Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζαφάρ Παναχί, γυναικείες παρουσίες και... Μεσσηνία στη Μπερλινάλε

Τζαφάρ Παναχί, γυναικείες παρουσίες και… Μεσσηνία στη Μπερλινάλε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 63ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προβολή της νέας ταινίας του ιρανού σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, Closed Curtain, η Μπερλινάλε στρέφει τα φώτα στις γυναίκες δημιουργούς και... ερωτεύεται τη Μεσσηνία!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 63ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προβολή της νέας ταινίας του ιρανού σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, Closed Curtain, η Μπερλινάλε στρέφει τα φώτα στις γυναίκες δημιουργούς και… ερωτεύεται τη Μεσσηνία!

Ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο Παναχί, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει, αλλά και να στείλει την ταινία του στη Μπερλινάλε.

Η υπόθεση της ταινίας Closed Curtain που θα προβληθεί την Τρίτη έχει ως εξής: «Τρέχουν και οι δύο να ξεφύγουν: ο άνδρας με το σκυλί που δεν επιτρέπεται να έχει, επειδή ο ισλαμικός νόμος το θεωρεί βρόμικο και η νεαρή γυναίκα που έλαβε μέρος σε ένα παράνομο πάρτι στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Κλείνονται σε μία απομονωμένη βίλα με παράθυρα με κουρτίνες και κοιτούν ο ένας τον άλλο καχύποπτα. Γιατί ξύρισε το κεφάλι του; Πώς γνωρίζει αυτή ότι την ακολουθεί η αστυνομία; Και οι δύο είναι φυλακισμένοι σε ένα σπίτι χωρίς θέα σε ένα εχθρικό περιβάλλον». Η παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη θα είναι καταλυτική.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στην Μπερλινάλε πέφτουν στις γυναικείες παρουσίες (μπροστά και πίσω από τις κάμερες). Το In the Name of έχει σκηνοθετήσει η 39χρονη Μαλγκορτσάτα Στσουμόβσκα και το Baby Blues η Καταρτσίνα Ροσλάνιεκ, και οι δύο πολωνικής καταγωγής.

Εντυπωσιακή και η παρουσία της ρουμάνας ηθοποιού Λουμινίτα Γκεοργκίου στην ταινία Child’s Pose του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, ενώ θετικά σχόλια απέσπασε και η… Γκλόρια, ρόλο που ερμήνευσε η Πολίνα Γκαρσία από τη Χιλή.

Μία άλλη ταινία που απέσπασε θετικά σχόλια ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ με τίτλο Don Jon’s Addiction. Ο εθισμένος στο πορνό, Ντον Τζον (ένας τύπος Δον Χουάν) προσπαθεί να γίνει λιγότερο εγωιστής.

Η Μπερλινάλε άνοιξε αυλαία με την ταινία The Grandmaster του Ουόνγκ Καρ Βάι, για την οποία οι κριτικοί εμφανίστηκαν μάλλον διχασμένοι.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσεις έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Το ελληνικό στοιχείο

Δύο από τις ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί στη Μπερλινάλε (στο τμήμα Forum) έχουν αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές.

Πρόκειται για την Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου, η οποία παρακολουθεί την εξαφάνιση ενός διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή (τον ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου, ο οποίος απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την ερμηνεία του).

Παράλληλα, και η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου με τίτλο Κόρη τράβηξε τα βλέμματα και σχολιάστηκε θετικά.

Μία άλλη ταινία, αμερικανικής και ελληνικής παραγωγής, θα προβληθεί τη Δευτέρα στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για το Before Midnight του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, που παρακολουθεί για τρίτη φορά τα ταξίδια του Τζέσι (Ίθαν Χοκ) με τη Σελίν (Ζιλί Ντελπί).

Η ταινία προβάλλεται εκτός Συναγωνισμού και όσοι την έχουν δει μιλούν για μία επώδυνη μεν, αλλά πολύ ρεαλιστική και τρυφερή ταινία. Να σημειωθεί ότι το Before Midnight έχει γυριστεί στη Μεσσηνία, υπέροχες εικόνες της οποίας θα δει ο θεατής να περνάνε από την οθόνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024