Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε «Red Hulk» και Έκτορα Λυγίζο τα πρώτα βραβεία των Νυχτών Πρεμιέρας

Σε «Red Hulk» και Έκτορα Λυγίζο τα πρώτα βραβεία των Νυχτών Πρεμιέρας

Μετά το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και οι Νύχτες Πρεμιέρας απένειμαν το μεγάλο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών στο Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, μια ταινία που έχει στο επίκεντρό της το αυγό του φιδιού. Βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας στην ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού στις βραβεύσεις των πρωτοεμφανιζόμενων.

Μετά το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και οι Νύχτες Πρεμιέρας απένειμαν το μεγάλο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών στο Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, μια ταινία που έχει στο επίκεντρό της το αυγό του φιδιού.

Το σκεπτικό της βράβευσης ήταν «η καίρια και διεισδυτική απεικόνιση των ψυχολογικών διαδρομών, μεταπτώσεων και αδιεξόδων του κεντρικού ήρωα, ως ενός ανθρώπου χωρίς ιδιότητες, που οδηγείται σε μια από τις πιο σκοτεινές επιλογές της νεοελληνικής απόγνωσης».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Στο Κατώφλι, τρίτο βραβείο στην Νικολέτα της Σόνια Λίζα Κέντερμαν.

Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε η ταινία Dead End της Τώνιας Μισιαλή, την οποία η κριτική επιτροπή επαίνεσε για «τον ιδιαίτερα επιτυχημένο, ακριβή και διακριτικό τρόπο με τον οποίο ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία ενός ζευγαριού τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζει τους φόβους του τέλους».

Οι Ζήσης Κοκκινίδης και Ίωνας Παπασπύρου τιμήθηκαν για το σενάριό τους για την ταινία Δεν Είμαι Τώρα Εδώ, μια ταινία «που ακολουθεί τις διαδρομές του εγώ στις σύγχρονες μεταμφιέσεις του και αναγάγει σε τέχνη το προσωπικό και το τυχαίο, περιγράφοντας την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σταματήσει το χρόνο».

Τέλος, η κριτική επιτροπή απένειμε τρεις ειδικές μνείες, στις ταινίες Lea του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, Dust του Θανάση Τσιμπίνη και Boil της Ήρας Ντίκα.

Το βράδυ του Σαββάτου απονεμήθηκαν και τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα, ο Έκτορας Λυγίζος (Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού) κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος (Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού) βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας και η Μαρία Γεωργιάδου (Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?) βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.

Το βράδυ της Κυριακής θα απονεμηθούν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. Ανάμεσα στις συμμετοχές που θεωρείται πιθανό να αποσπάσουν βραβείο είναι τα Μαθήματα Αρμονίας από το Καζακστάν, το Short Term 12, το Θανατηφόρο και το Αγάπη Αιώνια.

Τα Μαθήματα Αρμονίας είναι μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς που ασχολείται με το φαινόμενο του bullying, ξεκινώντας από το σχολείο και μελετώντας το στις διάφορες εκφάνσεις του.

Το Short Term 12 είναι μια τρυφερή ιστορία που έχει στο επίκεντρό της την Γκρέις και τον Μέισον, ένα ζευγάρι που εργάζονται ως σύμβουλοι σε ίδρυμα όπου φιλοξενούνται παιδιά. Όταν στο ίδρυμα εντάσσεται η Τζέιντεν, ένα προικισμένο αλλά ταλαιπωρημένο ψυχολογικά κορίτσι, η Γκρέις ταυτίζεται με τους πόνους ενός παιδιού που οφείλει αρχικά να προστατέψει ενώ παράλληλα αφυπνίζονται οι προσωπικοί δαίμονες του σκοτεινού παρελθόντος της.

Στο Θανατηφόρο, μία παρέα αγοριών πιέζει έναν συνεσταλμένο νεαρό να συμμετάσχει στον ομαδικό βιασμό μιας κοπέλας. Δέκα χρόνια αργότερα, εκείνος ξανασυναντά την κοπέλα και κατακλύζεται από τύψεις. Αποφασίζει να την προσεγγίσει και να εξιλεωθεί.

Στο Αγάπη Αιώνια ένας νεαρός έχει εμμονή με τον θάνατο. Θα ξεκινήσει να βοηθά ανθρώπους να αυτοκτονήσουν, θα ερωτευτεί και θα κληθεί να παλέψει με τις μακάβριες σκέψεις του.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς και μετά την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Η Ζωή της Αντέλ, παρουσία της ελληνικής καταγωγής ηθοποιού, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας ενόψει Final Four: «Να σταθούμε πιο τυχεροί από τα δύο προηγούμενα» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και για το επικείμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024