Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρουσίαση κινηματογραφικής διημερίδας με αιχμές κατά της Πολιτείας

Παρουσίαση κινηματογραφικής διημερίδας με αιχμές κατά της Πολιτείας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει τη διημερίδα «Riding the Greek Wave», στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σημαντικούς προσκεκλημένους από τον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, άφησε αιχμές κατά της Πολιτείας, όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γ.Παπαλιού.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει τη διημερίδα «Riding the Greek Wave», στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σημαντικούς προσκεκλημένους από τον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς.

Σκοπός της διημερίδας είναι να εμβαθύνει και να ενημερώσει πληρέστερα, κυρίως τους νέους κινηματογραφιστές, για τις διεθνείς συμπαραγωγές και τη διανομή των ελληνικών ταινιών.

«Αν το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών ταινιών είναι το πρώτο ζητούμενο, η διανομή τους είναι ένα ακόμα πιο πολύπλοκο και καθοριστικό ζήτημα. Είναι θλιβερή η προοπτική, οι ελληνικές ταινίες να μένουν στα ντουλάπια» είπε νωρίτερα, την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, αναφέροντας ότι «οι Έλληνες κινηματογραφιστές έχουν αποδείξει- φέτος ακόμα περισότερο- ότι όχι μόνο δεν είναι κρατικοδίαιτοι, αλλά αποτελούν μία εξαιρετικά υγιή και παραγωγική κοινότητα, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση».

Οι τομείς που θα αναπτυχθούν στη διημερίδα είναι, αφενός η κατάρτιση και η δικτύωση ανερχόμενων και έμπειρων παραγωγών με ξένους διευθυντές παραγωγής, αφετέρου οι αιτήσεις χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών σε ευρωπαϊκά κέντρα η και η εξολοκλήρου χρηματοδότηση ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (που δεν υπερβαίνουν τις 160 χιλιάδες ευρώ), και στη συνέχεια οι δυνατότητες διείσδυσής τους στην παγκόσμια αγορά.

Ο Ρομπέρτο Ολά, εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, η Σαβίνα Νεϊρότι, υπεύθυνη του προγράμματος Bienalle College-Cinema, η Φεντερίκα Τρεμολάντα, εκπρόσωπος του youtube (google) Ελλάδας και Ιταλίας, είναι κάποια από τα ονόματα που θα συμμετάσχουν και θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια, παράλληλα με τη διημερίδα.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη δημιουργική πορεία του ελληνικού κινηματογράφου και της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού» απάντησε η κ. Ευαγγελάκου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραίτηση του Γιώργου Παπαλιού από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Οι λόγοι παραίτησης του Γιώργου Παπαλιού δεν ήταν προσωπικοί, όπως επικαλέστηκε στη σχετική ανακοίνωση, αλλά αυτοί που ανέφερε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα και είναι διασταυρωμένοι» πρόσθεσε.

Η κ. Ευαγγελάκου συμπλήρωσε: «Εδώ κι ένα χρόνο το Κέντρο Κινηματογράφου έχει χάσει δύο μέλη του από το ΔΣ (Τατιάνα Καραπαναγιώτη και Χριστίνα Κάλλας) τώρα και τον πρόεδρό του, και η Πολιτεία δεν έχει επιδείξει ταχύτητα και ευαισθησία, με αποτέλεσμα, για λόγους γραφειοκρατίας, να μη μπορούν να υπογραφούν κρίσιμες αποφάσεις για την παραγωγή ταινιών. Αυτό ειναι θέμα πολιτικής απόφασης».

«Έχουμε μάθει να κάνουμε ταινίες χωρίς λεφτά. Τώρα θα κάνουμε και με εμπόδια;» αναρωτήθηκε.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και συνδιοργανωτής του «Riding the Greek Wave» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην παραίτηση του κ. Παπαλιού, σημείωσε: «Είναι λυπηρή η αποχώρησή του, γιατί ο ρόλος του είναι καθοριστικός και έχει σημαδέψει τον ελληνικό κινηματογράφο, από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Εύχομαι να βρεθεί ένας αντάξιός του και να πάει μπροστά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

«Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού και αυτό πρέπει η Πολιτεία να το καταλάβει. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε ήταν ότι ο ελληνικός κινηματογράφος έδινε τη δυνατότητα σε υπουργούς να εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, να αποκτούν μέρος από τη λάμψη του, να μιλούν για αλλαγές του νόμου για τον κινηματογράφο, και μάλιστα έναν νόμο που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με τον νόμο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουλμέτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024