Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μουσικά παραδοσιακά παραμύθια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μουσικά παραδοσιακά παραμύθια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τρεις μουσικές ιστορίες με αφορμή ελληνικά λαϊκά παραμύθια, στη μορφή για αφηγητή και μικρό ορχηστρικό σύνολο παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του κύκλου Ελληνικό Σχέδιο. Η εκδήλωση με τίτλο «Ήταν μια φορά...» πραγματοποιείται στις 28 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια υπάρχουν σε διάφορες καταγραφές. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο διαδεδομένα όσο τα παραμύθια του Άντερσεν ή των αδελφών Γκριμμ.

Το ίδιο και οι ήρωες: ο Πολυροβυθάς δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Κοντορεβυθούλης.

Κι όμως, τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας: τα στοιχεία της φύσης αποκτούν οντότητα, τα ζώα μιλάνε, θεριά, δράκοι και άλλα φανταστικά όντα ζωντανεύουν, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων ή αλλάζουν μορφή, μαγικά αντικείμενα και συγκλονιστικές διαπλοκές συνθέτουν τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών που πολλές φορές κινούνται στη σφαίρα του υπερρεαλισμού ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Αυτή την πλευρά της ελληνικής λαϊκής δημιουργίας επέλεξε το Ελληνικό Σχέδιο: τις δημιουργίες των λαϊκών αφηγητών που περνούσαν από στόμα σε στόμα, από τη γιαγιά στο εγγόνι, από γενιά σε γενιά κι από τόπο σε τόπο.

Τρεις μουσικές ιστορίες με αφορμή λαϊκά παραμύθια, στη μορφή για αφηγητή και μικρό ορχηστρικό σύνολο παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του κύκλου Ελληνικό Σχέδιο.

Τρεις συνθέτες -η Νεφέλη Λιούτα, η Δήμητρα Τρυπάνη και ο Τάσος Ρωσόπουλος- δέχθηκαν το κάλεσμα της Στέγης και παρουσιάζουν τρία ελληνικά παραμύθια (Η εκδίκηση της Νεράιδας, Το πιο γλυκό ψωμί, Το βασιλόπουλο και ο δράκος) στη δική τους εκδοχή για αφηγητή και την ορχήστρα Καμεράτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024