Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
15ο ΦΝΘ: Η ώρα του ελληνικού ντοκιμαντέρ

15ο ΦΝΘ: Η ώρα του ελληνικού ντοκιμαντέρ

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει την τιμητική του στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς περισσότερα από 40 ελληνικά ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει την τιμητική του στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς περισσότερα από 40 ελληνικά ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ο Στέλιος Κούλογλου πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό σε μια σειρά από μαρτυρικές πόλεις στην Ελλάδα, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο που καταστράφηκαν από τους ναζί και τους έλληνες συνεργάτες τους και προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί (και εάν) οι νεοναζί σημείωσαν υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές σε αυτές τις περιοχές.

Το ντοκιμαντέρ του Κούλογλου είναι μια πολύ καλή καταγραφή της συλλογικής μνήμης (ή αμνησίας) που συνοδεύει κάποια ιστορικά γεγονότα. Μέσα από συγκινητικές μαρτυρίες κατοίκων που τα έζησαν, προσπαθεί να θυμίσει στους θεατές (αλλά και σε μία σχολική τάξη) την ιστορία του τόπου τους.

Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Κι αυτό γιατί αν περιμένει κανείς να δει ένα ντοκιμαντέρ για τους νεοναζί θα απογοητευτεί. Ο Στέλιος Κούλογλου δεν ρίχνει μια πιο βαθιά ματιά στο φαινόμενο του νεοναζισμού και επικεντρώνεται σε αυτά που όλοι έχουν παρακολουθήσει στις τηλεοράσεις, ενώ το ντοκιμαντέρ του δεν προσφέρει κάποια καινούρια γνώση. Παρ’ όλα αυτά κάνει εξαιρετική δουλειά στο χτίσιμο ενός ντοκιμαντέρ για τη μνήμη και τη λήθη.

Ο Δημήτρης Αθυρίδης αποφασίζει να ακολουθήσει τον Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση για τη δημαρχεία Θεσσαλονίκης το 2010, στο ντοκιμαντέρ του Ένα Βήμα Μπροστά.

Τα πολιτικά παιχνίδια, τα σκάνδαλα, η δυναμική προσωπικότητα του Γ.Μπουτάρη. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο μία ταινία για τα παιχνίδια εξουσίας, αλλά και μια δυνατή προσωπογραφία του υποψήφιου (και στη συνέχεια εκλεγμένου) δημάρχου της Θεσσαλονίκης.

Ένα ντοκιμαντέρ για έναν σπουδαίο άνθρωπο του ελληνικού σινεμά προβλήθηκε, δυστυχώς σχεδόν σε άδεια αίθουσα, το βράδυ της Πέμπτης στις Αποθήκες του λιμανιού. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ «Ντίνος Κατσουρίδης: Μια Ζωή σαν Σινεμά», ένα ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να συνοδεύει τις παρουσιάσεις του βιβλίου που έγραψε ο ίδιος πριν φύγει.

Παρά τα προβλήματά του, το ντοκιμαντέρ προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το έργο ενός σκηνοθέτη (και σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας) που έχει προσφέρει τεράστιο έργο στο ελληνικό σινεμά, από την εποχή του Φίνου στο Έγκλημα στα Παρασκήνια και από εκεί στις ταινίες με τον Θανάση Βέγγο και στη συμμετοχή ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024