Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε η Τζούντι Ντεντς στη Μόστρα

Εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε η Τζούντι Ντεντς στη Μόστρα

Ενδιαφέρουσες επιλογές περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του το 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Δύο ταινίες με εξαιρετικές ερμηνείες και πιθανότητες για κάποιο βραβείο προβλήθηκαν το Σάββατο στη Μόστρα.

Ενδιαφέρουσες επιλογές περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του το 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Δύο ταινίες με εξαιρετικές ερμηνείες και πιθανότητες για κάποιο βραβείο προβλήθηκαν το Σάββατο στη Μόστρα.

Στην ταινία του Φιλομένα, ο Βρετανός σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς παρουσιάζει την έρευνα μιας Ιρλανδής μάνας, με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου, να ανακαλύψει τα ίχνη του γιου της, που της τον πήραν, 50 χρόνια πριν, οι καλόγριες ενός καθολικού μοναστηριού στην Ιρλανδία (όπου γέννησε το παιδί της ως «μοναχική αμαρτωλή» μητέρα) για να το πουλήσουν σε Αμερικάνους.

Με βάση μια πραγματική ιστορία, ο Φρίαρς έφτιαξε μια συναρπαστική, αποκαλυπτική ταινία, στο στιλ των ταινιών του free cinema, αλλά κι αυτό του Κεν Λόουτς, συνδυάζοντας με δεξιοτεχνία το χιούμορ με τη συγκίνηση -οι συναντήσεις της μητέρας με την αδερφή του χαμένου γιου κι αργότερα με το σύντροφό του είναι από τι πιο ωραίες της ταινίας, με την κάθε μια να μας αποκαλύπτει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα των διαφορετικών ανθρώπων, που το «δίδυμο» συναντά στην πορεία του- και αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από την Τζούντι Ντεντς (έφτιαξε μια σπαραχτική, ταυτόχρονα αποφασιστική, μητέρα) και τον Στιβ Κούγκαν (εκτός από το ρόλο, συμμετείχε και στο σενάριο).

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις αποκαλύψεις της ηρωίδας, που πρωτοπαρουσιάστηκαν σε βιβλίο (στο οποίο βασίστηκε η ταινία) ξεκίνησαν κι άλλες αναζητήσεις παιδιών από τις μητέρες τους, παιδιών που πουλήθηκαν από αυτό τις μοναχές – οι οποίες αναλάμβαναν δήθεν να φροντίζουν τις «αμαρτωλές» μοναχικές μητέρες, αναγκάζοντας τις να εργάζονται βαριά για έξι χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους και που, στη συνέχεια, το πουλούσαν ακριβά σε αμερικανικές οικογένειες.

Μετά την ταινία του As I Lay Dying, βασισμένη σε βιβλίο του Γουίλιαμ Φώκνερ, που είδαμε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζέημς Φράνκο στρέφεται σε βιβλίο του Κόρμακ Μακάρθι για τη νέα του, ανεξάρτητη ταινία, Child of God, που είδαμε στο διαγωνιστικό τμήμα.

Πρόκειται για μια δυνατή ταινία, με σκηνές δοσμένες με ωμό νατουραλισμό (συχνά αποκρουστικές) με πρωταγωνιστή ένα μοναχικό, ψυχοπαθή, νεκρόφιλο, σίριαλ κίλερ.

Ταυτόχρονα, η ταινία του Φράνκο είναι και ένα πικρό σχόλιο πάνω στα ήθη και έθιμα μιας κλειστής αδιάφορης για τον άνθρωπο, κοινωνίας.

Με τη βοήθεια της εξαίρετης φωτογραφίας της Κριστίνα Βόρος και την υποβλητική μουσική φολκ του Ααρον Έμπρι, ο Φράνκο κατάφερε να φτιάξει μια ατμοσφαιρική ταινία που θυμίζει τις κλασικές του Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’40, με τον άγνωστο ηθοποιό Σκοτ Χέιζ να φτιάχνει το πράγματι αξέχαστο πορτρέτο του βασανισμένου, μισότρελου ήρωά του.

Θετικά σχόλια έχει αποσπάσει και ο Νίκολας Κέιτζ για την ερμηνεία του στην ταινία Joe του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, με πολλούς να μιλάνε για μία επιστροφή του ηθοποιού στις καλές του στιγμές.

Αύριο θα προβληθεί και η ελληνική ταινία του Διαγωνιστικού Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, με τον ίδιο να βρίσκεται από χτες στο Λίντο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024