Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εγκαίνια για τη Μπιενάλε, ο Στ.Τσιβόπουλος εκπροσωπεί την Ελλάδα

Εγκαίνια για τη Μπιενάλε, ο Στ.Τσιβόπουλος εκπροσωπεί την Ελλάδα

Σήμερα, Παρασκευή, εγκαινιάζεται η 55η Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το έργο «Ιστορία Μηδέν» του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου. Το έργο «Ιστορία Μηδέν» συνδυάζει ένα φιλμ σε τρία επεισόδια με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων. Το φιλμ θέτει ερωτήματα πάνω στην αξία του χρήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, σκιαγραφώντας την εμπειρία τριών ατόμων.

Σήμερα, Παρασκευή, εγκαινιάζεται η 55η Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το έργο «Ιστορία Μηδέν» του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο ελληνικό περίπτερο και αποτελεί, σύμφωνα με τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση, η οποία κινείται ανάμεσα στις περιοχές του βίντεο και του φιλμ, της τεκμηρίωσης και της αλληγορίας.

Επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής είναι η Συραγώ Τσιάρα, προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν» συνδυάζει ένα φιλμ σε τρία επεισόδια με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων. Το φιλμ θέτει ερωτήματα πάνω στην αξία του χρήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, σκιαγραφώντας την εμπειρία τριών απολύτως διαφορετικών ατόμων:

  • μίας ηλικιωμένης συλλέκτριας έργων σύγχρονης τέχνης που πάσχει από άνοια, ζει σε ένα σπίτι που μοιάζει με μουσείο και περνά το χρόνο τηςtsivopoulos-370×250 φτιάχνοντας λουλούδια οριγκάμι με χαρτονομίσματα του ευρώ,
  • ενός Αφρικανού μετανάστη που περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας σπρώχνοντας ένα καρότσι σουπερμάρκετ στο οποίο συλλέγει άχρηστα μέταλλα για να τα πουλήσει,
  • ενός καλλιτέχνη που με το iPad του παρατηρεί και καταγράφει του τυχαίες σκηνές στους δρόμους της πόλης.

Στο κέντρο της εγκατάστασης βρίσκεται το αρχείο που περιλαμβάνει κείμενα και εικόνες με παραδείγματα από εναλλακτικά, μη-νομισματικά συστήματα συναλλαγών.

Εστιάζοντας σε ιστορικές και σύγχρονες εφαρμογές εναλλακτικών κοινωνικών πειραμάτων, όπως ένα σύστημα μεταφοράς μετρητών με προπληρωμένα λεπτά στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο εξελίσσεται ως μία μορφή εναλλακτικού νομίσματος σε περιοχές της Αφρικής, το αρχείο λαμβάνει μία σαφή πολιτική θέση η οποία αμφισβητεί την ομογενοποιητική ισχύ του ενιαίου νομίσματος.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσιάζεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την κορύφωση της πολυεπίπεδης κρίσης ως μία ευκαιρία να εκφράσει ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον.

Ο τίτλος του έργου δεν υπαινίσσεται το τέλος, αλλά ένα σημείο επανεκκίνησης, ανάκτησης δυνάμεων και ανάπτυξης: τη στιγμή που γεννιέται κάτι καινούργιο.

Προσεγγίζοντας τη σχέση μας με το χρήμα με έναν τρόπο ποιητικό, υιοθετώντας μία φιλοσοφική οπτική, το έργο προκρίνει δυναμικούς τρόπους για την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνευθύνης ως μέσων για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας θα διοργανωθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο διήμερο συνέδριο με θέμα: «Σημειώσεις για μια εθνική εκπροσώπηση» με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, ανεξάρτητων επιμελητών, κριτικών τέχνης και καλλιτεχνών για να τεθούν σε δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες της εκπροσώπησης της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις και της προβολής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος ζει στο Άμστερνταμ και την Αθήνα. Το έργο του αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, το genius loci και στα είδη των λόγων που εκφέρονται στο δημόσιο πεδίο. Το έργο του εξάλλου πραγματεύεται την τεχνολογία της εικόνας, την τηλεοπτική αισθητική και την ιστορική αυθεντικότητα του κινηματογράφου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, θα βρεθεί στη Βενετία για τα εγκαίνια της Μπιενάλε.

Η 55η Διεθνής Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia 1 Ιουνίου θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013, και θα φιλοξενηθεί στα Giardini και στο Arsenale, καθώς και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024