Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την Πέμπτη ανοίγει αυλαία το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Την Πέμπτη ανοίγει αυλαία το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Με τη νέα ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι, The Grandmaster, ανοίγει την Πέμπτη η αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο Καρ Βάι θα είναι και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ενός από τα πιο δυναμικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη. Το Φεστιβάλ διαρκεί έως τις 17 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει και ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών ή με ελληνικό ενδιαφέρον.

Με τη νέα ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι, The Grandmaster, ανοίγει την Πέμπτη η αυλαία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Καρ Βάι θα είναι και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ενός από τα πιο δυναμικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Στα μέλη της επιτροπής θα είναι και η «δική μας» Αθηνά Ραχήλ-Τσαγγάρη, καθώς και ο ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, η σκηνοθέτις Σουζάνε Μπίερ από τη Δανία, η Σιρίν Νεσάτ (σκηνοθέτις από το Ιράν, ο Γερμανός Αντρέας Ντρέζεν και η αμερικανίδα διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτης, Έλεν Κουράς.

Συνολικά, 19 ταινίες διεκδικούν Χρυσή Άρκτο. Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ φτάνει στο Βερολίνο με το Side Effects -την ταινία που δηλώνει (ξανά) ότι θα είναι η τελευταία του. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπου πρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο, Ρούνι Μάρα και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Στο διαγωνιστικό συμμετέχει και η νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ, Promised Land. Ένας εργαζόμενος σε εταιρεία φυσικού αερίου φτάνει σε μια μικρή πόλη, τον φυσικό πλούτο της οποίας θέλει να εκμεταλλευτεί η εταιρεία του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Ματ Ντέιμον.

Παράλληλα, στο διαγωνιστικό συμμετέχει το The Necessary Death of Charlie Countryman του πρωτοεμφανιζόμενου Φρέντερικ Μποντ με πρωταγωνιστές τους Έβαν Ρέιτσελ Γουντ και Σία Λε Μπεφ, ενώ ο Ντάνις Τάνοβιτς από τη Βοσνία -γνωστός για το No Man’s Land– παρουσιάζει το An Episode in the Life of an Iron Picker.

Ενώ το πρώτο μέρος της τριλογίας Paradise του Ούλριχ Ζάιντλ (Ο Παράδεισος του Έρωτα) να φτάνει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την επόμενη εβδομάδα, στο Βερολίνο προβάλλεται το τρίτο μέρος της ιστορίας Paradise: Hope.

Μπορεί ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο και ταινίες γυρίζει και καταφέρνει να τις στέλνει σε διεθνή Φεστιβάλ. Στο Βερολίνο θα προβληθεί το καινούριο του πρότζεκτ, Closed Curtain.

Η Γαλλία εκπροσωπείται με τρεις ταινίες: το Camille Claudel 1915 του Μπρούνο Ντιμόν με τη Ζιλιέτ Μπινός να ερμηνεύει την διάσημη γλύπτρια στα χρόνια που πέρασε στο ψυχιατρείο, το La Religieuse του Γκιγιόμ Νικλού με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το On my Way της Εμανουέλ Μπερκό με την Κατρίν Ντενέβ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλες ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό είναι οι: Child’s Pose του Ρουμάνου Κάλιν Πέτερ Νέτσερ, Prince Avalanche του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Gloria του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή, Gold του Τόμας Αρσλάν από τη Γερμανία, Nobody’s Daughter του Χονγκ Σανγκ-Σο από τη Νότιο Κορέα.

Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Πανόραμα με 15 ταινίες. Τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξει η βιογραφία της Λίντα Λοβλέις με την Αμάντα Σέιφριντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ με τίτλο Don Jon’s Addiction.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το Night Train to Lisbon με τους Τζέρεμι Άιρονς και Κρίστοφερ Λι.

Ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το ελληνικού ενδιαφέροντος Before Midnight (έχει γυριστεί στη Μεσσηνία), όπου οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ επιστρέφουν για τρίτη φορά ως Τζέσι και Σελίν. Η ταινία παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ του Σάντανς και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Να σημειωθεί ότι στην ταινία κάνουν την εμφάνισή τους η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και η ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ.

Οι ταινίες πέντε Ελλήνων σκηνοθετών θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο παράλληλο τμήμα Forum.

Από το Forum του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινά τη διαδρομή της η ταινία Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, πρώτη μεγάλου μήκους της Ελίνας Ψύκου.

Στο Βερολίνο θα προβληθεί και η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου (Διόρθωση), με τίτλο Η Κόρη. Η ταινία παρακολουθεί την κρίση αξιών που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ένα 14χρονο κορίτσι (Σαβίνα Αλιμάνι) απαγάγει τον 8χρονο γιο (Άγγελος Παπαδήμας) του συνεργάτη του πατέρα της, όταν ο τελευταίος -που τα χρέη τον βαραίνουν- εξαφανίζεται.

Οι Άραν Χιούτζις και Χριστίνα Κουτσοσπύρου σκηνοθετούν μία ταινία που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία μυθοπλασίας. Η ταινία Στο Λύκο περιγράφει τέσσερις ημέρες από τη ζωή των κατοίκων ενός χωριού στην Ορεινή Ναυπακτία.

Η ταινία Fynbos αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρη Πατραμάνη. Η ταινία γυρίστηκε στη Νότιο Αφρική και αφηγείται την ιστορία ενός μεγαλοεργολάβου που κάνει τα πάντα, προκειμένου να σωθεί από τη χρεοκοπία.

Μετά την Elli Makra, 42277 Wuppertal, ο Αθανάσιος Καρανικόλας ετοιμάζει τη δεύτερη ταινία του -και τις βαλίτσες του για το Βερολίνο. Στην ταινία Echolot μερικοί φίλοι συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι στην εξοχή, μετά την αυτοκτονία ενός φίλου τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024