Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι διαδηλώσεις έσωσαν προσωρινά γκαλερί του Τείχους του Βερολίνου

Οι διαδηλώσεις έσωσαν προσωρινά γκαλερί του Τείχους του Βερολίνου

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των Βερολινέζων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα: ανεστάλη η κατεδάφιση τμήματος του Τείχους του Βερολίνου στην υπαίθρια East Side Gallery από εταιρείες οικοδομικής ανάπτυξης. Ένα τμήμα 20 μέτρων είχε ήδη αφαιρεθεί, ωστόσο πολίτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν τον γερανό να απομακρύνει και άλλα τμήματα του Τείχους.

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των Βερολινέζων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα: ανεστάλη η κατεδάφιση τμήματος του Τείχους του Βερολίνου στην υπαίθρια East Side Gallery από εταιρείες οικοδομικής ανάπτυξης.

Ένα τμήμα 20 μέτρων είχε ήδη αφαιρεθεί, ωστόσο πολίτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν τον γερανό να απομακρύνει και άλλα τμήματα του Τείχους.

Η γκαλερί θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες σε δημόσιο χώρο.

Το τμήμα του Τείχους θα καταστρεφόταν για να δώσει τη θέση του σε πολυτελή διαμερίσματα.

Χιλιάδες γερμανοί πολίτες υπέγραψαν αίτημα διαμαρτυρίας στο Internet, σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν τα σχέδια των οικοδομικών εταιρειών.

«Ένα τμήμα της γερμανικής και παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς κατεδαφίζεται», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μουσίνσκι της πρωτοβουλίας Sink Mediaspree. «Αυτό είναι μεγάλη ντροπή για αυτήν την πόλη. Ντρέπομαι που είμαι Βερολινέζος» είπε.

«Βρίσκω αβάσταχτο το να βλέπω το τείχος να κατεδαφίζεται τόσο βάρβαρα», σχολίασε ο Τιερί Νουάρ, ένας ζωγράφος έργα του οποίου αποτελούν μέρος της γκαλερί.

Τα απομεινάρια του Τείχους του Βερολίνου -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταστράφηκε μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1989- είναι πλέον δυσεύρετα στη γερμανική πρωτεύουσα. Κομμάτια του πωλήθηκαν και στάλθηκαν στο εξωτερικό.

Η γκαλερί, που δημιουργήθηκε το 1990, αποτελείται από έργα περίπου 120 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες του κόσμου που φιλοτεχνήθηκαν στην ανατολική πλευρά ενός τμήματος του Τείχους του Βερολίνου μήκους 1,3 χιλιομέτρων.

Η γκαλερί βρίσκεται στο πρώην ανατολικό Βερολίνο, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους 1 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.

Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ είχαν δαπανηθεί συνολικά από τις δημοτικές αρχές του Βερολίνου για την αποκατάσταση του δεύτερου δημοφιλέστερου μνημείου της πόλης, μετά την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024