρησης ΥΣΜΑ, Χημικός Μηχανικός Ε. Αγγελακοπούλου, ανέφερε ότι «για την ανάπτυξη ασφαλούς μεθόδου καθαρισμού της επιφάνειας των
μαρμάρων από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους εκπονήθηκε ερευνητική
εργασία με αντικείμενο τη συγκριτική αποτίμηση διαφορετικών
μεθόδων καθαρισμού (μικροψηγματοβολή, αναστροφή της γύψου,
επιθέματα, λέιζερ) η οποία κατέληξε στην πρόταση εφαρμογής
συστήματος λέιζερ. Το λέιζερ εφαρμόστηκε στη Δυτική Ζωφόρο του
Παρθενώνα και στη φατνωματική οροφή της Πρόστασης των Κορών του
Ερεχθείου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024