Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η δημιουργός του «Απαγορευμένου Ποδηλάτου» μιλά για την πρώτη ταινία της Σ.Αραβίας

Η δημιουργός του «Απαγορευμένου Ποδηλάτου» μιλά για την πρώτη ταινία της Σ.Αραβίας

Είναι υπεύθυνη για μια πολύ σημαντική πρωτιά. Η σκηνοθέτης Χάιφα Αλ Μανσούρ γύρισε την πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία και δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Η δημιουργός μίλησε στο in.gr για την ταινία της, Απαγορευμένο Ποδήλατο, για τη θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία -και το πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς σινεμά-, καθώς και τις «μικρές» επαναστάσεις που αλλάζουν τις ζωές μας.

Είναι υπεύθυνη για μια πολύ σημαντική πρωτιά. Η σκηνοθέτης Χάιφα Αλ Μανσούρ γύρισε την πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία και δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι είναι γυναίκα.

Η δημιουργός μίλησε στο in.gr για την ταινία της, Απαγορευμένο Ποδήλατο, για τη θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία -και το πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς σινεμά-, καθώς και τις «μικρές» επαναστάσεις που αλλάζουν τις ζωές μας.

Για τη θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία

Ήθελα να κάνω μια ταινία ρεαλιστική, για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Σαουδική Αραβία. Και για μένα ήταν δύσκολο να γίνω σκηνοθέτιδα, καθώς στη στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει σχολή κινηματογραφιστών, δεν υπάρχει αντίστοιχη εκπαίδευση. Αν και η νοοτροπία αρχίζει σταδιακά να αλλάζει, υπάρχουν πολλοί που όταν τους λέω ότι γυρίζω ταινίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες μου λένε ότι πρέπει να μείνω στο σπίτι και να μεγαλώνω τα παιδιά μου.

Για τη μικρή πρωταγωνίστρια

Ψάξαμε πολύ για να βρούμε τη μικρή και δυσκολευτήκαμε γιατί δεν έχουμε πρακτορεία κάστινγκ. Ο χαρακτήρας είναι βασισμένος στη μικρή ανιψιά μου. Η πρωταγωνίστρια μπήκε μέσα με παρόμοια συμπεριφορά. Της ζήτησα να τραγουδήσει και εκείνη άρχισε να τραγουδά Τζάστιν Μπίμπερ. Δεν ξέρει αγγλικά και αυτό ήταν το μόνο τραγούδι που μπορούσε να πει στα αγγλικά.

Για τη δική της παιδική ηλικία

Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη της Σαουδικής Αραβίας και είμαι ένα από τα 12 παιδιά, είμαι το νούμερο οκτώ. Πήγαινα σε ένα σχολείο παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στην ταινία. Η οικογένειά μου είναι μια τυπική μεσοαστική οικογένεια. Οι γονείς μου δεν μιλούν αγγλικά, αλλά είναι πολύ ευγενικοί και καλοί. Μου επέτρεπαν να βλέπω τηλεόραση και να ακούω μουσική… Όλα αυτά σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ συντηρητική. Στις συμμαθήτριές μου στο σχολείο δεν επέτρεπαν να διαβάζουν βιβλία ή να βλέπουν τηλεόραση ή να ακούν μουσική. Όλα αυτά απαγορεύονταν γιατί θεωρείτο ότι διέφθειραν την ψυχή σου και σε έκαναν ανήθικο. Τα κορίτσια στο σχολείο μου δεν έρχονταν να παίξουν μαζί μου γιατί δεν ήμασταν «αρκετά σοβαρή» σαν οικογένεια, αλλά είμαι ευγνώμων στους γονείς μου που πάντα μου επέτρεπαν να κάνω αυτό που ήθελα.

Για τις «μικρές» επαναστάσεις και την Αραβική Άνοιξη

Πιστεύω ότι αυτές οι μικρές επαναστάσεις είναι πιο βιώσιμες και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξουν τα μυαλά και οι ιδέες και οι καρδιές των ανθρώπων και η αλλαγή δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Βλέπω την κατάσταση σε όλες τις χώρες και με θλίβει το γεγονός ότι υπάρχει τόση βία. Θέλω να δω να αλλάζει η νοοτροπία στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν θέλω να δω φαινόμενα όπως αυτά που βλέπω σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος. Θέλω να δω τις γυναίκες να έχουν περισσότερα δικαιώματα, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει αυτό. Δεν πιστεύω στις ριζικές αλλαγές ή στις γρήγορες αλλαγές. Πιστεύω ότι αποβαίνουν άκαρπες.

Η πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Σε άλλες αραβικές χώρες βλέπουμε πιο ισχυρή κινηματογραφία. Εδώ δεν υπάρχουν αίθουσες κινηματογράφου, βιομηχανία. Επομένως δεν υπάρχουν χρήματα γι’ αυτό. Αλλά η τηλεόραση είναι ανεπτυγμένη. Μόνο ταινίες από την Αίγυπτο παίρνουν διανομή. Δεν βλέπουμε συχνά ταινίες από άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο για παράδειγμα. Αυτό αλλάζει σιγά- σιγά. Η δική μου ταινία προβλήθηκε σε πολιτισμικά φεστιβάλ, όχι σε εμπορική αίθουσα. Αλλά θα κυκλοφορήσει σε DVD και θα προβληθεί στην τηλεόραση. Ελπίζω ότι σύντομα θα ανοίξουν κινηματογράφοι στην Σαουδική Αραβία. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πάνε σινεμά και να διασκεδάσουν. Οπότε ελπίζω στην αλλαγή που θα φέρει αυτή η νέα γενιά, αν και εκτιμώ ότι θα χρειαστούν ακόμα κάνα-δύο χρόνια μέχρι να ανοίξει κάποια αίθουσα κινηματογράφου.

Για το μέλλον του αραβικού κινηματογράφου και το επόμενό της πρότζεκτ

Ελπίζω ότι η ταινία θα δώσει την δυνατότητα σε ευρωπαίους παραγωγούς να επενδύσουν σε ταινίες από τη Σαουδική Αραβία. Εγώ αυτή τη στιγμή ταξιδεύω, από το Σαν Φρανσίσκο στην Ιαπωνία για την κυκλοφορία της ταινίας. Θέλω, όμως, να κάτσω να γράψω μία καινούρια ιστορία που να εκτυλίσσεται και αυτή στη Σαουδική Αραβία.

* Η ταινία «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 26 Σεπτεμβρίου σε διανομή Feelgood

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024